Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem állítom, hogy nyugodalmas, szép időszak következik. De hogy unatkozni nem fogunk, az biztos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Izgalmas hónapok előtt állunk, az egy pillanatig sem kétséges. Nem panaszként mondom, bőven elég volt már a langyos fekáliából, amiben ejtőkézett az ország és egy csomóan azt hitték, wellness ez, annak is a luxus változata. Wölner Pál alighanem már rájött, hogy nem így van, sokaknak pedig meglepi lesz a felfedezés. Mindenesetre különösnek találom, hogy Varga Judit lassan 24 órája nem érez feszítő késztetést a megszólalásra, pedig az ő jobbkezéről van szó. Régebben – vagy még most is – a versenyszférában divat volt megkérdezni a főnököt, hogy miért nem tűnt fel neki, ha a közvetlen beosztottja helytelenkedett. Talán most keresik a történet mögött minden bizonnyal ott húzódó Gyurcsány(Soros)-szálat. Majd szólnak, ha meglesz.

Miközben hétfőn kevesebb lett az új fertőzött, nagyon sokan haltak bele a covid szövődményeibe. Elképzelhető, hogy célszerű lenne több tesztet végezni, vagy inkább valami megoldást találni arra, hogy az emberek ellenőrizni tudják, hogy nem kapták-e el a francos kórt. Ma már igen megbízható otthoni gyorstesztek vannak, csak éppen irgalmatlanul drágák. Én eddig azt hittem, általánosságban ez a piaci ár, de kiderült, hogy távolról sem ez a helyzet. Németországban és Portugáliában havonta négy teszt ingyenes, más országokban fele- vagy éppen negyed annyiba kerülnek, mint nálunk. Nem lenne hülyeség kideríteni, hogy ők azt hogy csinálják, és nálunk ki jár marhajól azzal, hogy baromira sokat elkérnek ezekért a tesztekért. Végül azt sem ártana közkinccsé tenni, hogy ki a felelős a lejárt szavatosságú, felhasználatlan, ám megsemmisítésre ítélt tesztek beszerzéséért. Mert hogy itt valakik nagyon jól járnak, miközben az adófizetők nagyon rosszul, az egészen biztos. És ez már nem csak pénzben mérhető, hanem emberéletekben is. Tudom én, hogy a teszt nem gyógyít meg senkit, mert mondta a főni. Csak hát, ha az ember furán érzi magát és megcsinál egy otthoni tesztet (már persze, akinek telik rá, és pontosan erről beszélek), és az esetleg pozitív, akkor egyrészt időben tud jelezni az orvosának, aki – ha kell – fel tudja írni a szükséges gyógyszert. Merthogy létezik gyógyszer, ami gátolja a vírus szaporodását a szervezetben, így nagyobb az esély a súlyos szövődmények elkerülésének, csak éppen azt a fertőzés legelejétől, az első 10 napban lehet hatásosan alkalmazni. Amihez nem árt tudni, hogy megfertőződtünk. Másrészt ha tudja magáról valaki, hogy fertőzött, akkor azt is tudja, hogy fertőz. Ezért egy ideig nem látogatja meg a rokonságot, nem tömegközlekedik, nem megy be az irodába, boltba, sehova sem. És akkor nem adja tovább a kórságot további rengeteg embernek. Nem bonyolult ez. Vagy de?

Ha jól tudom, ma lesz annak a napja, amikor Matolcsy György elárulja, mekkora inflációt sikerült neki összeszámolnia. A kormány nyilván már tudja ezt az adatot, aligha jókedvükben emelték 5 százalékkal a nyugdíjat (aztán majd korrigálnak, ahogy szoktak). A Privátbankár hagyományosan próbavásárlást szokott végezni ebben az időszakban, annak az eredménye mindig igen érdekes. Az idei főként az, mert meglehetősen brutális, átlagban 14 százalékos áremelkedést találtak az élelmiszerárakban a tavalyihoz képest. Ebben tehát nincs benne sem toronydaru, sem lapostévé, sem lépegető exkavátor, hanem kizárólag alapélelmiszerek és olyan – nem alap, de gyakorta vásárolt – termékek, mint az üdítő vagy a chips. A legdurvábban a margarin (59%), krumpli (29%), tejföl (24%), étolaj (22%) ára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. De a liszt, kenyér, tojás ára is 19%-os emelkedést produkált. Na, ehhez érdemes mérni a béremelést is, a nyugdíjemelést is. Aki rendszeresen vásárol toronydarut, az persze az átlagos inflációhoz mérje, ami az előrejelzések szerint inkább 7, mint 5 százalék lesz.

Most (amikor ezeket a sorokat írom) végignéztem a mindig harcra kész pártmédiát, de sajnálatosan nem találtak semmi megírnivalót Wölner Pál ÉS Varga Judit (mert őt se felejtsük ki ebből a szép történetből, nincs olyan, hogy ő aztán semmiről semmit nem tudott) meglehetősen fontos ügyéről. Gondolom, most készül a pártközpontban a jó válasz erre a kellemetlen kérdésre. Azt már láttam valahol, hogy csak az ellenzék találta ki, hogy eltereljék a figyelmet a Városháza-ügyről. Gondolom, lesz majd olyan is, hogy lám csak, működik Pintér Sándor és Polt Péter, nem is igaz, hogy a fideszes disznóságokat elsikálják. Miután az már kiderült, hogy legalább nyár eleje óta tudnak az ügyről – pontosabban arról, hogy ezt nem lehet a szőnyeg alá söpörni -, és most sem került volna nyilvánosságra, ha Hadházy Ákos nem forszírozta volna olyan elszántan, különösnek találom, hogy nincsen kész forgatókönyv. Mindenesetre érdekes lesz figyelni, mit találnak ki. A magam részéről arra tippelnék, hogy amennyire lehet – és a közpénzből zabáltatott médiában gyakorlatilag mindent lehet – nem beszélnek róla, ellenben nagyobb fordulatszámra kapcsolnak Gyurcsány-Bajnai-Karácsony-Márki-Zay-migránsok-Brüsszel-LMBT vonalon. Nem állítom, hogy nyugodalmas, szép időszak következik. De hogy unatkozni nem fogunk, az biztos.

Kellemes ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.