Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán, a kommunizmus élharcosa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A HVG olvasása közben ugrott fel a rendkívüli hír, miszerint Orbán bejelentette, hogy valamit be fog jelenteni. Izgatottan vártam is, hogy mégis mi fog történni, amikor is kiderült, hogy élelmiszerárstopot hirdetett a kormány több termék esetében is, és van amelyeknek árát maximalizálják. Éljen május elseje, gondolhatná egyből az olvasó, hiszen lassan, de biztosan visszatérünk a kommunizmus idejére. Kezdődött a benzin árának befagyasztásával, most pedig eljutottunk az élelmiszerekig, amelyeknek ára az elmúlt év(ek)ben elképesztő mértékben megnövekedett, nem is beszélve a történelmi inflációról, ami miatt a forintnak egyre kisebb az értéke. A vicces az egészben az, hogy Orbán állítja, ő zavarta ki a szovjeteket az országból és számolt le a kommunizmussal, erre most ott tartunk, hogy ő az, aki ezt vissza is hozza.

Vajon ennyire hiányzott már neki, vagy mi lehet a magyarázat? Persze az, hogy választások lesznek áprilisban, mindent megmagyaráz, de ez a döntés akkor is nevetséges. Mert valóban gondok vannak az élelmiszerek áremelkedésével, de ennek okai nem a kapzsi kereskedők, hanem különböző gazdasági folyamatok, amelyeket lehet befolyásolni. De nem úgy, hogy egyszerűen azt mondjuk, hogy a tej mostantól legyen 200 forint literenként és kész, hiszen ha emiatt veszteséget termel majd a kereskedőnek vagy a termelőnek, akkor végső soron ők fizetik meg az olcsóbb tej árát. Mert mint tudjuk, ingyen semmit sem adnak, ezekért a dolgokért valaki mindig megfizet, még ha érthető módon ezt nem is szajkózza reggeltől estig az Orbán-kormány.

Hat termék esetében, a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.

Sokan nyilván örülni fognak a döntésnek, és azt hiszik, hogy ennek nem fogjuk megfizetni az árát, de nem véletlen az, hogy ilyen döntéseket épeszű kormányok nem szoktak meghozni. Az árak alakulásába állami szinten belenyúlni semmilyen demokratikusan működő országban nem szoktak. Mondjuk Magyarország nem is demokrácia, ezért talán annyira nem is kellene, hogy meglepetést okozzon Orbán ezen döntése, de engem akkor is meglepett. Nem gondoltam volna, hogy szüleim, nagyszüleim ideje vissza fog még köszönni az én életemben is, erre tessék, itt van a kommunistaellenes Orbán, aki a szavazatok megszerzése érdekében bármire képes már.

Ez egyébként azt is jelentheti, hogy a felmérések alapján igen rosszul állnak, ezért megpróbálják ilyen és ehhez hasonló módszerekkel arra bírni az embereket, hogy rájuk szavazzanak. A gond csak az, hogy ők maguk okozták az alapproblémát is, amelyet most ilyen kretén módon próbálnak „orvosolni”. Nem Gyurcsány emelte meg a tej vagy a kenyér árát, mint ahogy a benzin árának növekedése sem hozzá köthető. De még Karácsonyról vagy Sorosról sem beszélhetünk ezekkel kapcsolatban, az egyetlen hazai felelőse ennek az egésznek Orbán Viktor és kormánya, amely felelőtlen döntések sorát hozta. Az infláció elszállásához sem volt túl sok hozzáfűznivalója Orbán csapatának, hetekig borzasztóan gyenge szinten állt a magyar fizetőeszköz.

Elképzelni sem tudom, hogy mekkora károkat okoz ezekkel a döntéseivel Orbán, de azt azért remélem, hogy az ellenzéki térfélen vannak olyan szakértők, akik pontosan követik, hogy miként alakulnak a dolgok, és ha esetleg kormányváltás lesz tavasszal, akkor készen állnak majd arra, hogy javítsák ezeket a hibákat, és megmentsék az országot egy újabb válságtól. Mert kétlem, hogy Orbán most azon gondolkodik, hogy milyen következményekkel jár ez az eszetlen pénzszórás, amelynek eredményeként a költségvetési hiány több mint 5000 milliárd forint volt tavaly. Itt már lehet nem is kisebb megszorításokról kell majd beszélni, hanem komolyakról, hiszen egyszerűen nem lesz elegendő pénz az államkasszában, ha a gazdaság nem növekszik megfelelő mértékben ahhoz, hogy legyen elég bevétele az államnak. Matolcsy és a vezérkar saját zsebre dolgozik, közpénzeket menekít ki és varázsol magánvagyonná, amit mi mindannyian meg fogunk még fizetni.

Nehéz meglátni a pozitív oldalát Orbán ezen döntésének, ezért nem is nagyon próbálkozom vele. Nem tudok ugyanis olyan sikeres országról, ahol a fenti döntés meghozta volna a várt eredményeket. Már ha nem azt várja ettől Orbán, hogy megnyerheti a választásokat csak azért, mert látszólag csökkentette az alapvető élelmiszerek árát. Nyilván fog azért szavazatokat hozni ez a döntés, de hogy ez nem lesz elég a végső megmérettetésnél, az szinte biztos. Ez tehát véleményem szerint egy olyan hiba, amelyért mindannyian csúnyán meg fogunk fizetni. Addig is kíváncsian várom, a kereskedők és termelők reakcióját Orbán döntésére, mert hát lesz itt fogaknak csikorgatása, az egészen biztos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.