Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert mi ezt is jobban tudjuk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrég írtam arról, hogy lassan ott tartunk: jobb lenne, ha elfogadnánk, hogy a koronavírus velünk van, velünk marad, és megpróbálnánk együttélni vele. Magyarországon viszont jelenleg nem olyan a helyzet, amire ezt érdemben alapozni lehetne, ezért még ha a normális élet vissza is térhet, arra azért oda kellene figyelni, hogy világversenyeken komoly szabályok legyenek érvényben. Ha már Orbánnak élete célja, hogy az olimpiát kivéve (az elől végül megfutamodott) mindent megrendezzenek Magyarországon, akkor legalább a megfelelő körülményeket biztosítsák ehhez. Ez alatt azt értem, hogy a nemzetközi szinten bizonyítottan bevált gyakorlatokra alapozzanak és vegyék figyelembe a külföldi sportolók véleményét is. Mert hát a kézilabda-Eb még csak nemrégiben kezdődött el, mégis már most 4 ország panaszkodott a magyarországi rendezésre.

Persze erre reagált is a propagandamédia, amelynek egyik jeles képviselője el is mondta, hogy ha valakinek nem tetszik a magyar rendezés, akkor menjenek csak haza. Ez így működik. Kritikát nem fogadunk el, amit mi csinálunk az úgy kiváló, ahogy van, aki pedig ezzel nem boldog, az ott rohadjon meg, ahol van. Magyarisztánban ez az élet rendje. Kár, hogy a számok bizonyítják: nem biztos, hogy pont a magyar kormány védekezésében kellene bízni, hiszen lakosságarányosan a világelitben vagyunk a halálozások számát tekintve. Ezt lehet magyarázni mindenféleképpen, de a számok nem hazudnak. Sajnos a 40 ezer halott, az bizony 40 ezer halott minden szemszögből.

Ha Magyarországra jövünk, átgondoljuk, milyen problémákat okozhat ez a számunkra.

Ezt a német kézilabda-szövetség sportigazgatója mondta, aki tart attól, hogy a magyar-szlovák rendezésű Eb-n annak jobb a helyzete, aki szigorúbb szabályozásokat bevezető Szlovákiában játssza a mérkőzéseit. Mert míg a szomszédban csak félházas meccseket engedélyeznek, addig idehaza teltház is előfordulhat. Mondjuk alapvetően a szlovák védekezés sem nevezhető sokkal sikeresebbnek, hiszen lakosságarányosan ott is sokan életüket veszítették, de legalább egy világverseny alkalmával odafigyelnek arra, hogy a legkomolyabb intézkedéseket léptessék életbe. A magyar kormány ezzel nem törődik, hiszen természetesen ők ezt is jobban tudják.

Hogy végül kinek lesz igaza, az majd idővel derül ki, de a történetben nem is ez a legérdekesebb, hanem az, hogy a külföldiek lassan úgy tekintenek Magyarországra, mint egy harmadik világbéli országra. Ezt nemrégiben görögországi ismerőseimmel is megvitattuk, akik szintén azt mondták, hogy mentalitás alapján ők is, mi is egy más kategóriát jelentünk Európában. Noha Görögország azért néhány apró lépéssel Magyarország előtt jár, problémák ott is vannak. Viszont vélhetően azért az odautazók nem rettegnek attól, hogy mi vár ott rájuk, tudva, hogy az ország vezetését hidegen hagyja, hogy milyen pusztítást végez a koronavírus. Orbán ezt a dolgot már régen elengedte és most azon dolgozik, hogy a gazdaság erőre kapjon, ezzel plusz bevételeket termelve és csökkentve az elképesztő államháztartási hiányt. Vagy legalábbis valami fedezetet teremteni az elképesztő választási pénzszórásnak.

Mindenki tudja, hogy újabb lezárásokat már nem engedhetne meg magának, hiszen egyrészt túl sokat szenvedett már a magyar gazdaság, másrészt pedig az embereknek is tele van már a hócipőjük az egésszel. Élni szeretne végre mindenki, ami végül is érthető. A választások előtt pár hónappal ezért egy ilyen döntés teljesen kizárt, még ha esetleg szükség is lenne rá. Nem állítom egyébként, hogy ez így lenne, de mi van, ha az újabb hullám elszabadul és a kizsigerelt egészségügyi dolgozók sorra kezdenek el kidőlni? Úgy hiszem, semmi nincs: a választási győzelem a kormánynak fontosabb annál, mint hogy minimális szinten tartsák az áldozatok számát. A kézilabda-Eb csak egy dolog, de ha már emiatt is egyfajta harmadik világbéli országként tartanak minket számon külföldön, akkor azért csak el kellene gondolkodni azon, hogy valami nem stimmel.

A franciák, szerbek és dánok után Németország a negyedik ország azoknak a sorában, akik kritizálják a rendezést, ami miatt könnyen lehet, hogy a jövőben egy ideig biztosan nem rendezhetünk hasonló eseményt. Mert hát a sportolók biztonsága elsődleges kellene, hogy legyen, márpedig itt ilyenről jól láthatóan nem beszélhetünk. Persze a tények magukért beszélnek, és össze lehet majd hasonlítani a világesemény lezárását követően, hogy a szlovák vagy a magyar oldalon kapták el többen a vírust a játékosok közül, de azért az már most elmondható, hogy ha nem is lesz nagy különbség a végeredményben, a játékosok szívesebben játszanak olyan körülmények között, ahol nagyobb biztonságban érzik magukat.

Kíváncsian várom, hogy milyen hatása lesz a számok alakulására ennek az eseménynek, hiszen a békemenet is szép számokat hozott hetekkel a megrendezése után. És még egyszer hangsúlyozom: én is egyetértek azzal, hogy az életnek most már vissza kellene térnie a rendes kerékvágásba, de azért vannak még sajnos olyan körülmények, amelyek esetében jobb, ha legalább a legalapvetőbb korlátozások még érvényben maradnak. Pláne akkor, ha maguk a játékosok is láthatóan ezt szeretnék. De ne legyen igaza a károgóknak, és alig legyen hatása a járványügyi mutatók alakulására ennek az eseménynek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.