Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem osonnak bokortól bokorig, nem rettegnek csatakosra izzadva egész éjjel, nem zárják ki magukat a világból félelmükben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Most döbbentem rá, hogy alig egy hónap múlva sütni kell a bejglit nemzetileg. Rohan az idő, főként, ha mindig történik valami izgalmas. És ebben az országban ez már nemzeti hagyomány, itt vagy választás után vagyunk, vagy választás előtt, de egyfeszt harcban állunk mindenkivel, főként egymással. Azért van olyasmi, amit a legnagyobb jóindulatom ellenére sem vagyok képes felfogni a gyenge agyammal. Történt pediglen, hogy hétfőtől oltási akciót szervezett jó kormányunk. Ez annyit jelent, hogy előzetes regisztráció nélkül oda lehet csődülni a kijelölt oltópontokra, és majd megkapja az oltást mindenki, ha kivárja azt a néhány órát – vagy amennyit kell -, ameddig sorra kerül. Bevallom, azt hittem, nem lesz különösebb kereslet a dologra, erre megint kiderül, hogy alábecsültem az emberi bölcsességet.

Már reggel hétkor az utcán kígyózott a sor több kórház előtt, annyian óhajtják igénybe venni ezt az oltási lehetőséget. Én pedig egyszerűen nem értem, hogy miért. Nem vagyok kimondottan híve a rezsimnek, de ettől még tény, hogy néhány kattintással lehet időpontot foglalni (az igaz, hogy sok esetben hetekkel későbbre), és nem kell órákig nyomorogni a sorban, időre odamegy az ember, megkapja az oltást, távozik. Legfeljebb fél óra az egész, azért ennyi, mert az oltás után le kell ülni 15 percnyi büntit, mielőtt távozhatunk. Ami nem tetszik, az az, hogy megritkították az oltópontokat ahelyett, hogy lehetőleg mindenhol elérhetővé tették volna. Nógrád megyében például összesen két helyen lehet kérni az oltást, tehát mindenkinek bumlizni kell a pocsék közlekedés ellenére is. De mindez nem magyarázza a most kialakult tumultust. Ha már amúgy is elfárad valaki az oltópontig, nem lett volna egyszerűbb időpontot foglalni ahelyett, hogy órákig várakozik? Ugyanazt az oltást kapja, ugyanúgy regisztrálni kell. Sőt, aki a második vagy harmadik oltásért megy, az már eleve regisztrálva van. Miért jobb órákig ácsorogni a tömegben? Biztos, hogy néhány esetben van logikus és teljesen elfogadható oka a dolognak, de többségében biztosan nincsen. Tényleg nem értem. Hátha valaki megfejti a talányt. Több újságíró szintén kíváncsi volt a miértekre. Megkérdezték az ott ácsorgó embereket. Kiderült, hogy a nagyon nagy többség, valami 90 százalék a harmadik oltásért ment. Volt, aki azért ezt választotta, mert a kormányzati honlapon nem lehet vakcinát választani, márpedig ő kínait nem akart és attól tartott, ha a lefoglalt oltáskor azt ajánlanak, de ő azt nem kéri, akkor nem tud másik időpontot foglalni. Ez megint a hiányos kormányzati tájékoztatás sara. A regisztrált időpontra érkezők is választhatnak az elérhető vakcinákból. Dönthetnek maguktól, vagy megkérdezhetik ott az orvost, mit javasol. Ha esetleg nincs olyan oltás pillanatnyilag, amit az illető szeretne, kérhet másik időpontot. Végtére is bármiért választották ezt a módot, a lényeg, hogy oltást kértek. Minden jó, ami ráveszi az embereket az oltásra.

Orbán Viktor levelet írt az Európai Bizottság elnökének. Bár a lapok címében úgy szerepel, mintha a miniszterek elnöke kérte volna a Magyarország ellen indítani tervezett és a már folyamatban lévő eljárások leállítását, valójában a sufnijogász felszólította erre az EB elnökét. Hogy ne mondjam: utasította. Merthogy különleges helyzet van, támadnak a migránsok (köszönhetően Lukasenka pajtásnak, akivel jó a kapcsolata Orbánnak, mint általában a diktátorokkal), itt a járvány és márpedig ő megvéd minket. Csak hát az Európai Unió és az Európai Bizottság messze nem nevezhető versenylónak. A kifogások nem most merültek fel, hanem jóval régebben, mostanra jutott idáig a folyamat. Azt pedig igen nehéz lesz hihetően előadni, hogy a jogállamiságot ért kritikák, vagy az intézményi korrupció megléte szervesen összefügg a migrációval, pláne a járvánnyal. Akit érdekel az EB levelének részletesebb tartalma, megnézheti itt. Én nem sok érintkezési pontot látok Orbán tiltakozása, az abban hivatkozott érvek, és ama bizonyos levél között. Ámde legalább jól hasít az euró, bár erről nem emlékezik meg sehol egyetlen kormánytag sem.

Ellenben a kormánytagok csúcsragadozója nekifogott megvédeni a migránsoktól az országot. Ahogy szokta, zajosan és látványosan. Lesz V4 csúcs – már ha mindenki eljön – ebben a tárgykörben, valamint a cselédség feltöltött egy friss videót a közösségi oldalára, melyben apokaliptikus képet fest a világról. Özönlő migránsok, hősies határőrök, harc, járvány, világvége. Ha jól gondolom, ezt találták ki erre a hétre. A félelemkeltést, az uszítást, a rettegés szétterítését az országon és azt az üzenetet, mindezen szörnyűségektől egyedül csak Orbán Viktor védheti meg az országot. Egyszer már működött, hátha most is fog. Azért szerintem ez veszélyes dolog, mert lényegében a legjobban azok fognak befosni, azoknál alakulnak ki paranoid tünetek, azok fognak rettegni és nyomorultul szenvedni, akik hisznek őfényességének és eleve is rá szavaznak. A többiek azért már túl vannak ezen, inkább a saját szemüknek és tapasztalatainak hisznek, nem osonnak bokortól bokorig, nem rettegnek csatakosra izzadva egész éjjel, nem zárják ki magukat a világból félelmükben.

Mi se tegyünk ilyet, hanem ébredjünk vidáman és üdén, azzal a tudattal, hogy egyszer minden véget ér. Még a rossz dolgok is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.