Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nekik kell hálát adni, az ő talpaikat kell csókolgatni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vidám jó reggelt, csudálatos december első napját kívánok mindenkinek! Jó, hát én is azt gondolom – annak kapcsán, hogy az egyesült ellenzék feljelentést tesz Kövér házelnök titkosszolgálati vezetők előtt tett elszabadult kijelentései miatt -, hogy normális körülmények között az a hatalom, amelyik ilyen eszközökhöz nyúl (és a Pegasus-botrányról még csak nem is szóltunk, amit Kocsis Máté fideszes nem buzeráns frakcióvezető szerint egyenesen a sajtó talált ki, csak akkor fasz tudja mit titkosítottak az elvtársak, ha nincs ügy), illetve annak a kormánynak, amely 12 év kormányzás után így szándékozik hatalmon maradni, leáldozott a napja. Azzal is messzemenően egyetértek, hogy európai demokráciákban példátlan, ami történt. Csakhogy éppen ezért nem látom a logikai összefüggést.

Mivel ez már rég nem egy európai demokrácia, nem gondolom, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnél tett feljelentés egy logikus lépés volna, hiszen egy nem létező demokráciában a totális állampárti kontroll alatt álló hatóságok részéről aligha van értelme jogorvoslatban reménykedni. Vagyis csak azt akarom mondani, hogy ha az országgyűlés elnöke ünnepileg a magánvéleményével szórakoztathatja, illetve gyakorlatilag az alkotmányos rend megzavarására, a többpártrendszer szájbavizelésére buzdíthatja a titkosszolgálatok vezetőit, akkor az országgyűlés elnökét nem a Polt Péter fejétől rothadó igazságszolgáltatás fogja megállítani az ő ámokfutásában. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az állampártnak a szeme nem rebben, sőt Gulyás Gergely széles nyelvcsapásokkal helyesli Kövér beszédének minden szavát, a Belügyminisztérium pedig úgy véli, hogy a szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, mindössze esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket, lehet oszlásnak indulni, és a végén mindezt beszorozzuk az elmúlt tizenegy év legnagyobb disznóságaival, akkor abból elég világosan következik, hogy mi lesz a sorsa ennek a feljelentésnek. A hatalmas sikernek számító előválasztás óta a nyilvánosságból fájdalmasan eltűnt ellenzék feladata most sokkal inkább az lenne, hogy tömegeket elérni képes közös akciókkal, közös üzenettel, közös, látványos megmozdulásokkal tematizálja ezeket az európai demokráciákban valóban párjukat ritkító hatalmi túlkapásokat, és hogy eljuttassák a végekre azokat az információkat, amelyeket a Rogán-centrum által kézivezérelt közmédia és KESMA elhallgat, elferdít, széthazudik. Az infláció által felzabált béremeléstől az önkormányzatok kivéreztetésén (lásd: az iparűzési adó felének jövő évi elvonása) át a csúnyán eltolt járványkezelésig van magas labda bőven.

Jó, tudom, a színfalak mögött bizonyára folyik a munka, és különben is csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Kérdezzék meg a mindössze egy nap után meghibásodott, 72 milliárdból épült, mások mellett a sokoldalúan tehetséges Mészáros famíliát gazdagító tram-train projekt atyaúristenét, ő majd megmondja a tutit. Az a Lázár János, aki hétfőn vadhajnalra Hódmezővásárhelyre csődítette „a teljes magyar közlekedési kormányzatot” a Márki-Zay Péter vezette város és Szeged között közlekedő villamosvonat első járatára, hogy az egész propagandaeseményt a mocskos Budapest versus a drágajó vidék kútmérgező narratívára felhúzva beszólogasson Karácsonynak. Igen, Lázár János hatalmas arcához képest kicsit korainak találom, hogy mindössze egy nap után tram-train-pótló villamos járt a tram-train egy szakaszán, mindazonáltal az ennél genyóbb észrevételeimet megtartom magamnak, jobban járunk.

Mert hát ebből a 72 milliárdból egy nap után meghibásodott csodából reggelente mégiscsak 600 utas profitálhat, aminek hosszú távon így is több értelme van, mint például a néhány kilométeren a semmiből semmibe csühögő felcsúti játékvasútnak.

Vagy a 17 milliárdból megrendezett vadászati nemvilágkiállításnak, amelyről dokumentumfilm is készül – hála a jó istennek – 25 millió forint közpénzből.

