Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nélkülük is tudjuk, hogy a magyar sajtó már jó ideje nem szabad

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A  Centre For Media Pluralism and Media Freedom (CMPF) megkereste, és felkérte szakértőnek a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzserét. Ez a szervezet azért felelős, hogy megvizsgálja a hazai média függetlenségét, ami –  jól tudjuk – alig létezik manapság. Nem arról van szó, hogy ne lenne ellenzéki, vagy független média idehaza, mivel létezik, de nem mindegy, hogy ennek mi az oka. Piacról, cégek támogatása által ma komoly független lap már nem létezik, azok többsége az olvasók előfizetéseiből működhet, hiszen a Fidesz leuralta a piacot és a cégek többsége egyszerűen nem mer közösséget vállalni olyan lapokkal, amelyek kormánykritikusak. Kicsinálták a Népszabadságot, az Origót és az Indexet is, melyek a legnagyobb, legolvasottabb lapok voltak évtizedekig Magyarországon

Előbbit teljesen beszántották, míg utóbbi kettőt úgy alakították át, hogy színtiszta propagandává váljon. Az Origó már-már a vicc kategóriába tartozik, míg ugyanezt nem merték megtenni az Index esetében, úgy döntöttek inkább, hogy lassan alakítják úgy át a lapot, hogy ne legyen egyértelmű, hogy kormányközeli, mégis olyan cikkeket jelentessen meg, amelyek a kormány érdekeit szolgálják. A városháza-ügyet nem véletlenül pont ők robbantották ki, mint ahogy az sem meglepő, hogy a kampány beindítását megelőzően egyre több ellenzéket kritizáló cikk jelenik itt meg. Ezzel persze alapvetően az égvilágon semmi probléma sem lenne, hiszen az ellenzéket is lehet és kell is kritizálni, de nem mindegy, hogy ezt egy lap újságírói megrendelésre teszik, vagy saját elhatározásból.

Márpedig itt vélhetően az előbbi lehet igaz, hiszen senki sem a választások idején világosodik meg és kerül a birtokába olyan bizonyíték, amely lejárathat egyes pártokat. Ezek a lapok ma már nem függetlenek, mint ahogy egy sor más médium sem. A közmédia kimondottan propagandacélokat szolgál, méghozzá 130 milliárd forintból, ami a főváros éves költségvetésének közel fele. Lehet persze itt azzal jönni, hogy dehát ott a HVG, a 24.hu, vagy épp a a 444, de ezek mindegyike a saját olvasóik támogatásiból marad talpon, másként már lehúzhatta volna a rolót. Az állami támogatásokat a propagandalapok kapják, vagy azok a propagandistaképzők, amelyek milliárdokból működnek. Facebook hirdetésekre már közel 1 milliárd forintot költött a kormány a hozzá közel álló influencerekre, még a kampányt jóval megelőzően.

Nem hiszem, hogy lehet érdemi vitát folytatni arról, hogy van-e szabad sajtó idehaza, vagy pedig nincs. Mert csak azért, mert még létezik független lap, nem jelenti azt, hogy a sajtó szabad Magyarországon. Vizsgálhat amit csak akar a fent említett alapítvány, de ha megkérdezik a valódi, hivatásukat végző újságírókat arról, hogy milyenek a médiakörülmények az országban, akkor igen gyorsan rájöhetnek majd arra, hogy mi is a valóság. De meg lehetne említeni azokat az újságírókat is, akiket a Pegasus szoftverrel hallgattak le. Érdekes módon a lehallgatottak között nem voltak kormánypárti propagandisták, csak olyan újságírók, akik a valóság felfedésén dolgoznak már évek óta. És még csak nem is tudjuk, hogy pontosan kik vannak ezen a listán, hiszen 300 emberről beszéltek, de a közvélemény számára csak pár ember identitása ismert.

Az Ebesz is hazánkban jár a következő napokban és vélhetően majd megállapítják, hogy a választásokat nehezen lehet majd szabadnak tekinteni, de változás mégsem fog történni. A választásokat áprilisban meg fogják tartani és a kormány bizonyíthatja majd, hogy mire képes. Kezében van a média, a bíróságok, a hatóságok és sok más egyéb olyan fontos intézmény is, amely végső soron befolyásolhatja a választások eredményét. Évek óta azon dolgoznak, hogy a térfél mindig feléjük lejtsen, hiszen nem akarják kezükből kiadni a hatalmat. Orbán évtizedekig dolgozott a gonosz tervén, hülye lenne röpke 12 év után lemondani róla, hiszen amennyiben ezt megteszi, akkor könnyen lehet, hogy börtönévek elé néz. Ezen terv része volt a teljes hazai sajtó leuralása, de ő is pontosan tudta, hogy minden egyes médiumot egyszerűen nem kaparinthat meg, hiszen még a legkeményebb diktatúrákban is léteznek független lapok, hiszen az újságírók mindig megtalálják a módját annak, hogy beszámoljanak a valóságról, idehaza is pontosan ez történt.

Hogy az EU-s intézet majd mit fog találni, az lényegében huszadrangú, hiszen aki olvassa a híreket manapság, az tisztában lehet a valósággal. Nem szükséges egy EU-s intézmény ahhoz, hogy megtudjuk, mi folyik a saját országunkban. Én úgy hiszem, hogy egyébként majd megállapítják, hogy a sajtó részben nem szabad Magyarországon, de mivel elmarasztalni úgysem tudnak bennünket, ezért ennek a vizsgálatnak olyan sok értelme nincs. Számtalan bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy Orbán letarolta a hazai médiapiacot, méghozzá politikai indokokkal. Elég csak megnézni a vidéki lapokat, amelyek ugyanazt a propagandát hirdetik Bicskétől Nyíregyházáig. A kérdés már csak az, hogy ez elegendő lesz-e a választások megnyeréséhez, vagy 12 év után végre bebizonyosodik az, hogy hiábavaló volt Orbán küszködése, az embereknek egyszercsak elegük lesz az elnyomásból.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.