Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez még mindig nem diktatúra, ez az elmúlt évezred legsikeresebb évtizede

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MTI hírfolyamában ugyan nem találtam nyomát, de majd biztosan beszámolnak róla, ha kiheverték a Fidesz soros kongresszusát, amely  Hollik kommunikátor szerint azt jelzi, hogy ma Európa legerősebb, legszervezettebb jobboldali pártja a Fidesz. Amelyik – tegyük hozzá – tizenkettedik éve teszi nappallá az éjt, hogy mimagyaroknak jobb legyen. Ez nem költői túlzás, ez szó szerin így van. Miközben mi aludtunk szombatról vasárnapra, az állampárt egyáltalán nem aludt. Ahogy a sajtó arról tegnap reggel beszámolt: miután Gulyás Gergely csütörtökön benyögte, hogy mától kezdve három hónapig 480 forinton befagyasztják a 95-ös benzin és a dízelolaj árát, szombat éjjel megjelent az a kormányrendelet, miszerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a kormányzatilag befagyasztott árak mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

Hanemhogy. Kötelesek normál üzemanyagot árulni, ha ezt két napnál hosszabb ideig nem teszik, akkor viszont kötelezően üzemszünetbe kell lépniük. Amelyik kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül, állítólag IDEIGLENESEN átadhatja egy másik üzemeltetőnek. Az nem működik, hogy erre a három hónapra bezárnak, mert rohadtul veszteséges az üzlet, és azt sem tehetik meg, hogy csak nem hatósági áras prémium üzemanyagot tartanak, mert akkor viszont kötelesek üzemszünetet hirdetni. Tehát aki nem hajlandó engedelmeskedni, azt ÁTMENETILEG eltiltják a működéstől, majd Palkovics László illetékes miniszter és nertárs kijelöl egy másik szolgáltatót az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére, ami konkrétan azt jelenti – szótagoljuk, rágcsáljuk és emésztgessük a többivel együtt -, hogy az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek. Ez úgy fog kinézni, hogy aki vállalja, hogy egy bezárt kutat üzemeltetne és erre engedélye és képessége is van, az írásban jelzi a miniszteratyaúristennek, aki majd a jelentkezők közül válogat. Mindez a veszélyhelyzet fennállásáig érvényes.

Végül is Gulyás csütörtöki szájhabzásában már benne volt a nem is nagyon burkolt fenyegetőzés, miszerint amelyik kút az orbánilag meghatározott árnál drágábban adja majd az üzemanyagot, azt be fogják záratni, legfeljebb a pontos részletek nem voltak ismertek. Hogy miként fogják ezt csinálni a nertársak. Az viszont már akkor világos volt, hogy az átlagosan 26, illetve 32 forintos árcsökkentést sok független és kis benzinkút egyszerűen nem fogja tudni kigazdálkodni, tudniillik ez óriási hányada az árrésnek. Mindeközben a 480 forintos rögzített ár esetében egy liter benzinből 253,7 forint, a dízelből pedig 243,8 forint pedig a fideszes államkasszában landol. És ugyan lehet, hogy az üzemanyagárak befagyasztásával meg lehet fékezni valamelyest az elszabadult inflációt, ez nem változtat azon, hogy a kis kutak nullszaldóra sem jönnek ki a 480 forintos limit mellett. Tehát a Magyarországon működő mintegy 2000 töltőállomás által foglalkoztatott hozzávetőlegesen 15 000 ember közül egy rakás keményen dolgozónak időlegesen (bármit is jelentsen ez a NER-ben) simán megszűnhet a munkaviszonya.

Nem tudom, hogy mi lenne, ha nem most írnánk az elmúlt évszázad legsikeresebb tíz évét, de akkor értelmezzük ezt az újabb illiberális átverést (remélem a benzinár állampárti maximálását hangosan ünneplő, azt győzelemként értékelő Jobbik és MSZP is jegyzetel): nem győztünk, elvtársak. De még a közelébe se kerültünk a győzelemnek. Ezzel szemben az történt, hogy kormánynak nevezett banda mától a kereskedőkre terheli az általa meghatározott árplafon okozta veszteséget, kompenzálást nem kapnak, a veszteségesen működni nem hajlandó kutakat bezárják, és majd a miniszter eldönti, hogy melyik NER-nyalonc ki vegye át egyiket, másikat.