Vagy akár a Bicske és Esztergom közötti M100-as gyorsforgalmi útnak, amelynek 32,3 kilométerén két részletben nettó 345 milliárdból hozzák ki a kétszer két sávot, azaz kilométerenként 10,7 milliárdot égetnek el rá. És ennél van drágább is: az M85-ös autóút utolsó, Sopront az osztrák határral összekötő 4 kilométeres szakaszát 44 milliárd forintból építik, ami kilométerenként 11 milliárdot jelent.

Vagy annak a padlófűtéses, légkondicionált, 16 tantermes, mindenféle laboros, 600 adagos főzőkonyhás, lelátós tornatermes okosiskolának, amely az ország leghírhedtebb (F betűvel kezdődő) falujának szélén épül 4,4 milliárd forintból úgy, hogy a világhírű csodafalu mostani iskolájába átlag 174-210 fő jár évente, tehát ha csak nem vesznek gyerekeket is a Mészáros família által kivitelezett csodasuliba, a franc se tudja, ki fogja kihasználni az épületet.

Hát csoda ezt a feneketlen közpénzes zsákot látva, hogy egy friss gazdasági prognózis szerint Orbánisztán 2027-re érheti el a legfejlettebb országok jóléti szintjét? Ezt onnan lehet tudni, hogy az MTI lehozta az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzőinek tudományos jóslatát, miszerint az uniós tagságnak köszönhetően (höhö) Magyarország esetében mindössze két év késést okoz a világjárvány, ezért az eredetileg várt 2025 helyett 2027-re érünk fel a csúcsra. A csúcs jelen esetben a legfejlettebb, magas jövedelmi szintű csoportot jelenti, amit akkor ér el egy ország, ha a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső nemzeti jövedelme eléri az Egyesült Államokban számított jövedelem 50 százalékát. Ez alapján az európai volt szocialista országok közül elsőként Csehország, Szlovénia, majd Észtország érte el a magas jövedelmi szintet. Őket követte 2018-ban Litvánia és 2019-ben Lengyelország. Sok okosságot írnak ebben az elemzésben a világjárvány rövid- és hosszútávú gazdasági hatásairól, de most ennyit jegyezzünk meg: Magyarország esetében egyértelműen az európai uniós tagság az a tényező, amely segíti a járvány utáni viszonylag gyors normalizálódást, ellentétben több olyan, nem EU-tagországgal, mint Oroszország vagy Törökország, hogy csak a két legjelentősebbet említsük. Hoppá! Ez felháborító! Hát nem úgy volt, hogy Szijjártó Péter, Matolcsy György, Varga Mihály és természetesen elsősorban őfényessége zsenije tehet arról, hogy kilábaltunk, a saját lábunkon állunk, hogy újraindultunk már kismilliószor, és alig van ország, amely képes volt ekkora gazdasági talpraállási bravúrt felmutatni, mint mimagyarokorbánviktor országa. Erre kiderül, hogy az uniós tagság nélkül lófasz se lenne itt.

Ennek ismeretében én kérek elnézést azért, hogy a családügyi női princípium abból is önfényező kampányt csinál, és virtuális plakáton reklámozza önmagát, hogy a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátás decemberben hamarabb érkezik, mint szokása neki. Ezért is nekik kell hálát adni, ezért is az ő talpaikat illik csókolgatni. Mekkora jólét van ott, ahol már az is hír, hogy az emberek egy csoportja hamarabb jut hozzá ahhoz a pénzösszeghez, ami egy havi túlélést jelent?

Miközben most éppen a Digi Távközlési Kft. 232 milliárd forintért került Orbán Viktor a fideszes gazdasági holdudvar az állami megrendeléseket, közbeszerzéseket futószalagon elnyerő informatikai, technológiai, kommunikációs szuperholdingjának (4iG) tulajdonába, amelyről azt kell tudni, hogy korábban személyesen Orbán Viktor döntött úgy, hogy Mészáros helyett a Jászai Gellért nevű stróman nevére kerüljön, a pórnép adjon hálát, amiért decemberben hamarabb érkezik a nyugdíj.

