Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egyháznak semmi köze az emberek magánéletéhez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A KDNP udvari lapja, a vasarnap.hu nem bír magával, és ismét olyan ügyben fogalmazott meg véleményt, amelyhez lényegében az égvilágon semmi köze sincs. Kiderült ugyanis, hogy Franciaország mellett Írországban is ingyenessé teszik a fogamzásgátló szereket a 18 és 25 év közötti fiataloknak, ezzel megpróbálva csökkenteni az abortuszok számát. Mert pontosan tudható az, hogy sokan azért esnek teherbe, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a havi gyógyszerek költségeit. Véleményem szerint ez a döntés logikus és követendő, a keresztény lap szerint viszont életellenes. A kérdésem az, hogy vajon miért is? A fogamzásgátlásnál nem hal meg senki, csupán a teherbe esést gátolja meg a bevett gyógyszer, vagy az éppen felhasznált védekezési forma. Az abortusszal ellentétben itt nincs szükség műtéti eljárásra és nem sérül senki.

De jól láthatóan a keresztény egyháznak már ez is problémát jelent, hiszen az embereknek csak akkor kellene szexuális tevékenységet folytatniuk, ha választott párjukkal vannak és gyermeket akarnak. Nehogy már szexuális életet éljenek úgy, hogy annak célja nem a gyermeknemzés. Csak kérdés, hogy nekik mégis mi közük van ahhoz, hogy az emberek hogyan élik az életüket? Értem én, hogy mindenről is ők kívánnának dönteni, de a keresztény egyház ma már nem határozza meg az egyes országok törvényeit és az egyes egyházi személyek hatalma sem olyan, mint a középkorban volt. Meg kellene már végre érteni, hogy az egyháznak semmi, de semmi köze sincs ahhoz, hogy az emberek hogyan kívánják élni az életüket. Aki követni szeretné a Biblia iránymutatását, az tegye csak meg, de aki másként kíván élni, az hadd dönthessen már erről szabadon.

Az országokat nem a keresztény egyház, hanem a választott kormányok vezetik, akik kötelesek garantálni a vallásszabadságot és azt, hogy nincs államvallás. Márpedig ha kizárólag megfontolt döntés alapján határoznak egy törvényről, akkor logikus, hogy ott a vallásnak és az egyháznak semmi keresnivalója nincs. A francia és ír kormány is úgy döntött, hogy jobb megelőzni a nem kívánt terhességeket azzal, hogy ingyenes fogamzásgátlást biztosítanak a fiataloknak, ezzel pedig a téma lezárt kellene, hogy legyen. Mert harcolhat a francia és az ír keresztény egyház, de egy magyar keresztény lapnak ugyan mégis mi beleszólása van bármibe is? Törődhetnének inkább azzal például, hogy miért nem hozták még nyilvánosságra, hány keresztény pap és felsőbb vezető zaklatott szexuálisan gyermekeket.

Egy tucat országban kikerültek már ezek az adatok, de idehaza az egyház azzal a hazugsággal próbálja meg eltolni a vizsgálatot, hogy ilyenek idehaza szinte elvétve fordultak elő. Ez azonban szinte teljesen kizárt, hiszen miért is lenne különböző az emberek viselkedése? Franciaországban, Írországban, az Egyesült Államokban és még sok más helyen hasonló eredményekre jutottak a vizsgálóbizottságok. Ez több ezer gyermeket érinthet Magyarországon is, de ezzel sem a hívek, sem pedig az egyház nem kíván foglalkozni. Ők továbbra is úgy viselkednek, mintha a morális fölény náluk lenne, és továbbra is ők lennének a megmondhatói annak, hogy mi a jó és mi a rossz döntés.

Pedig nagyon jó lenne, ha leszállnának végre a magas lóról és felfognák, hogy a híveik száma egyre inkább csökken, ezért nem új templomokat kellett volna építeni országszerte ezer milliárdokért, hanem átszervezni úgy az egyházat, hogy az vonzza, és ne taszítsa a híveket. Mert a vallásos emberek száma ugyan csökkent, de messze nem akkora mértékben, mint amennyire azok száma csökkent, akik korábban rendszeresen jártak templomba. Ma ezek a helyek sokszor már nem többek, mint politikai színterek, ahol a Fidesz propagálása megy, hiszen tőlük kaptak elképesztő pénzügyi segítséget ahhoz, hogy újra erőssé és jelentőssé tegyék a hazai egyházat. Ez az ő köszönetnyilvánításuk. Ez viszont sok hívőnek nem tetszett, megelégelte a papok kormány melletti szónoklását, nem beszélve a szexuális zaklatások eltussolásáról.

Lennének tehát megoldandó feladatok az egyház háza táján, ezért nem más országok politikai döntésével kapcsolatban kellene felháborodni. Ráadásul úgy, hogy ez a döntés fiatalok ezreinek segíthet. Mert hát nem az egyház dönt arról, hogy ki, mikor és milyen céllal kezdi meg a szexuális életét, ez mindenkinek a saját, egyéni döntése kell, hogy legyen. Elmúltak már azok az idők – Európában legalábbis egészen biztosan -, amikor valakit kirekesztettek azért, mert másként gondolkodott, mint ahogy azt az egyházi erkölcs megkövetelte volna. Jó lenne szembenézni azzal, hogy nem a sötét középkorban élünk és azzal is, hogy sokan nem hisznek egy olyan ember létezésében, aki bűneinkért halt kereszthalált. Természetesen aki ebben hinni akar, az tehesse ezt meg szabadon, de ne erőltessük rá a teljes társadalomra ezt, hiszen véleményem szerint azok az idők már régen elmúltak.

Inkább üdvözölni kellene ezeket a döntéseket, hiszen a kevesebb abortusz egy jobb világ felé vezet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.