Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ablakon kiszórt pénzek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Megafon elérkezett egy mérföldkőhöz, a kormánypárti propagandaközpont ugyanis csak a Facebookon a 2021-es évben több, mint fél milliárd forintot költött el. Elmondásuk szerint ebből egy fillér sem közpénz, minden forint jobboldali üzletemberektől érkezett, ami ugyan nem ellenőrizhető, mivel anonim utalásokról van szó, de azért el kellene hinni nekik. Kérdés, hogy ma létezik-e egyáltalán olyan, magát jobboldalinak mondó milliárdos üzletember, aki nem örülhetett állami támogatásnak az utóbbi időben. Ezeket az embereket ugyanis „felkarolja” a hatalom és még gazdagabbá teszi, szívességekért cserébe. Mert hát semmi sincs ingyen, mint azt mindenki pontosan tudja. Aki a NER tagjává akar válni, annak el kell fogadnia bizonyos feltételeket, amely feltételek olykor igen szigorúak is lehetnek.

A Megafon megalakulása idején is pontosan tudható volt az, hogy célja nem más, mint a kormány propagandájának Facebookon történő terjesztése. Viszont arra talán nem sokan gondoltak, hogy ilyen elképesztő pénzeket fognak elkölteni csupán pár ember posztjaira. Volt ugyanis olyan illető, akire több, mint 100 millió forintot költöttek, ami véleményem szerint elképesztő összeg. De ahhoz, hogy magas eléréseket produkáljanak, erre volt szükségük. A kifizetett milliók hatására pedig nem más történt, mint hogy szinte minden magyar háztartásba eljutott a propagandaüzenet, így egyszerűen kikerülhetetlenné vált. Teljesen mindegy, hogy az ember követ, vagy nem követ kormánypárti oldalakat, a hirdetéssel szinte biztosan találkozik.

Nem elég tehát, hogy már több, mint 100 milliárd forint az MTVA éves költségvetése, emellé szüksége van a kormánynak arra, hogy más platformokon is mossa az emberek agyát. Ezt a módszert pedig még az ÁSZ sem vizsgálhatja – nem mintha egyébként megtenné -, hiszen mint azt elmondták egy korábbi nyilatkozatukban: a közösségi médiában megjelenő politikai-közéleti hirdetések „nem szoríthatók be a jelenlegi politikai hirdetésekhez kapcsolódó hazai jogszabályok közé”, vagyis nem vonatkoznak rájuk például a választási kampányokban a hirdetésre fordított pénzt limitáló szabályok sem. De valódi különbség akkor sem lenne, hiszen az ÁSZ évek óta hagyja, hogy a Fidesz elképesztő pénzeket költsön a kampányára amellett, hogy választási csalásgyanús esetek sokasága köthető  hozzájuk.

De még ha ki is derülne, hogy mondjuk Mészáros Lőrinc az a kedves adakozó, akinek pénzéből a Megafon a választásokig akár 1 milliárd forintot is elkölthet, akkor sem történne semmi. Mészáros egy nemzeti kincs, aki gázszerelőből nőtte ki magát az ország leggazdagabb emberévé. Itt már mindenki azt csinál, amit csak akar, mindenféle következmény nélkül. Azért viszont arra kíváncsi leszek, hogy ha a Fidesz bukik, akkor mi lesz az ilyen propagandaszervezetekkel, mint a Megafon, amely kormányzati támogatás nélkül aligha lesz képes túléni. Az is kérdés, hogy a NER frissen milliárdossá váló üzletembereiből mennyien lesznek képesek túlélni, hiszen alkuknak köszönhető az, hogy egyáltalán lehetőségük volt arra, hogy állami megrendeléseket teljesíthessenek.

Jól látható, hogy tényleg mindent bevet a Fidesz azért, hogy kérdés se legyen az, hogy ki nyeri a választásokat, csak az elérések száma még alapvetően nem jelent semmit. A Fidesz az utóbbi években képtelen volt növelni a szavazóbázisát érdemben. Évek óta stagnálnak a számok, annak ellenére is, hogy vélhetően ezer milliárdokat költöttek arra, hogy ez megváltozzon. A fiatalokat nem sikerült elérniük, és mostmár mindegy is, mit tesznek, ez nem fog megváltozni. A nyugdíjasok egy része eddig is rájuk szavazott, ez vélhetően most sem fog változni érdemben, mint ahogy a kiszolgáltatott falvak lakóira is ugyanúgy számíthatnak majd. A nápolyi és krumpli osztogatása már megkezdődött, amit Orbán a közmunkások bérének emelésével fejelt meg.

Idén erre is van pénz, noha a költségvetésben már régen nincs fedezet erre, mint ahogy a nyugdíjprémiumra sem volt, de hát ilyen ez, ha a felcsútinak túl nagy a szíve. Hamarosan lehet számítani ingyen tűzifára is, mint ahogy a polgármesterek általi zsarolásokra is. A kampány Orbán szerint még el sem kezdődött, de az igazság az, hogy soha nem is ért véget. Ezer milliárdokból kampányol a kormány, amely pénz lényegében a magyar és uniós adófizetőktől érkezett. Ők és az ÁSZ sem tekinti kampánynak, szerintük ez csak az emberek tájékoztatása, amihez a kormánynak minden joga megvan. Ez viszont olyan előnyt jelent számukra, ami behozhatatlan az ellenzék számára. Pont ezért nem kíván ismét ellenzékbe szorulni Orbán, hiszen ha egyszer odakerül, akkor onnan már igen nehéz újra visszakapaszkodni a csúcsra.

Egyébként pont ezért ültetett fideszes kádereket szinte mindehova, hogy ezzel biztosítsa azt, hogy egy esetleges kormányváltást követően is esélye legyen újra hatalomra kerülni. Az idővel ki fog derülni, hogy ez a terve beválik-e, vagy szépen megtisztítják ezeket a területeket, és lényegében hiábavaló volt Orbán próbálkozása. A Megafon csak egy picike része a Fidesz kampányának, de jól láthatóan azért nem elhanyagolható, hiszen fél milliárd forintból igen sok nagyszerű dolgot lehetett volna tenni, de ők ezt inkább propagandára költötték. De ha mindez hiábavaló volt, akkor lényegében mindegy is, milyen döntést hoztak. Persze jobb lett volna, ha nem kormánypárti megmondóemberek szánalmas posztjainak propagálására használják ezeket, de mostmár nem nagyon lehet mit tenni. A pénzt elégették, az emberek agyát pedig átmosták. Már akinek erre hajlama volt, akinek viszont nem, az gyorsan átpörgette a propagandát és élte tovább az életét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.