Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Legalább az emésztése üzemszerűen működik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Valamiért idő előtt kidobott magából az ágy, persze mikor, ha nem akkor, amikor nem vagyok reggel ügyeletben, alhatnék, ameddig csak akarok. Akarni még kevés, ha felébredtem, akkor bizony fel vagyok ébredve. Így aztán volt időm arra, hogy egy kicsit mélyebben belepillantsak a pártmédia ezidáig – részemről – feltáratlan kis bugyraiba. Érdemes volt, valóságos kincset leltem a Pesti Riporter néven futó videó jóvoltából.

A kormánypárthoz becsatornázott médiagépezet együttesen és külön-külön is érdekes módon működik. Én úgy látom, hogy nem feltétlenül az olvasók és nézők tájékoztatása a fő feladat, sokkal inkább azoknak az üzeneteknek az eljuttatása a fideszes szavazóközönséghez, melyek remekül beleillenek az ellenzékről szorgosan és nagyon komoly agymosó munkával kialakított mesterséges képbe. A pártmédia mesterségesen felépített alternatív valóságában bizonyos dolgok egyáltalán nem is léteznek. Ezzel szemben életre kelnek olyan történetek, melyekre a hétköznapi valóságban élve nem fogunk rátalálni, bármennyire keressük is azt. Azért örültem meg ennek a Pesti Riporter videónak, mert egyrészt rövid, nem kell attól tartani, hogy az ember agya egy fél óra alatt annyira kiég, hogy aznap már semmire nem lesz használható. A műsornak csupán két szereplője volt, így nem vonta el a figyelmemet a középkorú, zömében túlsúlyos és valamiért kiskamasznak öltözött pasasok egyidejű kiabálása, ami általában lehetetlenné teszi azt, hogy megértsem, mit akartak volna ők mondani.

Azért érdemes időnként egy hosszabb pillantást vetni a közpénzből dübörgő párhuzamos világokra, mert ebből meg lehet érteni, hogy a fideszes szavazók elszektásodott keménymagja miért nem lát egy csomó mindent a való világból, és miért lát olyasmiket, amiket a többi országlakó nem lát. Kicsit olyan ez az egész, mint egy nem túlságosan színvonalas sci-fi, melyben a szereplők két párhuzamos világban élnek, van valami Nagy és Nemes Cél, amit együtt kellene elérniük, de a két világban ez a cél más alakú, más színű, máshol van és másféle utakon lehet megközelíteni.

A fideszes valóságban (jobb híján nevezzük így) egyszerűen nem létezik például Fudan-ügy. Hallottak már róla, de nem foglalkoznak vele, hiszen az csak jó az országnak, ha több egyetem működik. A történetnek az a része, mely arról szól, hogy az ő gyereke, az ő unokája, a szomszéd gyereke vagy bármelyik kormánypárti vagy ellenzéki gyereke talán azért nem juthat be a felsőoktatásba, mert a vidéki diákok számára tervezett kollégiumok a magyar diákok számára tervezett diákvárosban nem fognak felépülni. Helyette épül ama bizonyos kínai egyetem, de mindjárt jönnek vele kínai diákok is, a csodálkozó magyar polgár pedig azzal szembesül, hogy vagy képes kinyögni valahogy a horror budapesti albérletárakat, a napi bejáráshoz szükséges bérletet – ha csak nem olyan szerencsés, hogy az egyetem mellett talál albérletet, és nem lesz olyan szerencsés -, plusz fizetni kell a tandíjat, aminek valami más neve van, mert Orbán a tandíjat már régebben lebirkózta az utcára hurcolt hívei segítségével, és még enni is kellene időnként. Ha bekövetkezik ez a felismerés, a jól agymosott szektatag még akkor sem fogja összekötni a szálakat, nem fogja érteni, hogy miért kénytelen az ő gyereke pék szakmát tanulni, holott az óvoda óta atomfizikus akart lenni, és ehhez esze is, tehetsége is van.

Abban az alternatív valóságban nincsenek kórházi várólisták, nincs tehetetlenség és nincsen nyomor, Rogánék nem röpködnek helikoptereken, Szijjártó nem kerüli meg hetente négyszer a bolygót és pláne nem közpénzből teszi ezt, korrupció nincs, Völner Pál nincs, az összes kormánytag és kormánypárti politikus az ország érdekében, a legnagyobb hozzáértéssel és becsületességgel teszi a dolgát, a gazdaság dübörög, az életszínvonal napról napra emelkedik, az adósság – amit a gyurcsánybajnaik hagytak it – szinte el is tűnt, Magyarország hihetetlenül sikeres, pontosan ezért gyűlöli a többi ország, ezért támadják. Mert félnek tőlünk. Mert a mi miniszterelnökünk egy szemöldökrándulása országok és emberek sorsát tudja megváltoztatni. Mindent, a világon mindent máshogyan látnak mint mi, a másik valóságban élők. Nem azért látnak mást, mert hülyék, hanem mert azt mutatják nekik. A kínos ügyekről nem beszélnek és nem írnak – azok tehát nem is léteznek -, az ellenzék gyűlölése céljából fontos üzeneteket azonban sorozatvetővel juttatják el mindenkihez. Ha valaki nem olvasta, látta, hallotta az egyik felületen, akkor majd megtalálja a másik, harmadik, tizedik felületen. De megkapja, az egészen biztos.

