Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez nem volt szép

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A KNDP-s vasarnap.hu nevű propagandaoldalán válaszcikk jelent meg Balavány György írására, amelyben a publicista kifejtette, hogy mivel nem áll rendelkezésünkre adat Jézus Krisztus heteroszexuális mivoltára vonatkozóan, egyáltalán nem zárható ki, hogy valójában „egyedülálló meleg férfi volt”. Tulajdonképpen bármi lehetett, hiszen elbeszéléseken kívül nem nagyon áll rendelkezésre semmi más Jézus vélt életével kapcsolatban. De hát a vallás nem is a tudományos bizonyítékokról szól, hanem a hitről. Arról, hogy van egy felsőbb hatalom, amely megteremtette mindannyiunkat. Ebben sokan hisznek, hiszen hinni akarják, hogy halálunk után találkozni fogunk az „építővel”. Ezzel alapvetően semmi gond sincs, mindenki abban hisz, amiben csak akar, ameddig ezzel nem korlátozza mások jogait.

Igen ám, de a kedves szerző hatalmas érzékkel összekapcsolta a fenti kijelentést Homonnay Gergely halálával, aki az új első napján veszítette életét, eddig tisztázatlan körülmények között. Homonnayt tízezrek gyászolják, hiszen kendőzetlen stílusa miatt sokan egyetértettek vele. Én őszintén bevallom, hozzám soha nem álltak közel az általa kifejtett gondolatok, de azt tiszteltem benne, hogy ki merte mondani, amit valóban gondolt, még ha sokszor nem is értettem vele egyet. Homonnayt egy római klub törökfürdőjében találták meg, ahol már nem volt eszméleténél és alig lélegzett. Ugyan megpróbálkoztak a megmentésével, de ez már nem sikerült és kora délután feladták a harcot. Sok feltételezés látott napvilágot azóta a halálával kapcsolatban, de ennek én most nem adnék teret, inkább bízom abban, hogy az olasz hatóságok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy kivizsgálják a férfi halálának körülményeit.

Inkább térjünk vissza magára a cikkre, amelynek véleményem szerint meg sem kellett volna születnie. Lássunk egy pár gondolatot a szerzőtől, amelyek szerinte teljesen rendben vannak.

De vajon állíthatjuk-e teljes bizonyossággal, hogy az egyház a homoszexuális emberek „ellensége” és üldözője, amikor azt tanítja, hogy a promiszkuitás rossz, még akkor is, ha vidámnak tűnő Facebook-posztok születnek róla, amelyeket több ezer követő lájkol virtuálisan (akik közül viszont egy sincs jelen a magányos újévi haláltusa idején)? Ellenség-e vajon az a lelkivezető, aki az „én sem ítéllek el” után azt is hozzáfűzi határozottan: térj meg, „többé ne vétkezzél” – hogy ezáltal életed legyen és bőségben legyen? Ellenség-e vajon az az egyház, amely újév reggelén sötét melegbárok helyett a templomi közösségbe hív, Isten áldását és a Szűzanya közbenjárását kérve számunkra, különös tekintettel a lelki válsággal küzdőkre?

Nem inkább az-e az ellenség, aki a korszellemet követve bárgyún „tolerálja” bármely embertársának önpusztító életmódját? Aki keresztény létére valamiféle kilúgozott humanista maszlaggal eteti felebarátját ahelyett, hogy megpróbálná valamiképpen vonzóvá tenni számára a rögös és nehéz, de százannyit kínáló krisztusi utat? Vagy aki a „jobb a békesség” jegyében kényelmesen, szótlanul nézi a reá bízottak üres életét?

[…] bármi történt is a római melegbárban, ideje tudatosítani a valóságot: az LMBT felnőttek körében sajnos (kismillió ok miatt) bő kétszeres a szerhasználat valószínűsége – ezzel szemben a hitüket gyakorlók esetében a szenvedélybetegségek gyakorisága messze elmarad az átlagtól.

Hogy mi történt azon a bizonyos estén Homonnay Gergellyel, azt még nem tudjuk és az is lehet, hogy soha nem is fogjuk tudni. Hogy drogozott-e, vagy sem, az ki fog derülni hamarosan, azonban azt azért ne felejtsük el, hogy a hely tulajdonosa is légzési nehézségekre panaszkodott nem sokkal Homonnay halálát megelőzően, tehát más is állhat a dolgok hátterében. Sajnos a droghasználat elterjedt világszerte, a vallásos és a nem vallásos emberek körében egyaránt. Sokan elveszve érzik magukat, és ezekhez a szerekhez nyúlnak, ami a legtöbb esetben nem válik halálos kimenetelűvé. Csak úgy vélem, hogy ameddig nem bizonyított, hogy drogokat használt és esetlegesen annak eredményeként veszítette életét az ember, addig nem kellene ezzel kapcsolatban találgatni, pláne nem összekötni ezt Istennel és a vallással, amely kiutat mutathatott volna. A dolgok egyszerűen nem így működnek.

Kissé gusztustalannak érzem, hogy a kereszténység propagálására használja fel valaki egy másik embere halálát. Tragédia történt, amely sokakat megrázott. Homonnay viszont nem azért halt meg, mert nem követte Isten állítólagos útját, hanem valami teljesen más miatt. A hit senkit sem véd meg a balesetektől, vagy épp a haláltól, mint ahogy gyógyítani sem képes, még akkor sem, ha mindenki hirtelen imádkozni kezd, ha valaki bajba kerül. Szerencsére és kiváló orvosokra, ápolókra van szüksége az embernek ahhoz, hogy túléljen egy veszélyes helyzetet. Nem a vallás ellen akarok én beszélni, de egyesek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a hitnek és annak, hogy micsoda gyógyító és megtérítő ereje van.

Senki sem lesz jobb ember attól, hogy heteroszexuális, keresztény hívő. Mint ahogy attól sem, hogy esetleg ateista vagy meleg. Ezek nem emberi kvalitások, ezek mindössze beállítottságok, adottságok. Én találkoztam már számtalan meleg, ateista, keresztény és heteroszexuális emberrel is, akik között voltak jó és rossz emberek. De egyáltalán nem állítanám azt, hogy bármelyik csoport is jobb lett volna, mint a másik. Jó és rossz emberek mindenhol vannak és lesznek is mindig, ennek az égvilágon semmi köze nincs a vallásukhoz vagy a szexuális beállítottságukhoz. Milyen jó lenne, ha ezt mindenki felfogná és letenne mások kényszeres megtérítéséről és elmarasztalásáról hite vagy hitetlensége miatt. Egy szabad világban élünk, ahol a törvények adta keretek között úgy élünk, ahogy akarunk. Nem Isten törvényei érvényesek ránk, hanem az egyes országok törvényei. Aki más szeretne hinni, azt tegye csak meg, de ne használja fel egy ember halálát arra, hogy a saját hitét propagálja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.