Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A sorsnak nincs iróniája, Orbán Viktornak nincs humora, a Pegasust pedig jogszerűen használták

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt a decemberbe lépés előtti utolsó napon! Új és az eddigieknél is világrengetőbb botrányra ébredhetett tegnap reggel az ország. Karácsony Gergely szolgálati autója a buszsávban közlekedett! Egy felháborodott motoros videózta le a példátlan esetet, és mivel az Origo olvasója, amikor éppen nem motorozás közben videózik, beküldte a portálnak a felvételt. Ezen az nem látszik, hogy a főpolgármester az autóban ült-e, amikor a szörnyűség történt. Az biztos, hogy én láttam már néhány hasonló esetet, amikor valaki tudja, hogy néhány száz méterrel később jobbra fog majd kanyarodni, és ezt csak úgy teheti meg, hogy áthajt a buszsávon, akkor nem növeli a dugót a másik sávban, hanem megy a célja felé. Ettől persze természetes dolog, hogy Karácsony – vagy a sofőrje – alkalmatlan, mondjon le, veszélyeztette az összes autós életét. Is. Ez kivétel nélkül az összes propagandalapban kötelezően megjelent. Úgy tűnik, az új KESMA vezetés nem sok innovatív ötlettel fogott neki a munkának, mert eddig is pont ugyanez volt. Legfeljebb annyi volt a különbség, hogy a nyolcaska többnyire némi csúszással hozta le a kötelező anyagokat, most azonban együtt a többivel. Az Origon a cikk reggel 7:10-kor jelent meg, a 888-on 8:25-kor, a PestiSrácokon 9 óra körül, a Magyaridők Nemzeten 8:30-kor,  a Demokratán is 8 után, az MTI-n (!!!) 8:55-kor, a leggyorsabb az Index volt, ott 7:39-kor már egy komplett cikk jelent meg, hivatkozik az Origóra és tele van szórva linkekkel Karácsony eddigi bűneiről. Nem mondom, én is írtam már gyorsan cikket, de 30 perc alatt – ennyi telt el az Origo és az Index cikke között – még soha nem sikerült. Ennyi idő alatt kellett ugyanis eleve észrevenni az Origo írását, elolvasni, ellenőrizni, megírni a saját cikket, megkeresni a linkelni kívánt hivatkozásokat és beszerkeszteni, átnézni a helyesírást és publikálni. Szerintem ez világcsúcs, már amennyiben nem egyszerre kapták meg a szerkesztőségek a pártközpontból az anyagot. Mert ha de, akkor nem szóltam egy szót sem.

Ennél talán egy hangyányival nagyobb probléma, hogy naponta 150 fölött van a covidban elhunytak száma, és egyre több áldozat van a 40-60 közötti korosztályból. Az ország egyszemélyi vezetője erről nem nagyon akar csacsogni az ő népével, ellenben válaszolgat a gyerekek leveleire, mert annyira jófej, hogy az valami csuda. Tisztára Mikulás. Lefekvés előtt még feltolt egy jóllakottan vigyorgó képet (a háttérben egy tál naranccsal) magáról: Magyarország előre megy, nem hátra! Ó, hát tényleg? Bizonyos szempontból biztosan így van, különben őfényessége nem a várból vigyorogna elégedetten, hanem a csúti focipályán nyírná a füvet, szerető szülei pedig várnák a másodikát és hálát adnának a kormánynak, amiért előbb érkezik a nyugdíj, így tudnak venni karácsonyra valami apróságot az unokáknak. Szóval az ország nem hátra megy, hanem valami elképesztően rossz irányba.

