Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Százezrek jövőjét tették tönkre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Pécsi Tankerületi Központ pedagógusok helyettesítése céljából megbízási szerződéssel alkalmazna olyan tanár szakos hallgatókat, akik az osztatlan tanárképzésben minimum öt lezárt félévvel rendelkeznek, és eddigi tanulmányaik során szakmódszertani kurzust/kurzusokat is teljesítettek. A megbízás tanórák és/vagy délutáni foglalkozások megtartására szólna, legfeljebb heti 14 órában.

Egy 45 perces óráért 2500 forintot adnának. Órákig lehetne sorolni, hogy mi a probléma a fenti ötlettel. Lassan tényleg eljutunk oda, hogy már bárki taníthatja gyermekeinket, vagy gyógyíthatja rokonainkat. És még csak nem is arról van szó, hogy emiatt a pedagógusokat, vagy az orvosokat kellene felelősségre vonni, hanem a kormányt. Ugyanis ahelyett, hogy kitalálna valamit a hiány csökkentése céljából, inkább olyan intézkedéseket hoznak, amivel még rosszabb helyzetbe kerülnek az egyes szakmák. Vajon milyen hatása lesz annak, ha még diplomával sem rendelkező egyetemi hallgatókat zavarnak be egyes oktatási intézményekbe tanítani azért, mert tanárhiány van? Nincs elég gond már így is a magyar oktatási rendszerrel?

A magyarok egyre inkább elbutulnak, mivel óriási a tanárhiány – akár 12 000 tanár is hiányozhat a rendszerből – és ahelyett, hogy ezzel valamit kezdene a kormány, inkább teljesen elfogadhatatlan döntéseket hoz. Az oktatási rendszer megreformálása nyilván nem csak pár évet venne igénybe, de Orbánnak volt 11 éve arra, hogy kezdjen valamit a romló helyzettel, mégsem tett érdemben semmit. Továbbra is óriási a pályájukat elhagyó pedagógusok száma, mivel fizetésük olyannyira nevetséges, hogy inkább mennek el mondjuk a Lidlbe pénztárosnak, mintsem hogy pedagógusként dolgozzák magukat rommá, nevetséges bérezésért cserébe. Meg lehetett volna reformálni az egész rendszert az elmúlt 11 évben, de fontosabb volt a NER kiépítése és az ország lerablása, mintsem hogy megalapozzák az ország jövőjét.

Már most is láthatóak az eredményei annak, hogy ilyen az oktatási rendszer, mi lesz itt pár év múlva, amikor még többen hagyják majd el pályájukat? Évente akár ezrek is nyugdíjba mehetnek, nem beszélve azokról, akik fiatalon hagyják el a pályát, hiszen megélhetést szeretnének. Ma már tényleg csak az vág bele frissen a pedagógusi munkába, akinek ez a szenvedélye, hiszen semmi másért nem éri meg. Olyan ez, mint mentősnek lenni, az ember már csak hivatástudatból vállalja a munkát, hiszen számára fontosabb az, hogy emberek életét mentheti meg, mint hogy havonta több százezer forintot keres. Teljes szakmákat tettek tönkre az elmúlt években, amelyek újbóli helyrehozása akár évtizedeket is igénybe vehet. De mindenki tudja, hogy az emberek többségének érdeke az egészségügy és az oktatási rendszer rendberakása, legyen annak ára bármi is.

Az elmúlt kormányok sara az, hogy idáig jutottunk, de eljött az ideje annak, hogy ezen változtassunk. Ha az ellenzék nyeri meg a választásokat, egy olyan tervet kell kidolgozniuk, amely akár a 4 éves kormányzati munkán is túlnyúlik, hiszen másként nem oldható meg a probléma. Konszenzus kell arról, hogy a mindenkori kormányok érdeke ezen két fontos rendszer helyrehozása, hiszen az utóbbi években borzasztóan szembetűnővé váltak a hiányosságok. A koronavírus áldozatainak száma azért ilyen magas idehaza, mert szakemberhiány van. Nyilván több oka is van a dolognak, de elsősorban ez tehető felelőssé, hiszen amikor 10-15 beteg jut egyetlen szakápolóra, akkor nem várható csoda. Márpedig itthon mindig csodavárás van, csak aztán soha nem jár eredménnyel.

A pedagógusok hiánya miatt nyilván nem fog senki sem meghalni, de generációkat tehetnek tönkre akkor, ha funkcionális analfabétákat engednek ki az oktatásból. Már most is egyre inkább romlanak a magyar diákok eredményei, mi lesz itt évek múlva? Az egyetemeink a rangsorokban egyre inkább csúsznak vissza, míg aki csak teheti, sokszor már a gimnáziumot követően külföldre megy egyetemre. De ki ne értene egyet ezekkel a fiatalokkal? Ha megfelelő szakmai tudásra akarnak szert tenni, majd később emberi fizetéseket szeretnének kapni, akkor jobban járnak külföldön, mint idehaza. A hazai egyetemek diplomái egyre kevesebbet érnek nemzetközi viszonylatban, ami a kormány szándékosságának köszönhető. Milliárdokat vontak ki a közoktatásból és mostanra alapítványok mögé helyezték az egyetemeket.

És lehet, hogy létrehoztak magánoktatási intézményeket országszerte, de ha csak nem milliomos a drága szülő, ide a gyermekét egészen biztosan nem fogja tudni beíratni. Ezek az intézmények nem a hétköznapi embereknek épültek, hanem a NER elit gyermekeinek. Ide a legjobb tanárokat tudják csábítani, hiszen egy állami iskola tanári bérének sokszorosát kereshetik meg. Azonban ameddig ezek a gyerekek luxuskörülmények között, európai színvonalú oktatást kapnak, addig az átlag magyar gyermek azzal kell, hogy szembesüljön, hogy az iskolájában nincs elég tanár, ezért akár az is előfordulhat, hogy egy testnevelés tanár tartja a matematika órákat. Lehet, hogy egy diáknak akkor ez nem számít annyira, mert lássuk be, igen kevesen szeretik az iskolákat, de az életében később szembesülni fog azzal, hogy micsoda károkat okozott neki az, hogy nem szakképesítéssel rendelkező, jó és elhivatott tanárok oktatták.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.