Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Természetesen nincs szükség az uniós pénzekre, de azért jó lenne, ha adnának már végre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ami pedig az uniós pénzeket illeti, mindenki befizet a kasszába, és valamit vissza is kell kapnia. Ez nem ajándék. Nem tartozunk köszönettel az uniós pénzekért – mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy Magyarország nem kér-e túl sokat az Európai Uniótól. Szerinte nincs szükség az EU pénzügyi segítségére ahhoz, hogy a kormány 166 ezerről 200 ezer forintra emelje a bruttó minimálbért, és bevezesse a 13. havi nyugdíjat.

És igen, valóban mindenki befizet a közösbe, csak nem mindegy, hogy mennyit kap vissza ehhez képest. A legtöbbet a mai napig a németek fizetnek be, akik ettől függetlenül is óriási nyertesei az EU létrejöttének. De azért az mégis csak szemet szúr, hogy Lengyelország és Magyarország az első és a negyedik azon a listán, ahol azokat az országokat rangsorolják, ahol az egyes államok többet kapnak az uniótól, mint amennyit befizetnek. De hogy ez miért is érdekes? Azért, mert pont ezen két ország kormányának a legnagyobb a szája és arról beszél, hogy Brüsszel terrorizálja őket, pénzmegvonással fenyegeti őket és olyan dolgokra akarja kötelezni, amelyekhez nem lenne joga.

Magyarországnak, pontosabban a magyar kormánynak óriási szüksége van az EU pénzére, nem véletlenül nyivákolnak már mióta amiatt, hogy az EU helyreállítási pénzei a mai napig nem érkeztek meg, miközben más országok már bőven elkezdték azok költését. De a kerítésre is pénzt kunyerálnak már évek óta, csak eddig alig kaptak valamit, legalábbis arra, amire azt kérték. Magyarország az EU pénze nélkül ma sehol se lenne, bár most sincs túl messze. Nem értük utol Ausztriát sőt, már Szlovákia és egyes dolgokban Románia is lehagyott bennünket. Pedig pénz az volt bőséggel, 2020-ig 16 500 milliárd forintot fordíthatott a kormány különböző beruházások megvalósítására.

A következő években is tízezermilliárdok fognak érkezni, de már korábban is láthattuk, hogy ahelyett, hogy ebből a kormány talpraállítaná az országot és felzárkóztatna bennünket Európához, inkább elherdálta azt. Pontosabban kijátszotta haverokhoz, így épülhetett Sopron mellett 11 milliárd forintért egyetlen km autópálya. Mindenki tudja, hogy ez az összeg egyszerűen nevetséges, mégsem mert senki közbeszólni, hiszen ki lett írva a pályázat, érkeztek be ajánlatok, a kivitelezőt pedig gondosan kiválasztották. Nincs itt semmi látnivaló, itthon drágább az autópálya építés, hát van ilyen. De ezekből a pénzekből lett számtalan kilátó, szétrepedező kerékpár út, vagy alföldi bobpálya is. A lényeg az volt, hogy ha valamire lehetett uniós támogatást kérni, akkor azt meg kellett pályázni, teljesen függetlenül attól, hogy arra volt-e bármiféle szüksége a településnek.

Minden ilyen pályázat ugyanis lehetőség a lopásra. Márpedig itt embertelen pénzekről van szó, amelyeket az unió nem is nagyon tud vizsgálni, azt a magyar hatóságok tehetnék meg úgy, hogy nyomozást indítanának meg egyes esetben. De mindegy, hogy mit mond az OLAF, ha Orbán azt adja ki parancsba, hogy Tiborcz nem bűnös, akkor nem az, aztán kifizetteti a magyar adófizetőkkel a veje lopását. Az unió igenis borzasztóan fontos Orbán számára, hiszen anélkül a NER soha nem épülhetett volna ki. Nem lophattak volna el annyi pénzt az adófizetőktől, hogy annak ne lett volna már akkora hatása, ami akár a bukásukat is jelenthette volna. Mert igenis van olyan pont, amikor már a magyaroknak is sok lenne. Ha ugyanis már az éhezés szélére kerül valaki, akkor nem gondolkodik.

A NER viszont kiépülhetett az uniós forrásokból, amiből idén végre elege lett az uniónak, ezért nem juttatta el a megítélt forrásokat Magyarországnak. Azt állítják – jogosan -, hogy a magyar kormány nem képes elég garanciát adni arra, hogy az uniós adófizetők pénze nem válik korrupciós elemmé. Nyilván Orbánék LMBT-ről hadoválnak, de az unió pénzmegtagadásának semmi köze sincs ehhez, mint inkább az elképesztő korrupcióhoz és a jogállam leépítéséhez. Orbánék szerint nincs szükség az uniós pénzekre a minimálbér megemeléséhez, vagy a 13. havi nyugdíj bevezetéséhez, ami akár még igaz is lehet, de sok minden más ígérethez igenis szükségük van rá. Elég csak az orvosok béremelését megemlíteni, amelynek teljes egészét ebből kívánták finanszírozni. De ha már a minimálbér is szóba került, komolyan olyan büszke a magyar kormány arra, hogy hamarosan 200 000 forint bruttó lesz a minimálbér? Ezzel még mindig a legrosszabb uniós országok között vagyunk annak ellenére is, hogy elvileg az elmúlt években szárnyalt a magyar gazdaság.

Hol van a félretett pénz? Hol van a több milliárd manyupos pénz? Amit egyelőre tisztán láthatunk, az az államadósság folyamatos növekedése és az államkassza idő előtti kiürülése. Erre válaszul mindenféle keleti hiteleket vesz fel Orbán, amely nem javít a helyzetünkön, hiszen azt sem tudjuk, milyen feltételekkel vettük fel ezeket a pénzeket. Itt van az unió, amely vissza nem térítendő pénzeket adna, amihez csak az kellene, hogy Magyarország újra jogállam legyen. Erre viszont nem hajlandó Orbán, ezért inkább elfogadja, hogy Brüsszelből nem érkezik egy forint sem, ellenben máshonnan annál több. Komoly ára lesz még ennek.