Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ország szégyenei vagytok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”. 

Miniszterelnök úr egyébként a mai napon beszélt Tokajev elnökkel, kifejezte a szolidaritását, kifejezte a részvétét az elnök úrnak a sok-sok halálos áldozat miatt, és felajánlottuk természetesen a segítségünket

Ezt természetesen Szijjártó Péter nyilatkozta nemrégiben, aki tovább rontja Magyarország nemzetközi megítélését. Hiszen a demokratikus országok többsége a kazah tüntetők mellé állt, de mivel mi a türk országok tanácsának megfigyelői státuszában vagyunk – ki tudja, miért – ezért nyíltan kiálltunk egy diktatúra mellett és elítéltük a szabadságukért harcoló tüntetőket. Az már csak hab a tortán, hogy annak az elnöknek fejezte ki a szolidaritását Orbán a halottak miatt, akinek köszönhető az egész. Mert hát ki adott ki tűzparancsot a tüntetőkkel szemben? Ki volt az, aki miatt ez az egész helyzet kialakult? Tokajev lényegében diktatúrát vezetett, amiből a kazah népnek elege lett.

A tüntetéseket ugyan az energiaár megemelése okozta, de az csak egy kifogás volt arra, hogy végre megmutassák véleményüket a kazahok. De nem meglepetés az, hogy Orbánék az elnyomók mellett állnak ki, nem pedig az elnyomottak mellett, hiszen ha diktátorok seggnyalásáról van szó, akkor Orbán az első sorokban várakozik. Mert hát úgy hiheti, hogy egy esetleges választási vereséget követően még szüksége lehet ezeknek az országoknak a szolidaritására, pláne, ha beigazolódik az, amit a European Council On Foreign Relations nevű uniós külpolitikai intézet jósolt erre az évre, ami nem más, mint hogy:

A frissen egyesült ellenzék a magyarországi választásokon legyőzi Orbán pártját, a Fideszt – legalábbis a külső választási megfigyelők szerint. De Orbán ennek ellenére, Donald Trump volt amerikai elnök kottáját követve, bejelenti, hogy ő nyert. Majd annyiban túl is szárnyalja Trumpot, hogy ő tényleg hatalomban is marad. Ez nagy utcai tüntetéseket fog kiváltani Magyarországon, és válságot robbant ki Magyarország és az EU között.

Persze ez csak egy jóslat, bármi más is elképzelhető, de az intézet tavalyi előrejelzése bevált, ezért nem kizárt, hogy akár itt is fején találták a szöget. Orbán már jó ideje úgy gondolkodik, hogy a népnek egyszerűen nincs joga ahhoz, hogy leváltsa a kormányt, miközben évtizedekkel korábban még pont ennek ellenkezőjét nyilatkozta. A hatalom olyannyira megrészegítette, hogy egyszerűen képtelen lemondani róla, vélhetően még akkor is, ha esetleg elveszíti a választásokat. Belarusztól és Kazahsztántól is tanulhat viszont, ott ugyanis a nyílt diktatúrát építő vezetők egyszerűen vérbe fojtották a tüntetéseket azzal érvelve, hogy külföldről támogatott puccskísérletről van szó, nem pedig az állampolgárok valós demokrácia-igényéről.

Ismerős ez a külföldről támogatott szervezet kifejezés, hiszen Orbán már használta ezt korábban, nem véletlenül. Mi történik, ha majd ő is erre hivatkozik, és megtartja a hatalmát? Az unión belül persze ezt sokkal nehezebb véghez vinni, de lássuk be, kétséges az, hogy az EU valaha is valódi konfliktusba merne beleszólni, pláne úgy, hogy Magyarország jelentősége elhanyagolható. Lehet, hogy vannak határai annak, hogy mit tehet még meg Orbán és mit nem, de ha ezeket a határokat felismeri – mint ahogy ezt évekig megtette korábban – akkor simán elképzelhető az, amit lehetőségként felvázol a European Council On Foreign Relations.

Ennyire nyíltan diktatúrák mellett Orbán elég régen állt ki, ami jól mutatja, hogy még ezen ország vezetőjének támogatására lehet szüksége. Remélem persze, hogy a találgatásom nem válik valósággá, és Orbán egyszerűen eltűnik majd a közéletből – és valahol a rácsok mögött lyukad ki -, de sajnos sokszor alábecsültük már Orbánt. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy ma, 2022-ben egy olyan országgá vált Magyarország, amely nehezen nevezhető demokráciának, és még a régió országaihoz képest is lemaradt szinte minden fontos mutatóban. Mert az egy dolog, hogy a sajtószabadság degradálódott és az emberi jogok tiszteletben tartása is a múlté, de szinte minden más fontos mutatóban is az unió futottak még kategóriájához tartozunk.

Évekbe, ha nem évtizedekbe fog telni az, hogy ki lehessen javítani az Orbán-kormány által elkövetett pusztítást. Ma a magyar külügyet szinte egyetlen ország sem veszi már komolyan a nyugati világban, és nem véletlenül. Ki akarna ugyanis olyan országgal tárgyalni, amely nyíltan kiáll egy olyan elnyomó hatalom mellett, amely éles lőszert használ a saját állampolgáraival szemben? Azt a külpolitikát, amelyet Orbán folytat, nem lehet megmagyarázni semmivel, egyszerűen szánalmas az, hogy egy ilyen kormánya van az országnak. Nagyon remélem, hogy azért idővel sikerül javítani Magyarország megítélésén, és nem leszünk örökre úgy elkönyvelve, mint egy diktatúrákat támogató ország.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.