Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Matolcsy György megjósolta a jövőt. Ismét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt mindenkinek! Nem mondom, hogy csitulni látszik a választási kampány – nem is érdemes erre számítani -, de hogy a fideszes propaganda nem igazán találja azt a témát, amibe bele tudna kapaszkodni húsz körömmel, az egyelőre eléggé tisztán látszik. Most azzal próbálkoznak, hogy Márki-Zay megszólalásait forgatják ki, hátha az meghozza a vágyott sikert. Az egészségügy átalakításáról szóló rövid beszédét addig facsargatták, ameddig eljutottak oda, hogy drága egészségügyet és vizitdíjat, valamint romló ellátási színvonalat akar. A legújabb megszólalásában azt mondta arra, hogy igyekezett őt a pártsajtó antiszemitának beállítani, hogy nem szenved ebben a kórságban, azt nem tudja, hány zsidó van a Fideszben, ő egyet ismer, aki szokott beszélni erről és akit nagyra tart. Ebből azt szűrte le a pártsajtó, hogy Márki-Zay Péter nyilvántartja a Fideszben a zsidókat. Mit lehet erre mondani? Igaz, ami igaz, a független média is sokat tesz a választási siker érdekében. Eddig azzal volt tele az összes ilyen felület, hogy Márki-Zay Orbán grazi kezeléseiről beszélt (ez mindössze egy fél mondat volt egyébként, teljesen jelentéktelen a nagyon is fontos beszédben), most pedig az a vezető hír, hogy Márki-Zay nélkül ült össze egyeztetni az ellenzék. Ez durrog végig a teljes független médián – amin egyébként is pontosan ugyanazok a hírek jelennek meg minden áldott nap, aki csak egyetlen portált megnyit, az összes többit is olvasottnak tekintheti, ami nem lenne baj, ha hozzáadott értéket is kapna. Ez hírportál esetén az lehet, ha felderít, megtalál, megír egy új hírt, készít egy interjút -, ami azért elég nagy probléma, mert az olvasók egy nem éppen jelentéktelen hányada többnyire csak a címig jut el az olvasásban. Így aztán ha az a cím üzenete, hogy Graz vagy az, hogy Márki-Zay nélkül (aminek nyilván oka volt, de ezt elfelejtették kifejteni valamiért), akkor ez raktározódik el sokak fejében. Fura.

Matolcsy György megjósolta a jövőt. Ismét. Bevallom, én kissé megrémültem az írás elején, a közepén pláne:

A 2020-as évtizedben ezeken a területeken is teljes fordulat várható. Visszatért és tartós marad az infláció, ezért emelkednek a jegybanki és banki kamatok. Tartósan magasan alakulnak a költségvetési hiányok és az államadósságok. A nagy jegybankok folyamatosan főszerepet vállalnak az államadósságok finanszírozásában. Megjelennek a digitális jegybanki pénzek. Mérsékelt lesz a GDP-növekedés, mert emelkednek az energiaárak, a nyersanyagárak, a beszállítói árak és a szállítási költségek. Romlik a beruházási környezet, és bizonytalanná válnak a finanszírozási feltételek. Veszélybe kerül a magas foglalkoztatás, és állandósulnak a társadalmi feszültségek. (Magyar Nemzet)

A végére azonban megnyugodtam:

Magyarország már felismerte az 1970-es évtized párhuzamait és a 2020-as évtized kihívásait. A következő lépés, hogy eredményes megoldásokat találunk. Ez jól sikerült a 2020–2021-es válságkezelés során, miért ne sikerülne az egész évtizedre? Ahogy a mostani sikeres válságkezelés egy eredményes 2010–2019-es évtizedre épült, úgy alapozhatunk az elmúlt két év válságkezelésére az egész 2020-as évtizedben. Erre bizony szükségünk is lesz.

Jó, azért még aggódom egy picit. Ha így néz ki a sikeres válságkezelés akkor, amikor válság sem volt – merthogy a covid előtt nem volt -, ellenben volt pénzbőség és olcsó hitelek, soha nem látott uniós támogatások zúdultak az országba, majd elég volt egyetlen év arra, hogy az infláció az uniós tagországok között az egyik legmagasabb értéket produkálja, az államadósság történelmi csúcsra érjen, mindezt úgy, hogy a magyar családok a járvány és az azzal érkező válság közepén sem kaptak érdemi segítséget, akkor mi lenne most, ha nem kezelte volna olyan baromira sikeresen a válságot a kormány? Ráadásul az infláció nem állt meg szilveszter éjjel, hanem jött velünk az új esztendőbe. Komoly áremelkedés várható az alapvető élelmiszerek árában, ami ugyan nem példa nélküli az életünkben, de azért barokkos túlzás sikeresnek nevezni azt a válságkezelést, amelyik lassítani sem tudta ezt a folyamatot, nemhogy megállítani. Ha a kenyér, a tej, a hús tovább drágul, azt azok fogják a leginkább megérezni, akik jövedelmük jókora részét kénytelenek élelemre költeni. És nem azért, mert libamájat esznek argentin bélszínnel, hanem azért, mert nagyon kevés pénzből gazdálkodnak. Egy oligarcha, egy stróman, de egy 1,5-3 millió havi jövedelemmel honorált politikus sem fogja komolyabban megérezni, ha 20-30 százalékkal felmegy a hús ára, az átlagjövedelemből élők, a minimálbéresek, közmunkások, nyugdíjasok azonban fájdalmasan meg fogják szenvedni. Más országokban is meglódult az infláció, de más országokban előfordult, hogy a kormány csökkentette az élelmiszerekre rakódó adóterheket, hogy fékezze a drágulást. A magyar kormány sokkal jobban kedveli az olyan megoldásokat, melyekkel ő döngetheti a mellét, de mások fizetik meg az árát. És ezek a mások minden esetben a végfelhasználók, a fogyasztók, tehát az adófizetők. Akár az önkormányzatoktól veszi el a pénzt a kormány, akár a bankokat vagy a multikat fosztogatja, mindig eljut hozzánk a veszteség, és nekünk kell kiegyenlíteni a számlát. Mert továbbra is igaz: ingyen leves nincs. Legfeljebb olyan szavazók vannak, akikkel el lehet hitetni, hogy mégis van.

Kellemes ébredezést kívánok mindenkinek! Legyen szép napjuk, már amennyire a lehetőségek engedik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.