Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jegybank elnöke egyáltalán nem megy szembe a kormánnyal, csupán előadja azt, ami rá van kiosztva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt mindenkinek! Magyarországon egyáltalán nincsen személyi kultusz, egyszerűen az összes állami hirdetésekkel és egyéb közpénzekkel kitömködött portál összes szalagmunkásának az jutott eszébe tegnapra virradóra, hogy nem is választhattak volna jobb elnököt a nemtudomhagyadik pártkongresszuson a Fidesz vezetésére, mint Orbán Viktort. És mostmár teljesen biztosan megnyerik a jövő évi választást is, mert tényleg csak ez az egy feltétele van a dolognak, és ez most teljesült. Eddig ugyan mindenki nagyon izgult, hogy vajon kit választanak, éles verseny volt, de végre meg lehet nyugodni. Nohátakkor.

Hétfőn reggel igen nehezen sikerült kiszámolni, hogy a hét végén hányan látták megfelelőnek a pillanatot arra, hogy távozzanak erről a világról. Máskor kilenc óra után néhány perccel töltik fel az adatokat, most tízkor még sehol semmi. Fél tizenegy előtt néhány perccel sikerült kiszámolni, hogy 304 áldozat volt három nap alatt.

Közben ezerrel megy az agymosoda. A választás előtt kell még egy nagyobb lökés a bizonytalankodó szavazóknak, ezért most ott tartunk, hogy a baloldal elvette, Orbán Viktor visszaadja. Mármint a 13. havi nyugdíjat. Talán nem árt, ha egy kicsit áttekintjük, hogyan is született meg a 13. havi nyugdíj ötlete. Medgyessy Péter dobta be a köztudatba 2002 tavaszán, a választási kampányban. Az volt az indoklás, hogy már minden munkahelyen van 13. havi fizetés, nehogy már a nyugdíjasok ne kapjanak plusz juttatást. A Fidesz harsányan tiltakozott, szerintük erre a kifizetésre nem volt meg a fedezet. Ez egyébként igaz is volt. Megalakult a Medgyessy-kormány, 2002 őszén benyújtották a törvényjavaslatot a plusz nyugdíj bevezetésére. A Fidesz a részletes vitára bocsátás ellen szavazott, majd a zárószavazáson részt sem vettek. Mádl Ferenc köztársasági elnök pedig visszaküldte a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, magyarul nem írta alá. Végül 2003 elején került sor a szavazásra. Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, Varga Mihály és mások be sem mentek a szavazásra. Akik ott voltak – például Rogán, Semjén – ellene szavaztak.

A törvényt a Fidesz minden erőlködése ellenére bevezették. A következő kampányidőszakban a Fidesz már azzal etette az embereket, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, egyből bevezetik a 14. havi nyugdíjat is. Ez nem városi legenda, megtalálható a Parlament archívumában a benyújtott fideszes javaslat. Akkor nem kerültek kormányra, 2010-ben viszont igen. Első dolguk volt eltörölni a svájci indexálást, majdnem 12 év kellett ahhoz, hogy visszavezessék a 13. havi nyugdíjat. Amúgy az én személyes véleményem az, hogy változatlanul 12 hónap van egy évben, és annak a 12 hónapnak mindegyikében annyi nyugdíjat kellene kapnia a legalacsonyabb ellátásban részesülőnek is, hogy ne haljon éhen, hanem elfogadható szinten élhesse az életét. Na, ilyen előzmények után kell embertelenül vastag bőr ahhoz, hogy azzal hülyítsék a népet: a szocialisták elvették, Orbán atyuska visszaadja. A legtragikusabb az egészben az, hogy vannak, akik el is hiszik.

Miközben a kormány nem győzi verdesni a mellkasát a fantasztikus gazdasági teljesítményével, Matolcsy György igen harsány ordításba kezdett. Mintha ő nem látná azokat a varázslatos mutatókat, melyeket a kormány igen.

A növekedés helyreállításához képest az egyensúlyok terén fordított a kép. A válság, majd a válságkezelés és most a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt. Nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre. A költségvetési hiány 2020–21-ben egyaránt a GDP 8 százaléka körül alakulhat, ami várhatóan jobb a mediterrán országokra jellemző államháztartási hiánynál, de jelentősen rosszabb a térségi országok értékeinél. 2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk, messze eltávolodva a régió költségvetési hiányt mérséklő politikájától.

Hasonlóan alakul az államadósság-ráta is, amely a GDP 80 százaléka körül alakul a válság és a helyreállítás időszakában. A jövő évi magas hiánycél sem ígéri a ráta érzékelhető csökkentését. Magyarország a régióhoz képest már a válság előtti években sem tudott érdemben javítani a bruttó államadósság terén és a 2020–22 közötti folyamatok azt jelzik, hogy most sem várható fordulat. A feltörekvő országok teljes csoportjához képest javuló, a régióhoz képest rosszabb helyezésünk azt jelenti, hogy egy külső sokk esetén újból a magyar pénzügyi rendszer lehet a legsebezhetőbb a régióban. (Magyar Nemzet)

Azt írja a cikkében a jegybank elnöke, már most is a legszarabbul teljesítő országok között vagyunk dobogós helyen, de ha a kormány nem áll le azonnal a felesleges presztízsberuházásokkal, nagyon rá fogunk faragni. Hát ezt igazán örömmel hallom, de talán ideje lenne eldönteni, hogy akkor baromira jól teljesítünk, és ezért lehet nyugdíjprémiumot osztani, adót visszatéríteni, vagy egyszerűen marhára kell a kormánynak jövőre a győzelem, amiért minden áldozatra képes? Mert ha a második esetről van szó, akkor akár új kormány lesz, akár ez marad, mindenképpen ráfázunk. Egyébként valahogy nem tudok hinni abban, hogy Matolcsy György Orbán Viktor tudta és beleegyezése nélkül irkálhat cikkeket a Magyar Nemzetbe. Úgy vélem, szokás szerint ki vannak osztva a szerepek, a jegybank elnöke egyáltalán nem megy szembe a kormánnyal, csupán előadja azt, ami rá van kiosztva. Egyrészt el kell kezdeni a társadalom felkészítését arra, hogy nem lesz tartható a gazdaságpolitika, a választás után módosítani kell. Másrészt azt sem árt demonstrálni, hogy annyira de nagyon független a kormánytól a Magyar Nemzeti Bank, és annak az elnöke, hogy még ezt is megteheti, beszólhat a kormánynak. Gyönyörű előadás, de tényleg! Lehet megtapsolni.

Tapsikálás közben jó ébredezést kívánok mindenkinek, legyen kellemes napunk!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.