Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért nem otthon, a négy fal között csinálják?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt túl a karácsonyon, de még innen szilveszteren! Remélem, mindenkinek nagyszerűen teltek az elmúlt napok, voltak jó nagy pihenések, finom ételek, sok beszélgetés, nevetés, séta, lustálkodás, olvasás, filmnézés és bármi, amivel kicsit ki lehet simogatni a megviselt idegeket. Nem tudom, ki mit lelt a fa alatt – én például több ebet, akik hinni nem akarták, hogy sem a gömbök, sem a girlandok között nincsen ehető -, de olyan cseséset biztosan senki nem kapott, mint Hoppál Péter egyházzenész és miniszteri biztos, aki a saját parlamenti beszédeit kapta ajiba, belecsinálva egy könyvbe. Mi, földi halandók beértük annyival, hogy megtekinthettük az összes Orbán unokát, valamint megtudtuk, hogy a főnök két szelet mákos bejgli között egy szelet diós bejglit szeret enni leginkább. Megtekinthettük továbbá a Novák, a Varga és a Szijjártó családot is, mert másra sem vágytunk egész évben, és akkor még nem beszéltem Németh Szilárdékról, ahol a családfő azzal hencegett, hogy neki bizony semmit nem kellett vennie a karácsonyi habzsidőzsihez, mert mindent ajándékba kapott.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, Baldauf Csabát roppantul aggasztja, hogy a SZÉP kártyával élelmiszert is lehet vásárolni tavaszig. Ez nagy forrásvesztés lesz a turisztikai szektornak, mivel a járványtól ezidáig még nem sikerült megszabadulnia az emberiségnek, valószínűleg sokkal kevesebb külföldi fizetővendég érkezik, számítottak a belföldi turizmusra. De ha a magyarok parizert és krumplit vesznek a kártyával, akkor mi lesz? Szerintem akinek nem futotta üdülésre, annak a SZÉP kártyával sem futotta, de legalább étel lesz az asztalon. Ez megint olyan jótéteménye a kormánynak, ami nekik egy árva fillérbe nem kerül, valakivel parádésan kiszúrnak, sok ember azonban nagyon fog neki örülni. Bizonyára hálásak is lesznek érte a jó királynak. Erről szól ez, mint mindig. Mint minden.

Azt hittem, legalább a mögöttünk lévő néhány napban letehetik a lantot a pártpropaganda szorgos szalagmunkásai, de szembesülnöm kellett vele, hogy nem. Ők ilyenkor sem pihennek. Napok óta először átnéztem a magyar sajtót és az egyéb felületeket. Talán én vagyok a vaksi, de egyetlen olyan cikket nem láttam, amelyik Novák Katalin dicsőséges felemelkedéséről szólt volna. Még akkor sem sokat beszélt erről a média, amikor frissen tolta az arcunkba Orbán Viktor, hogy így döntött. Ez ugyanis nem vitára feltett kérdés, nem szavazáson eldönthető ügy, még csak nem is ultimátum, hanem bejelentés volt. Nyugodtan nevezhetjük diktátumnak. Orbán eldöntötte, Novák örült, egyből le is mondott a posztjáról, most javában készülődik az ország elsőszámú polgárának szerepére. A Fidesz-frakció el fogja fogadni a miniszterelnök döntését, a parlamenti kétharmad megszavazza, beiktatják, mi pedig éveken át nézhetjük. Ez ellen senki nem tud tenni semmit, éppen úgy nincs beleszólása senkinek, ahogy semmi másba sem. Mi értelme is lenne tiltakozni? Márpedig úgy tűnik, a propagandaguru úgy hitte, vita fog kirobbanni, erről fog beszélni mindenki (miközben persze a Pegasus-ügyről, Völner Pálról, a Kövér körül kialakuló szarszagról, Orbán apuka uradalmáról, a használhatatlan lélegeztetőgépekről, a rengeteg halottról, a kórházak adósságáról, az inflációról, főként az élelmiszerek árának emelkedéséről és milliónyi fontos, ám a kormány számára kedvezőtlen dologról nem beszélünk), erre kiderül, hogy nem hozott lázba különösebben senkit. Ha nem, hát nem. Akkor majd beszél róla a pártmédia. Például Pilhál Tamás, aki szegény kínjában Göncz Árpád mocskolását találta megfelelő eszköznek.