Nem győztünk elvtársak, ezzel szemben az történt, hogy a benzinárcsökkentő Tállai Andrások kormánya nyíltan megzsarolta az üzemeltetőket, rájuk kényszerítette a hatósági árat, aminek a felét nem mellesleg a pártállam teszi zsebre, miután egy rakás kisvállalkozással és munkavállalóval kibasztak. És nem elég, hogy piaci szereplők üzleti terveit húzzák keresztül önkényesen, nem elég, hogy nyomásgyakorlást és einstandot helyeztek kilátásba, de még saját magukat ünnepeltetik is a rivaldafényben. Nem, most nem visít Szijjártó Péter, mint 2009-ben 289 forintos benzinár mellett, amikor azt állította, hogy a benzináremelés megelőzhető lett volna, ha a kormány időben kezdeményezi Brüsszelben a felmentést az ­uniós jövedéki szabályok alól. Nem, most véresre csapkodják a térdüket a röhögéstől, miközben eszükbe nem jut az, amiről ellenzékből kiabáltak, például hozzányúlni a 27%-os világbajnok áfával köbre emelt jövedéki adóhoz, mert a hülye kutas majd a saját árréséből úgyis köteles adni a népnek. Pont ugyanúgy, ahogy a rezsicsökkentés árának szaros gumicsizmáját is a szolgáltatók torkán rugdosták le, és az is milyen jól működött.

Nem tudom, mi lenne, ha az egyébként is csupa sikertörténetekből összeálló magyar történelemnek nem most írnánk a legfényesebb tíz évét, de valószínűleg arra gondolnék, hogy a magánnyugdíj-megtakarítások, a trafikok, a kaszinók, az autópályák, a felsőoktatás, a Magyar Tudományos Akadémia és megannyi apróság után most a üzemanyagellátási szektort is viszik. Nemzeti Töltőállomás, nem hangzik jól? Dehogynem. Ami két hete még túlságosan drasztikus lépésnek állított be a miniszterelnök, az mától olyan formában válik valósággá, hogy közben megint emberek egzisztenciája forog kockán. Nem hiszem, hogy nagyot tévednek azok, akik a trafikmutyi sokkal cizelláltabb, továbbfejlesztet változatát sejtik emögött a fideszszigorú szabályozás mögött. Első körben kényszerítik a nyomorultakat, hogy veszteségesen is működjenek, ha nem megy, akkor meg ráteszik a kezüket a tulajdonukra (ideiglenes varázszóval). Már nem elég csak ellhetetleníteni, kizsigerelni, kivéreztetni, mindent is vinni kell.

Nem, ez még mindig nem diktatúra, ez az elmúlt évezred (milyen évszázad?) legsikeresebb évtizede. Az élen minden idők legzseniálisabb kormányával, amelyik minden ordító sikertörténetet csak valakinek a rovására képes megírni. A hitelmoratóriummal úgy mentették meg a bankhiteleseket (függetlenül attól, hogy rá voltak szorulva, vagy sem), hogy a megmentés költségeit a bankokra terhelték. A rezsicsökkentés attól olyan sikeres, hogy a szolgáltatókra ráterhelték a csökkentés árát. A 200 ezres minimálbéremelést meg a kis- és középvállalkozások kedvezményeit úgy hozzák tető alá, hogy közben az önkormányzatokat elássák. A gyermekes családoknak úgy járnak a kedvében (akár rá vannak szorulva, akár nem), hogy a nem gyermekesektől vesznek el. És mit ad isten? Az üzemanyagárak befagyasztásának is az az ára, hogy egy rakás benzinkút és még több munkavállaló durván megszívja. Ebben az az igazán fantasztikus, hogy amikor például az uniós pénzeket kell lenyúlni a törvényesített korrupció dallamára, akkor rohadtul szarnak rá, hogy milyen uniós jogot sértenek, ám amikor az lenne a feladat, hogy kizárólag a lakosság profitáljon valamiből, akkor egyből a jogkövetés mintapéldányaivá válnak, és Brüsszelre mutogatnak, hogy Brüsszel miatt nem lehet hozzámatatni a jövedéki adóhoz, meg a 27%-os áfához. Tizenötezer ember és néhány dühös kisvállalkozó nem tétel, őket meg lehet zsarolni és rá lehet kényszeríteni, hogy finanszírozzák az állampárt éppen soros propagandaakcióját.

Nem csűröm tovább. Egyetlen kérdésen azért el lehet gondolkodni. Hogy akkor a fenti rendelet analógiájára majd mi lesz, ki lesz a soros? Majd jön a pék meg a sarki zöldséges? Hogy ha nem éri meg nyitva tartania januártól márciusig és inkább bezár, akkor majd viszik a feje fölül azt, ami a sajátja? Majd odaadják valaki másnak ideiglenesen? Azt, amiért ő dolgozott meg? Ha nem hajlandó feleáron adni a káposztát, akkor jön a tekintetes úr és felkúrja a lakatot a boltra? Arra, ami valakinek a magántulajdona? Tényleg? És ez rendben van? Jó. Akkor még találgassuk újabb tíz évig, hogy vajon minek nevezzük ezt a rezsimet, hogy nehogy eldobjuk a sulykot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.