Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy beszél a gazdaságpolitikáról, mint egy félrészeg jegyellenőr az állomás restijében

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rémusz Orbán bácsi meséi. A Kossuth nevét viselő, 12 éve állampártilag ellopott közrádióban. Komolyan. Vagyis nem. A tűzokádó sárkány még csak csak, de a vért okádó Brüsszel? Igen, már itt tartunk. És akkor az embernek még mindig nem állt meg teljesen az esze, holott volna rá oka bőven. Emberünk tényleg kórosan fullba nyomja a kretént. Nem nekünk, kizárólag a sajátjainak. Vagy őket húzta le erre a szintre, vagy ő ereszkedik le hozzájuk, végül is teljesen mindegy. A lényeg, hogy ők értik egymást, aki meg felakadt szemekkel, megrökönyödve hallgatja az infantilizmus orbáni magaslatait, az magára vessen. Az semmiből nem ért semmit. Az kívülálló, és valószínűleg undorító kommunista is, de minimum hazaáruló libernyák.

Mária országában például ez az alapvetés: „az Isten, akiben feltétel nélkül meg lehet bízni”, a tudományban kevésbé, arra kell pár évet várni, amíg bizonyított lesz valaminek az eredménye, és maximum utána, de akkor is csak feltételesen. Értjük? Ez pofázik arról a fantazmagóriáról, amit hitnek neveznek, hogy miszerint az magasabb szinten leledzik, mint a tudomány. Ez a sosemvolt keresztény hinti az igét, és fenyegetőzik, amolyan orbánosan, ahogy szokott, ahogy tud. Mert ahhoz képest, hogy mekkora az ország, rengeteg az oltásellenes, de ő nem akarja ekézni őket (ekéz éppen eleget mindenki mást, aki éppen nem tetszik neki), mert fosik, mert veszélyben van nemhogy a kétharmada, de a 2022-es választás kimenetele is, ha szigorítana, vagy neadj’ teremtőm, kötelezővé tenné ezt a kurva oltást. Mert méricskél a nagy matekzseni, és gondolom a számok ezen a téren nagyon nem úgy állnak, ahogy szeretné. Márpedig ő potenciálisan elveszett szavazatokban méri az oltásellenes honfitársait is, akik annak ellenére, hogy az oltás megvédené őket a biztos haláltól, mégsem adatják be maguknak. Mit ne mondjak, szép teljesítmény ez. És ne mondja senki, hogy ebben nincs benne vastagon, hogy tizenkét éve általában is kiscsoportosok szintjén kezelik a népet, vagy az, hogy nyunyóka néni és az operett törzs egy éven keresztül összevissza gügyögve kommunikált a társadalommal. 

Ne várjuk már el, hogy azok komolyan vegyék az egész járványügyi helyzetet, akiket eddig csuklóból néztek hülyének. Itt az eredménye. Mint ahogy annak is előbb-utóbb meglesz, hogy az energiaárakkal, azon belül is az üzemanyagok árának csökkentésével éppen mit tesznek. És a nagy mesélő előadja, hogy milyen faszagyerek ő, mert befagyasztotta a benzin árát. Ez igen, de nem az állam vállalta annak negatív következményeit, hanem a kereskedő. „Nem kell gatyázni”, „ha vágunk, akkor vágjunk rendesen”. Sikerült elővenni a fűkaszát megint, és pusztítani, mint annak idején a méhlegelőn. Bravó, Orbán.

Akkor én is elkezdek mesélni, hogy a hülye fideszes drukker is megértse, miről van szó. Vegyünk egy péket, aki megsüti azt a zsemlét. Nem azt, ami azért kicsi, mert nekünk nagy a pofánk, hanem azt, amit az anyuka megken vajjal, és szendvicset csinál a gyerekének belőle, hogy az tudjon mit enni az iskolában. A pék süt, sütöget, de a liszt ára folyamatosan megy felfelé, mert kevés van belőle, mert nincs elég a piacon. Kénytelen árat emelni, mert ő is drágábban jut hozzá. Nem azért, hogy nyerészkedjen, hanem azért, hogy ki tudja fizetni a rezsijét, az adóját, és még neki is maradjon egy fizetésre való. Tehát a liszt drágul, a zsemle is drágul, a dolgozó fizetése meg szart sem ér, mert elviszi az infláció. Lassan nem tud több zsömlét venni, mert nincs rá pénze. És ekkor jön a megmentő és azt mondja:

– Te pék, holnaptól nem adhatod 50 forintnál drágábban a zsemlét!

– De hát nekem sokkal többe kerül előállítani azt, ezért nekem ez veszteséges – így a pék.

– Nem baj, akkor majd átvesszük tőled a sütödét, és megoldjuk helyetted mi. Te meg menj, amerre látsz, és vissza se nézz.

Na ez Orbán gazdaságpolitikája. Gusztustalan? Az. Ezt próbálta elbábozni péntek reggel is a rádiójában, hogy ő micsoda faszagyerek, hogy befagyasztotta a benzin árát. Ez konkrétan a szabadpiac harakirije. Ilyet egy demokratikus országban nem lehet megcsinálni, de itt igen. Miközben az egész megváltás akkor ért volna valamit, ha az állam lemond a jövedéki adó egy részéről, hogy a kereskedő tudja tartani a kiskereskedelmi árrést. Ehelyett pont a profitot vette el tőlük, ezzel kivégezve egy egész piaci szegmenst. Ez az orbáni világbajnok válságkezelés. Meg a kurvajó számok, amiknek a 80%-a hitelekből van finanszírozva. Amivel az a baj, hogy azt valakinek, valamikor vissza kell majd fizetnie. És az a valaki nem Orbán és nem is a zseniális Varga Mihály lesz, ezt gondolom, sejti mindenki. Tehát Orbán megint csak gügyörészik és úgy beszél gazdaságpolitikáról, mint egy félig bebaszott jegyellenőr az állomás restijében. Az ember esze megáll.

És persze, hogy aki érti, és tudja, hogy kurva nagy a baj, az áll leforrázva, hiszen ez a kocsmai retorika még mindig működik. Választás lesz. Pénzszórás van, most el kell játszani a szuperfasza államvezetést, és a parasztot jól meg kell vakítani. Hogy nyugdíjprémium, meg 13. havi nyugdíj, meg rezsicsökkentés, meg toronyóra láncostul. Mert itt most sok fog kockán. Betolta az all in-t, és ha kell, még erre is ráhív. Megvédi a saját szarát, a mi pénzünkből. Ez az ország egy gazdasági romhalmaz jelenleg, ami csak rosszabb lesz. Azért van akkora hiány, mint a Gellért-hegy, mert hitelekből finanszírozza az ígéreteit, nem pedig többletből. Szar van a palacsintában, és ha ez kiderülne, akkor a hülye ember rájönne, hogy megint átverték. Nem kicsit, hanem nagyon. Reggel, délben és még este is. Volt már rá példa, és akkor sem volt jó vége. Lehet hazardírozni, de annyira sok már a szar a fejük feletti lufiban, hogy ha az egyszer kipukkan, akkor mindent be fog teríteni. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.