Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hazánk a demokrácia fénylő fáklyája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előbb a franciák, majd a szerbek, legutóbb pedig a montenegróiak kritizálták a hazai kézilabda eb szervezését. Nem arról van szó, hogy nem lenne elég nekik egy ötcsillagos hotel, vagy a libamáj nem volt megfelelő, hanem arról, hogy a magyar szervezés borzasztó. Úgy tesznek ugyanis, mintha a koronavírus nem létezne, viszont aki azzal megfertőződik, az akár börtönben is érezheti magát. A legutóbbi a montenegrói csapat beszámolójából derül ki, amely az egyik kormánypárti propagandista szerint nem több, mint az ellenzéki média lejáratókampánya a kormány döntéseivel kapcsolatban. Trombitás szerint ugyanis ezzel szeretnének választásokat nyerni, hiszen ha újabb lezárásokat vezetne be a kormány, akkor az emberek elég dühösek lennének ahhoz, hogy leváltsák Orbánt. De lássuk ezt az ő szavaival is.

A magyarországi, progresszív heccmédia pedig lelkes csaholással közvetíti a szakértők gondolatait. Ami megint csak egyetlen dologra vezethető vissza: az ellenzéki összefogás és média lezáráspárti. Nagyban tesznek ők az emberekre. Egyszerűen azért, mert pontosan tisztában vannak vele, hogy milyen azonnali és drasztikus népszerűségvesztéssel járna a kormányzatnak egy ilyen döntés. Hovatovább ott tartunk, hogy az ellenzéknek ez az egyetlen esélye maradt választást nyerni.

Vicces az, hogy lassan minden nemzetközi botrányt vagy Soroshoz, vagy az ellenzékhez kötnek, miközben nem másról van itt szó, mint a kormány hibáiról. A Pegasus-ügy kapcsán is az volt a védekezés, hogy az semmiség, azt az ellenzéki pártok találták ki, hogy megpróbálják leváltani Orbán Viktort, ezért ezt nem szabad komolyan venni, hovatovább, valódi ügyről sincs szó. Viszont ez olyannyira nem igaz, hogy a Pegasus-ügy egy több országot érintő, súlyos incidens, amelynek eredményeként több ember is életét veszítette. Nem idehaza, de más országokban igen, ami elég súlyossá teszi ahhoz az ügyet, hogy érdemben foglalkozzunk vele. Nyilván a kézilabda eb. nem ennyire fajsúlyos, de akkor is érdemes beszélni arról, hogy mi a kormánymédia reakciója egy ilyen kritikára.

Láthatjuk, mennyire begolyóztak a nyugati társadalmak. Olvashattuk a hírekben, mit művelnek az ausztrál elmebetegek szerencsétlen Djokovic-csal. Észleljük a francia, holland vagy német tüntetéseket, ahol a lezárás ellen tiltakozókat ütik-vágják a rendőrök. Persze a jogállamiság jegyében. Kutyákat eresztenek rájuk és egyebek, ott vannak ezek a képsorok bőven a hírekben. Na, ez az, ami nem lesz Magyarországon. Hazánk a demokrácia fénylő fáklyája ebben az időszakban.

Mert mi vagyunk azok, akik hiszünk a polgárok egyéni felelősségvállalásában. Mi soha nem mondjuk meg, ki és mit csináljon, hova menjen, hova ne menjen, amennyiben rendelkezésünkre állnak a vakcinák. És szerencsére milliószámra vannak vakcinák. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: oltakozzatok! Ne a gyakran egészen elszállt dolgokat is mondani képes szakértőkre hallgassatok. Ne elbujdokolni álljon szándékotokban. Ne akarjátok az életetek további részét lezárásban tölteni. Egyszerűen oltakozzatok. Ha a franciáknak meg nem tetszik, akkor menjenek haza a fenébe.

Hazánk a demokrácia fénylő fáklyája, mondja Trombitás. Többször is elkellett olvasnom, hogy fel tudjam dolgozni, amit ez az ember írt. A magyar kormány járványkezelése olyan sikeres volt, hogy lakosságarányosan a világon a top 5-ben vagyunk a halottak számát tekintve. Lehet, hogy szabadok az emberek, de hogy ennek megfizették az árát, az is egészen biztos. Én sem vagyok lezáráspárti, hiszen nem hiszek annak valódi hasznában, de igenis vannak olyan intézkedések, amelyek hasznosak és amelyekkel csillapítható a járvány terjedése. Egyes országok erre rájöttek és bevezetésükkel mérsékelték a járvány terjedését, ezzel pedig csökkentették a halottak számát. A magyar kormány egyszerűen elengedte ezt az egészet és világversenyeket rendez anélkül, hogy felmérné az esetleges kockázatokat. Békemenetet tart a járványhullám csúcsán, mit sem törődve annak következményeivel. Ez jelentené a demokrácia fénylő fáklyáját?

Annyiban igazat adok a szerzőnek, hogy mostmár valóban a vakcinákon van a sor a védekezésben, de attól még nem érdemes elfelejteni azt, hogy más módszer is a kormányok rendelkezésére áll. Jó lenne persze, ha erre semmi szükség sem lenne, de ameddig vannak oltás- és vírustagadók, addig sajnos ez fel fog merülni, egészen addig, ameddig a koronavírus le nem gyengül annyira, hogy lényegében egy influenzaszerű megbetegedéssé váljon és minden korlátozást fel lehessen majd oldani. Itt azonban még nem tartunk, ezért jó lenne, ha mások kritikáját értelmesen fogadná és inkább elgondolkodna azon, hogy lehet-e valóságalapjuk. Mert azzal, hogy azt mondja minden kritizálónak, hogy takarodjanak haza, ha nem tetszenek az itteni állapotok, sok eredményt nem fog elérni.

De csak azért, hogy az olvasók is lássák, hogy itt messze nem csak finnyás játékosokról van szó, idetennék egy részletet a HVG cikkéből, amely leírja, hogy milyen helyzetbe került egy montenegrói játékos, aki pozitív covid tesztet produkált.

Szerda este – a szintén koronavírus-fertőzött – csapatkapitány, Vasko Sevaljevic a montenegrói szövetség oldalának nyilatkozva szégyenletesnek nevezte a szervezést. Azt közölte, hogy az itteni fogadtatáshoz hasonlót sem élt még át azóta, hogy 12 évvel ezelőtt bekerült a válogatottba. Állítása szerint egy órával a Magyarországra érkezésük előtt értesítették őket arról, hogy máshol lesz a szállásuk, mint a többieknek, a hotel pedig, ahová küldték őket, nem volt felkészülve a fogadásukra.

Azt is elmondta, hogy korábban fertőzött volt, de két negatív teszt birtokában a csapattal tarthatott, Magyarországon azonban ismét pozitív lett a tesztje, így bezárták a szobájába, amely elé őrt is állítottak, és nem engedik, hogy újra mintát adjon, amely tisztázhatná a helyzetet. Sevaljevic szerint a szervezők nem vesznek róluk tudomást, nem válaszolnak a kérdéseikre, és nincsenek felkészülve az efféle helyzetekre.

De persze tudom, a montenegróiak is takarodjanak el, ha nem tetszik nekik az itteni helyzet.