Ám most, hogy híre kélt, a nagyobbik kormánypárt a tüneményes Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek, ricsaj támadt. A szokásosan elviselhetetlen balos gyűlöletcunami. Verik a tamtamot, hogy Novák Katalin csak egy „kirakatnő” meg „pártkatona”, aki „nem jeleníti meg a nemzet egységét”. Nem úgy, mint Göncz Árpád, akiért egész Magyarország hozsannázott, és akit Árpi bácsinak, illetve nagyapónak szólítottak – legalábbis a szenilisebb balosok szerint. Például a Szemkilövető is valami ilyesmiről írt a Facebookon, ha jól értelmeztem a delíriumos szöveget.

Novák Katalin viszont nemcsak kedvesen mosolyog, hanem képes a pártpolitikán fölülemelkedve, nemzeti érdekek mentén politizálni. Így tett családügyi miniszterként is. Egyetlen olyan megnyilvánulást sem tudok fölidézni tőle, amelyben a pártpolitizálás mocsarába süllyedt volna. Még akkor sem vette föl az elé dobott kesztyűt, amikor útszéli stílusban támadták, nácizták, „féregnek” nevezték őt gyurcsányista rongyemberek. (Magyar Nemzet)

Ha én jól értem ezt a vergődést – nem csak egy ilyen van persze, de talán ez a legbűzösebb – a költő nem igazán talált az igényeinek megfelelő cikket a független médiában. Végigtúrta az ellenséges oldalakat és végre lelt valamit az ősellenség, Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán. Az sem olyan volt, amilyet szeretett volna, sem mocskolódás, sem semmi olyan, ami értelmezhetetlen lett volna, mert delíriumos zagyvaság, nem volt. Nem mániám, de kivételesen szó szerint fogom idézni Gyurcsány Ferenc bejegyzését:

Elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk.
De ennek vége.
Párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben.
Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét. (Facebook)
Novák Katalin nem a Fidesz alelnöke? De. Nem egyértelműen a Pártot szolgálja? De. Nem Orbán Viktor ültette a mostani posztjára, ahogy ő ülteti a köztársasági elnök székébe is? De. Szokása Novák Katalinnak mindenféle fideszes fülbevalókkal demonstrálni az elkötelezettségét? Igen. Akkor mi a kérdés? Alighanem az, hogy egetverő tiltakozásra számított a Rogán-Habony duó, amivel tematizálni tudja a pártközpont a közbeszédet. Ez sajnos nem jött össze. Ha nincs cirkusz, akkor majd csinálnak a propagandamunkások. Sajnálatos, hogy rajtuk kívül senkit nem izgat a dolog. Jelentőségét veszítette maga az aktus is, a tisztség is. Mint mindenből, ebből is kizárt Orbán Viktor mindenkit. Novák Katalint ő választotta, ő jelölte, ő fogja megszavazni és beiktatni is. Egyedül. Ez még csak nem is a fideszes képviselők dolga – az ellenzéki képviselőkről, pláne a társadalomról nem beszélve -, nekik sincs döntési jogkörük. Ha lecsupaszítjuk a dolgot azt látjuk, ez kizárólag Orbán Viktor és Novák Katalin magánügye. Mindössze azt nem értem, hogy miért nem otthon, a négy fal között csinálják. Akkor legalább látnunk sem kellene.
Jó ébredezést kívánok mindenkinek! Még egy kis kitartás, és kezdődik egy új év, ami egészen biztosan más lesz, mint amilyen ez volt. Hogy jobb vagy rosszabb lesz, az rajtunk múlik. Akkor is, ha sokan nem hisznek ebben. Mi mindenesetre hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.