Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sajnos sokan már nem fognak visszajönni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A HVG-n olvasható egy rövid elemzés Ligeti Anna Sára Demográfia című folyóiratban megjelent friss kutatásáról, amelynek keretében azt vizsgálta Ligeti, hogy 2010 óta mennyien hagyták el az országot és mennyien tértek vissza azóta. Adatait a tb-befizetésekre, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő társadalombiztosítási nyilvántartására alapozta, ami egyébként csalóka lehet, hiszen sokan, akik elhagyták az országot, nem szóltak erről a hatóságoknak, egyszerűen elköltöztek. Már csak ezért sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az elmúlt 12 évben pontosan mennyien is hagyták el az országot. Egészen biztosan százezres nagyságrendről beszélhetünk, ami óriási problémát jelent az elöregedő magyar társadalomnak, amely hamarosan képtelen lesz eltartani az időseit, hiszen egyszerűen nem lesz annyi aktív, dolgozó ember, hogy ez megoldható legyen.

A demográfiai adatok persze nem csak Magyarországon kedvezőtlenek vagy egyenesen rosszak, viszont kevés olyan ország van, ahonnan sokan politikai okok, a nyomasztó közéleti légkör miatt távoztak. Pontosan persze nem lehet megmondani, hogy mennyien döntöttek a 2008-as válság miatt és mennyien a 2010-es kormányváltás miatt a költözés mellett, de egészen biztosan komoly számokról beszélhetünk. Az elemzett adatokból az látszik igazán, hogy a kormánypárti szavazók jóval kisebb mértékben hagyták el Magyarországot, a távozók többsége vagy ellenzéki, vagy pedig bizonytalan szavazó volt. De az is jól látszik, hogy a távozók között sokan vannak olyanok, akik diplomával a zsebükben költöztek külföldre, és már nem terveznek visszatérni. Ezek az emberek már külföldön alapítanak családot és egy másik országot gazdagítanak a szakértelmükkel, a befizetett adóikkal.

Orbán megtehette volna, hogy az egyes csoportokat megcélzó, más csoportokat semmibe vevő pénzosztogatás mellett vagy helyett inkább azon dolgozik, hogy élhető körülmények jöjjenek létre Magyarországon, amelyek miatt a külföldön élő magyarok érdekeltek legyenek abban, hogy hazatérjenek. Az Európai Unió viszonylatában az egyik legalacsonyabbnak számító minimálbér viszont nem túl csábító, mint ahogy a borzasztó egészségügyi és oktatási rendszer sem. De az sem, hogy aki nem áll közel NER-hez, vagy nem a NER zsoldjában áll, az komoly pozícióról aligha álmodhat, hiszen nem a szaktudás, hanem a kapcsolatok a legfontosabbak egy-egy munka megszerzéséhez. Én át tudom érezni azon fiatalok érzéseit, akik már nem kívánnak visszatérni Magyarországra, mivel megtapasztalták, hogy milyen egy működő demokráciában élni, ahol nem lehetetlen az előrehaladás.

Én magam 2013-ban hagytam el Magyarországot és a mai napig nem bánom. Látva, hogy mi folyik otthon, úgy érzem, hogy ha maradok, 9 évet vesztegettem volna el az életemből. Tragédia az ország számára, hogy a diplomások elhagyták az országot és valószínűleg a többségük már soha nem fog visszatérni, ráadásul az is jól látható, hogy a szakmunkások is inkább külföldön vállalnak munkát, hiszen a hazai fizetések sokszorosát szerezhetik meg. Ez pedig azt jelenti, hogy elsősorban az eleve hátrányos helyzetben lévők, a társadalmi mobilitás szempontjából tehetetlenek, vagy az olyan tehetségtelenek maradnak, akik jó kapcsolatokkal, sok pénzért, ámde borzasztó munkákat hoznak össze. Egy sor katasztrofálisnak mondható következmény van, amely mind az elvándorlásból következik, de amelyekkel a kormány egyszerűen nem kíván foglalkozni.

Akik elmentek, azok elmentek, most azokkal kell törődni, akik itt vannak. Igen ám, csak ezek az emberek aligha fogják teleszülni az országot, már csak azért sem, mert nincsenek elegen. Ráadásul – mint említettem – sok diplomás fiatal hagyta el az országot az utóbbi években és pont ők azok, akik családot alapítanak és gyermeket vállalnak. Nem csak a diplomások persze, de itt a fiatalokra gondolok elsősorban. Rájuk most óriási szükség lenne, hiszen annyira elöregedik a magyar társadalom, hogy hamarosan már a borzasztóan alacsony nyugdíjakat kifizető rendszer sem biztos, hogy fenntartható lesz. Akkor viszont mit fog csinálni a kormány? Nem kötelezhetnek egyetlen magyart sem arra, hogy térjen haza, ráadásul ameddig az Európai Unió tagjai vagyunk (és remélhetőleg maradunk is), addig szabad a munkaerőáramlás is. Jó esetben Orbánnak már csak hónapjai vannak a hatalomban, és ennyi idő alatt nyilván nem tudja kiléptetni az országot az EU-ból, viszont ha a Fidesz nyeri a tavaszi választásokat, akkor szinte bármi előfordulhat.

Egy jól irányzott EU-ellenes kampány, amiben azért van bőven tapasztalatuk, majd egy népszavazás és pillanatok alatt kikerülhetünk az Unióból, még ha jelenleg a társadalom többsége, legalább kétharmada uniópárti is. Azonban mivel a közmédia és a vidéki lapok, rádiók mindegyike az ő kezükben van, simán létre tudnak hozni egy olyan hamis valóságot (ez természetesen már régóta történik), amelyben az EU, a gonosz Brüsszel a magyarok életére tör, úgyhogy sokkal jobb lenne nekünk, ha kilépnénk az EU-ból. Ha ez bekövetkezik, akkor a magyarok sokkal nehezebben hagyhatnák el az országot, ezzel pedig kvázi arra kényszerítené a többséget, hogy idehaza vállaljon munkát, még ha kevesebb pénzről is van szó. Természetesen ezt senki sem kívánja, mert annak vélhetően csúnya következménye lenne a kormányra nézve. Kétlem, hogy a teljes lakosság beletörődne abba, hogy Magyarország kilép az EU-ból. Ezért nem is merte ezt Orbán meghúzni eddig, meg azért az sem elhanyagolható, hogy az elmúlt években ezermilliárdok érkeztek Brüsszelből.

Mindenesetre nincs minek örülni, a helyzet ugyan a számok mostani állása szerint kezd egy kicsit javulni, de így is több százezer embert vesztett el végérvényesen az ország. Ők már soha nem fognak visszatérni, ami nyilván nem kizárólag Orbán sara, hanem az azt megelőző kormányoké is. Ameddig ez a nyomasztó közhangulat, ezek a feudális-illiberális viszonyok nem változnak, addig csak álom marad az, hogy sokan inkább a hazaköltözés mellett döntenek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.