Kásler Miklós sem ér rá most a járvánnyal foglalkozni. Éppen nem a régészet köti le az energiáit, hanem a filmipar:

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Maja Gojkovic szerb miniszterelnök-helyettessel hétfőn Budapesten. (MTI)

Igaza is van Kásler doktorprofesszorminiszterúrnak, minek fárasztaná magát az egészségügy kínjaival, ha azokat adminisztratív módszerekkel is meg lehet oldani? A 444.hu-nak feltűnt, hogy egy röpke hétvége alatt erősen lecsökkent a lélegeztetésre szorulók száma, miközben nőtt a kórházba kerülőké. Sikerült kideríteni, hogy ez minek köszönhető. Eddig mindenki, aki gépi lélegeztetésre vagy rásegítésre szorult, szerepelt a statisztikában. Mostantól csak azok kerülnek be a kormányzat tájékoztató adatbázisába, akiket intubálni kell. Akinek nem nyomják le a csövet a torkán, hanem maszkkal lélegeztetik, az kihullott a jelentett esetek közül. Szóval megy ez, csak akarni kell. Esetleg majd azt is kitalálják, hogy ezentúl azok minősülnek a covid áldozatának, akikről igazságügyi orvosszakértő mondja ki, hogy amúgy semmi bajuk nem volt, a vírus nélkül most is boldogan élhetnének.

Tegnap kétszer is sikerült átadni a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő traim-train vonalat. Hajnalban Lázár János és Palkovics László adta át, később pedig a két érintett város, és Algyő polgármestere. Márki-Zay Péter többek között azt mondta:

A sors iróniája vagy Orbán Viktor humora, hogy az a Lázár János a felelőse ennek a projektnek, aki 2017 áprilisában megesküdött rá, hogy le fogja állítani.

Azt én nem tudom, hogy Lázár János mikor és mire esküdött meg, de azt merem állítani, hogy a sorsnak nincs iróniája – bár ez azért nem teljesen biztos -, Orbán Viktornak pedig nincs humorérzéke. Akkor főként nincs, ha a hatalma megtartásáról van szó. Akkor pedig halmozottan nincs, ha bosszút akar állni valakin. Erre maga Márki-Zay Péter lehet az élő tanú, bár van még jónéhány ember az országban, aki meg tudja erősíteni az állításomat.

Végül – tényleg csak futólag – emlékezzünk meg Pintér Sándorról, és az ő mindent megvilágító kijelentéseiről. Pintér Sándort az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Belügyi, és Igazságügyi (LIBE) bizottság hallgatta meg. A miniszter hosszan lamentált arról, hogy már megint mimagyarokat bántják, tessék, mindenki kerítést épít, de csak Magyarországot cseszegetik miatta. Végül – úgy, ahogy – válaszolt a Pegasust érintő kérdésre:

A Pegazus-üggyel kapcsolatos kérdésre a miniszter kifejtette, hogy más tagállamok is alkalmaztak ilyet szoftvert, de megint csak Magyarországra irányult a kritika. Az ilyen informatikai szolgáltatások lehetőséget biztosítanak a titkosszolgálatoknak, hogy megpróbálják ellenőrizni az adatforgalmat, hogy lecsapjanak a bűnözőkre, azonban a folyamat mindig a bíróságok ellenőrzése alatt áll. A szoftver minden egyes használata megfelel a magyar törvényeknek. A képviselőket nem hallgatták le.

Tehát – ha én jól értem – lényegében elismerte a szoftver létezését, megvásárlását és használatát, majd azzal a lendülettel elkezdett más országokra mutogatni. Azt is elmondta, hogy a szoftver minden használata megfelelt a magyar törvényeknek. Ezt én el is hiszem, már csak azért is, mert a Fidesz mindig a szükségletei szerint írja át a törvényeket. A saját törvényeiknek még nekik is sikerül olykor megfelelni, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez így rendben is van. Az nem válasz semmire, hogy aktív képviselőket lehallgattak vagy sem, mert újságírókat, üzletembereket, ellenzéki politikusokat viszont lehallgattak. Az utolsó Kósa Lajos-megnyilatkozás óta tudjuk, hogy nem a belügyminisztérium vette meg a kémprogramot, ezt a főügyészség állapította meg. Tehát kérdés marad továbbra is, ha nem a belügy, akkor melyik kormányzati szerv vette meg, ki használja, ki adott engedélyt a lehallgatásokra, milyen alapon, milyen jogosultsággal és ez nettó hány évet ér. Ezekre a kérdésekre valószínűleg nem a LIBE bizottság előtt kell majd válaszolni, hanem a bíróság előtt. Akkor, amikor a legfőbb ügyész neve nem Polt Péter lesz.

Kellemes ébredezést mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.