Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha már szivárog, szivárogjon rendesen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ezt sem gondoltam volna néhány nappal ezelőtt, hogy egy közvéleménykutatás, amiről utóbb kiderült, hogy nem teljesen az, aminek látszik, ilyen nagy karriert fut be a médiában. A 444.hu kezdte a dolgot azzal, hogy egy ismeretlen intézet által végzett ismeretlen kutatásból részleteket szivárogtatott ki, ezzel gyakorlatilag alátámasztva azt a kormánypárti reményt, hogy az ellenzéki összefogásnak annyi, a kormánypárt brutális előnyre tett szert, ami már behozhatatlannak tűnik. A leszakadás okaként az ellenzéki összefogáson belüli bénázást látja Magyari Péter (ő jegyzi a cikket), mert ameddig az ellenzék színeken és logókon vitázik, a Fidesz tematizálja a közbeszédet. A cikkben az is szerepel, hogy ezt a bizonyos – közelebbről meg nem határozott – kutatást az ellenzék egységes kampányközpontja rendelte meg, és minden ellenzéki párt vezetője kézhez kapta. A cikk megjelenése utáni értetlenkedésre született egy második cikk, amiből ugyanúgy nem derült ki semmi alapvető információ – ki csinálta a felmérést, kik körében, mikor, milyen módszerekkel -, mint az elsőből.

Hétfőn aztán előállt az Index azzal, hogy ők megszerezték annak a bizonyos kutatásnak az anyagát, ami a 444.hu-t megihlette. Itt már azt írják, személyesen Márki-Zay Péter számára készült az anyag, és megnevezik a két céget, amelyek végezték a felmérést. Nekem eddig több dolog is világos lett, de még több, amit nem értek. Az körülbelül biztos, hogy a felmérést végző két intézetért nem fognak kapkodni a megrendelők. Ha egy munka a nyilvánosságnak van szánva, akkor azt publikálják. Ha megbízásra készült, azt a megbízó (aki fizetett érte) szokta publikálni. Ha egy munka nem a nyilvánosságnak van szánva, hanem szigorúan annak kell megkapnia, aki fizet érte, akkor az sem egészben, sem részleteiben nem szivároghat. És akkor azt nem szerezheti meg egy másik portál. Ha mégis ez történt, valaki szarul végezte a munkáját.

Az Index már konkrét részleteket közöl a felmérésből, ezek számomra pontosan olyan értelmezhetetlenek mint az, hogy hogyan került a portál birtokába az elemzés. A legjobb mégis a felmérést (kutatást?) végző egyik cég reakciója:

Tehát ráírták, hogy mindegy mit, de ráírták. Ami annyit jelent, hogy ők adták át az Indexnek. Oké. Ez a közlemény sokat rontott a már egyébként is eléggé szar helyzeten, hiszen részletes útmutatás nélkül egy ilyen anyagot mindenki úgy értelmez, ahogy akar és ahogy tud. Azóta persze minden kormánylapban benne van, remek kis anyag az ellenzéki összefogás sarazására és a Fidesz polírozására. Bármiről szól eredetileg, és bármi volt vele a cél. Miután tényleg nem tudni, célzottan kerestek válaszadói csoportokat vagy reprezentatív a felmérés, ahogy azt sem tudni, minek a kiderítése volt a cél – azt főleg nem tudni, a kiszivárogtatás miért és hogyan történt – mutatom, az én szememet mi ütötte ki:

  • Az ellenzékiek alapvetően felülreprezentáltak a 18–29 évesek között és alulreprezentáltak a 40–49 és 65 év feletti korosztályban. Több mint egyharmaduk diplomás és csak nyolc százalékuk rendelkezik legfeljebb nyolc általánossal. A legtöbben Budapesten és a megyeszékhelyeken vannak, zömük jellemzően kevesebbet tud megtakarítani az átlagnál, saját bevallásuk szerint romlott az anyagi helyzetük. Magyarország tagságát az Európai Unióban alapvetően pozitívan értékelik.

  • A kormánypárti szimpatizánsok többségében 65 évnél idősebbek, alacsony végzettségűek és felülreprezentáltak a kistelepüléseken. Megtakarításuk az átlagnál több, közel harmaduknak javult az anyagi helyzete az elmúlt egy évben. Az uniós tagságról többségében ők is pozitívan gondolkodnak, de több mint húsz százalékuk negatívan vélekedik. (Index)

Tehát. Ha az ellenzék szavazóinak többségét nézzük, akkor azt látjuk – mármint a felmérés nyilvánosságra került részletéből azt látjuk -, hogy az a korcsoport az, amelyik a legtöbb kedvezményt kapja – 25 éves kor alattiak adómentessége, családtámogatások, adóvisszatérítés, csok, babaváró hitel, fiatal házasoknak járó kedvezmény és ki tudja, még micsoda -, ráadásul vagy szakmunkások vagy diplomások és jellemzően nagyvárosokban élnek, tehát valószínűleg magasabb a jövedelmük a falusi átlagnál. Mégis ők azok, akiknek átlag alatti a megtakarításuk, és még romlott is az anyagi helyzetük.

Ezzel szemben a fideszes szavazók többsége nyugdíjas korú, alacsony végzettségű, falusi ember. Na, az ő megtakarításuk vajon miből származik? Feltételezem, a nyugdíjból élnek, ami nem emelkedett feltűnően az elmúlt időszakban. A betanított munkát falun sem fizetik bőkezűen, még ha a megtakarításuk az aktív időszakukból származik, az anyagi helyzetük javulásának okait nem értem. Az infláció őket ugyanúgy érinti, mint mindenki mást, a nyugdíjak nem emelkedtek soha az inflációt meghaladó mértékben. Ennyit számítana a bözsiuti? A rezsiutalvány?

Hogy alá is támasszam az értetlenkedésemet, ide másolok egy kommentet Orbán Viktor közösségi oldaláról:

Örülnék ha a nyugdíjas ismegtudna, élni anyugdijából de anagy árak miat nem tudunk megélni 70,000ft-bol egyszerüen lehetetlen Szeretném ha segitene kisnyugdijasokon önbedizik sok idős emder Boldog Békés ünnepet kivánok önnek és Csalábtagjainak (teljes név törölve – szerk.)

Ez a hozzászólás nem egyedi csoda, a való életben, beszélgetés közben is sok hasonlóval találkozhatunk. Az egyértelműen kiderül belőle, hogy aluliskolázott idősebb ember írta. De az is kitűnik, hogy távolról sem jók az anyagi körülményei, ennek ellenére a miniszterek elnökében bízik, tőle remél segítséget. Ennek vajon mi az oka?

Kezdésnek ezt a két anomáliát lenne jó feloldani, mert ha már szivárog a szar, szivárogjon rendesen. Hogy lássuk, hol a dugulás. Ha nem látjuk, megjavítani is nehéz lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.