Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Az biztos, hogyha én tanácsot kérnék valakitől, olyat választanék, aki tudja a kérdéseimre a választ

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eddig sem volt kétséges egy pillanatig sem, hogy a fideszes választási kampány vezérmotívuma a személyeskedés lesz. Ez borzasztóan jól megy nekik. Szerencsére még csak ész sem kell hozzá, elég mindenkiről kijelenteni, hogy Gyurcsány embere és baloldali, máris nyert ügy. Mármint azoknak a szavazóknak a körében, akik amúgy is a Fideszre szavaznak árkon-bokron, tökön-babon keresztül. A többiek, akik nem tartják felesleges úri passziónak a gondolkodást, már régebben feladták, hogy értelmet találjanak a Rogán-Habony páros politikai füstbombáiban. Mindjárt az az első dilemma, hogy na és akkor mi van, ha valaki valóban baloldali, vagy valóban liberális? Be van tiltva? Szégyenletes? Netán büntetendő? Nem hát. Csak a szektatagok agyába ágyazódott be a propagandának ez a hazugsága, normális ember leszarja ezeket a hülyeségeket, nem ennek alapján dönti el, hogy kire bízná az ország vezetését.

Jobb ötlet márpedig nincsen, úgyhogy tolják tovább nagy erőkkel a vészesen nyikorgó talicskát propagandáék. Én történetesen a Magyaridők Nemzetben olvastam, de gondolom, minden pártlapban megjelent az új csócsálnivaló, Márki-Zay Péter formálódó szakértői csoportja. Az eddig nyilvánosságra kerülő nevek lázas izgalomba hozták a pártmédia szorgos munkásait, egyenként rántják le a leplet mindenkiről, bár egy közös lepelrántással indul az idézett cikk: Gyurcsány emberei adnak tanácsokat Márki-Zaynak. Szerintem pedig, ha az eddig ismert szakértők Gyurcsány emberei lettek volna, és a volt miniszterelnök hallgatott volna a tanácsaikra, aligha Orbán Viktornak hívnák a miniszterelnököt immár tizenkettedik éve.

Nincsen különösebb jelentősége, csupán vicces: a rövidke cikkben tizenhétszer sikerült leírni a baloldali jelzőt, és csak ötször Gyurcsány Ferenc nevét. Mindezt úgy, hogy nem Gyurcsányról, hanem Márki-Zayról szól az opusz.

Márki-Zay új támogatója Bojár Gábor, aki 1989 előtt, a kommunista rendszer által biztosított komoly állami beruházások – például a paksi atomerőmű tervezése – révén alapozta meg milliárdos vagyonát.

Na és akkor mi van? Mármint abban az időben mindenki a kommunista rendszer megbízásából végzett bármit, hiszen akkoriban más nem volt. Bojár Gábor fizikus, programozó matematikus. Tehát nem tanító-könyvtáros, nem templomi zenész, nem pap és nem is csempekereskedő. Ennél fogva értett ahhoz, amit meg kellett csinálnia: a paksi atomerőmű csőhálózatának háromdimenziós modellezését végezte. Bőven a rendszerváltás előtt már ismert és elismert szakember volt, a tudásával és szorgalmával alapozta meg a vagyonát. Szemben például Orbán Viktor apjával, akit a kommunista rendszer kitaníttatott, még Líbiába is kiküldött (akkoriban csak az igen nagyon megbízható elvtársakkal fordulhatott elő ilyesmi), itthon hűségesen szolgálta a Pártot, KISZ-patronáns, majd propagandista volt, mégsem vitte többre, minthogy ő volt a gánti kőbánya üzemvezetője. A fia politikai felívelése kellett ahhoz, hogy megkaparintsa a kőbányát, majd az idő múltával – és Orbán kormányra kerülésével – a fél országot. Ahogy Mészáros Lőrinc is egy rendes, keményen dolgozó, a családját a munkájából éppen csak eltartani képes kisvállalkozó volt egészen addig, ameddig Orbán Viktor rá nem jött, hogy az okos ember veszélyes, érdemesebb olyanra bízni a suskát, aki lényegében alig érti, mi történik körülötte. Azóta a gázszerelő úgy felívelt, hogy szabad szemmel már követni sem lehet.

Na tehát. Mi a baj azzal, ha valaki ért is ahhoz, amit csinál? Mégpedig kiemelkedően ért hozzá. Az biztos, hogyha én tanácsot kérnék valakitől, olyat választanék, aki tudja a kérdéseimre a választ, nem olyat, aki a politika híg fostengerében csónakázik boldogan és közben azt hiszi, űrhajóban ül. Bojár tehát nagyon rendben van.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke monetáris kérdésekben ad majd tanácsot Márki-Zaynak. Király ahhoz a balliberális kötődésű közgazdászkörhöz tartozik, akik szakértelmükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2008-ra súlyos pénzügyi válságba került, növekedés helyett pedig durván zsugorodott a magyar gazdaság. A bruttó hazai termék az addig várt ötszázalékos növekedési ráta helyett mínusz hét százalékkal zuhant a recesszióba.

Király Júlia nemzetközileg elismert közgazdász. A válság idején a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, pontosabban 2007-től, tehát aligha ő okozta a gazdasági válságot, ellenben a legnehezebb időben vállalta a válságmenedzselést, holott sokkal jobban fizető és kockázatmentes állást találhatott volna a bankszektorban, vagy egyetemen oktathatott volna bárhol a világon. Ő is az az ember, aki nagyon ért ahhoz, amit csinál. Járulékos bűne az, hogy Bojár Gáborhoz hasonlóan kimondja, amit gondol, nem jut eszébe félni egyik politikus haragjától sem. Van ilyen.

Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa, háziorvos az egészségügyben tesz javaslatokat a baloldal közös kormányfőjelöltjének. Gyurcsány egészségügyi szakértője egy éve azzal került a köztudatba, hogy megpróbálta elbizonytalanítani az embereket a koronavírus elleni oltásokban. 

Később azért háborgott, mert szerinte túl sok kínai vakcinát kap, és a keletről érkezett oltóanyagokat továbbra sem ajánlaná.

Hát nem akkora baj az, ha egy orvos tesz javaslatokat az egészségügyi kérdésekben. Amúgy Komáromi Zoltán nem próbálta meg elbizonytalanítani az embereket, sőt, orvosként elmondta, hogy ő nem látja helyesnek a kínai oltás használatát addig, ameddig megfelelő dokumentáció és engedélyek nem állnak rendelkezésre. Mostanra kiderült, hogy tökéletesen igaza volt, az időseket nem lett volna szabad kínai vakcinával oltani.

Nekem egyáltalán nem lenne ellenemre, hogy a következő kormány olyan szakértőket találjon, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak. A csontvázakkal legózó miniszterekből, nyunyókázó nénikékből, katonásat játszó önjelölt sztárséfekből, hajrázásból és térdkalácsvillantásból politikai karriert csiholó celebekből, ismeretlen gipszfaragókból és gyakorló elmebetegekből már éppen elég volt ennek az országnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.