Jól elkotyogtam az időt, de máris visszatérek a cikk elején emlegetett rövid és meglehetősen tanulságos videóra. Itt lehet megtekinteni és érdemes is. Igen sok dolgot meg lehet érteni a segítségével. Az egyik szereplő egy tulajdonképpen szimpatikus ügyvéd. Kosik Kristófnak hívják, róla annyit lehet tudni, hogy feltűnően jó a kapcsolata Rogán Antallal és az ő minisztériumával, részt vállalt a kötvénybizniszben, sajtóértesülések szerint mintegy 10 milliárd forintnyi oka volt ennek. Annak idején a mostani Magyar Nemzet helyén működő Magyar Nemzetben több cikk jelent meg erről, de mára ezek a cikkek elérhetetlenek. Miután bizonyára remek szakember, Habony Árpád is igénybe szokta venni a szolgáltatásait. Nincsen ezzel semmi baj, csak azért bocsátottam előre, hogy nehogy valaki elfogulatlansággal vádolja valaki az ügyvéd urat. A beszélgetés másik szereplője a PestiSrácok vagy a Pesti TV munkatársa, több magyarázat talán nem szükséges.

Az első kérdés így hangzott:

  • Mit szólsz ahhoz, hogy Márki-Zay Péter Hadházy Ákost nevezné ki a korrupcióellenes ügyészség élére?
  • Hát ez olyan – válaszolta Kosik Kristóf -, mintha engem neveznének ki az állami állategészségügy élére.

Itt némi humor keveredett a beszélgetésbe, amennyiben Kosik doktor arról mesélt, hogy neki legalább van tapasztalata állategészségügyileg, mert szokott rántotthúst enni. Kacagás után el is jutottak oda a beszélgetők, hogy ilyen a legvéresebb kommunista időkben volt szokás, amikor mindenféle képzettség nélkül tettek meg embereket bíráknak, ügyészeknek. Hadházynak egyetlen felmutatható eredménye nincs, viszont a saját oldalán soha nem vizsgálódik.

Egy röpke pillanatra rekedjünk is meg itt. Azt senki nem mondta, még Márki-Zay Péter sem, hogy akár bírónak, akár ügyésznek óhajtaná kinevezni a lódoktort. A valóságnak azon a szintjén, ahol én élek, Hadházy Ákos naponta leplez le korrupciógyanús ügyeket. Bizony, a saját oldalán is. Éppen ezért majdnem azonos mértékben gyűlöli őt a kormánypárt is, az ellenzék is. Ez tehát vegytiszta hazugság, ami nem éppen jó ajánlólevél abban az esetben, amikor egy műsor két szereplője – a műsorvezető is – jogvégzett ember. Megtudjuk azt is, hogyha a „mi oldalunkon” – szó szerint idéztem – bármilyen ügy történt, annak következménye volt. Ezzel szemben Hadházy Korrupciókutató Ákos nem vizsgálja a Cseh Katalin ügyet és még néhány ügy felsorolása következik. Valamennyi említett esetben nyomozás és a szükséges eljárás folyamatban van, a megfelelő hatóságok teszik a dolgukat. Hadházy soha nem próbált úgy tenni – pedig a két jogvégzett éppen ezt igyekszik sugalmazni -, mint aki nyomozóként, hatóságként, ügyészként, bíróként jár el. Egyszerűen felszínre hozza a gyanús eseteket, amint a hatóságok megkezdik a munkát, ő kilép. Ezért nem nyomoz, nem is nyomozhat az említett esetekben. Nem azért, mert a fideszesekre van rákattanva.

Ez a baloldalon jól ismert kettős mérce – bólogat a műsorvezető -, majd rá is fordul arra a témára, ami miatt egyáltalán felvették ezt az epizódját a pártpropagandának. Hadházy vagy veri a gyerekét vagy nem, ezt ők nem tudják megítélni, de…

Így csinálódik hát a kétféle valóság. Kicsi csúsztatás, csipetnyi hazugság, apró utalás, véletlenül elhallgatott információ és az egyébként is meglehetősen búra alatt tartott potenciális szavazó máris tudja: hazudnak ezek megint! Ők lopnak, de azt nem vizsgálják, állatorvost akarnak ügyészként pozícióhoz juttatni, és hát nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Két-három áttétel kell, és el fog oda jutni ez a sztori, ahová feladata eljutni: Hadházy vérbíró lesz, és neki nem tetsző embereket lövet a Dunába, majd hazamegy és véresre veri a családját. Hát csoda, ha sohatöbbébaloldal? Nem csoda.

Igazából az sem csoda, hogy Kosik Kristóf ügyvéd úr a tizenharmadik percben eljut oda – miután a vele egy stúdióban ülő kollégája egy levegővel felsorolta a gyerekverő, szomszédverő, pénzügyeivel elszámolni nem tudó és egy prostituált által feljentett Hadházy alkalmatlanságát a korrupció felderítésére -, hogy a baloldal hozta be a közbeszédbe és a médiába a magánéletben való vájkálást. És pfúj. És ő hány. Igaza van az ügyvéd úrnak. A helyében én is csak hányni tudnék. Ebből látszik, hogy legalább az emésztése üzemszerűen működik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.