Miközben már nincs olyan területe, szelete, bugyra az életnek, ahová ne ette volna be magát a NER valamelyik közpénzekből tehetséges pénznyelő biorobotja, a pórnép bociszemekkel nézi, ahogy az infláció felzabálja a fizetését, emeléssel együtt. Miközben a KSH éppen az ütemes bérnövekedésről szóló kozmetikázott sikerjelentésben fényezi a kormányt – miszerint bruttó 430-440 ezer forinton, azaz nettó közel 285 ezer forinton dübörgött az átlagkereset szeptemberben, ami 9,1 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest -, az igazság az, hogy az infláció miatt a 4%-ot sem érte el a reálbérek emelkedése.

Úgyhogy ha majd januártól esetleg 40%-kal elszáll a liszt ára, akkor mindenki nyugodjon meg, és vegye elő a sikerpropagandát, ahova le van írva, hogy milyen jó neki, hiszen a nemzeti kormány bér- és nyugdíjpolitikája – a rezsiárak alacsonyan tartása, a minimálbér emelése, a családok befizetett adójának visszatérítése, a nyugdíj-kiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj garantálása – megfelelő válaszokat jelent a magyar emberek védelme szempontjából. Aki viszont nem álmegnyugodni akar, és nem az az életcélja, hogy békében elvegetáljon még hosszú évekig a kognitív disszonanciájával összezárva, annak érdemes a tényekre fókuszálni. A tények azt mutatják, hogy a kormány látszólag mindenkit megvéd, aki illeszkedik a munkaalapú társadalom nevű orbánista elképzelésrendszerbe, amiből egy rakás ember viszont, jellemzően a leginkább rászorulók kilógnak. Sőt, nem csak azok lógnak ki ebből, akik a szavazatok szempontjából haszontalanok a rezsim számára (csak egy példa: miközben azzal döngetik a mellüket, hogy megvédik a gyerekeket és népszavazáson lehet véleményt mondani a buzi-genderlobbiról, ma Magyarországon a gyermekotthonokban változatlanul csúfos 684 forint az étkezési normatíva, szégyen és gyalázat), hanem azok is, akik nem a gazdasági növekedésben elsősorban érintett, NER-nyaloncok által uralt szektorokban dolgoznak. Amely szektorokban egyébként csak mesterséges, extenzív a növekedés: az elvtársak pumpálják bele a közpénzt, ezek az állami beruházások mindig túlárazottak, de ez csak egy buborék, ami fel van fújva, mert az emberek ettől nem tudnak többet fogyasztani.

Úgyhogy rohadtul nincs abban semmi túlzás – amint arra Mellár Tamás rámutatott -, hogy a kormány tudatosan inflálja el a béremelkedést. Ez egy létező közgazdasági módszer, az úgynevezett „bérillúzió”: megemelik a minimálbért, választások előtt, naná, de mivel a termelékenység alig növekedett, feszültség alakult volna ki a gazdaságban, ezért hagyják, hogy az árak felpörögjenek és visszaszívják a nominális bérnövekedést, így a reálérték kevesebb lesz, az emberek azonban ezt kevésbé érzékelik: ők csak azt látják, hogy nominálisan az előző évhez képest növekedett a kereset. Nyilván ez csak rövidtávon működik, hiszen az emberek egy idő után felismerhetik, hogy mi történik, de a kormány nem is hosszú távra, csak az áprilisig tervez: a lényeg, hogy megnyerjék a választást. Ennyi. Itt minden kizárólag ezt a célt szolgálja, minden ennek van alárendelve.

Nem utolsó sorban az is – a keretes szerkezet jegyében kanyarodjunk vissza a titkosszolgálatokhoz -, hogy a Kövér-félék által fémjelzett kormányoldal, amely az állami titkosszolgálatokat idomítja és iránymutatásokkal látja el az ellenzéket illetően, valójában még csak rá sincs szorulva arra, hogy az állami titkosszolgálatokat vesse be kompromittáló információk gyűjtésére. A hvg.hu tud olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az előválasztáson győztes, illetve az állampárt hatalmára potenciálisan veszélyt jelentő politikusok  feltérképezésére kaptak megbízást. A házasságtörőnek kikiáltott Jakab Pétertől a buszsávban szabálytalanul közlekedő, a Városházát eladni szándékozó Karácsony Gergelyig mindenkire rá lehet uszítani az ún. mezítlábasakat (exrendőrök, egykori titkosszolgák). Ez azért jó megoldás, mert ismert közéleti szereplőket jóval kockázatosabb állami eszközökkel megfigyelni, ráadásul az állami titkosszolgálatok révén keletkezett anyagokat nem is tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. És még csak 2021. december elseje van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.