Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Közszolgák vagytok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Völner Pál: Önök azt hazudják, hogy nincs szabad sajtó, ehhez képest itt vannak. Önökkel én nem állok szóba. […] Elmondtam itt az elején, hogy akarok-e interjút adni. Azt mondtam, hogy nem.

Telex: Adott engedélyt arra, hogy a Pegasussal megfigyeljenek újságírókat és üzletembereket?

Völner: Nézze, mondtam, hogy nem adok interjút.

Telex: Meg tudja cáfolni, hogy a Pegasussal megfigyelték Panyi Szabolcsot például?

Völner: Önök értelmes emberek, háromszor mondtam, hogy nem adok interjút, viszontlátásra.

Többek között ez a párbeszédnek tűnő párbeszéd játszódott le a Telex újságírója és Völner Pál között, aki Varga Judit igazságügyminiszter szerint az az ember, aki aláírja azt a papírt, hogy kit figyelnek meg titkosszolgálati eszközökkel. Ezért érthető módon a Telex többek között őt is meg szerette volna kérdezni, de jól láthatóan a kormánypárt nem képes megérteni, hogy a miniszterek, államtitkárok és egyéb politikusok közszolgák, tehát kötelesek az állampolgárok tájékoztatását ellátni hivatott, munkájukat végző újságírók kérdéseire válaszolni. Ott viszont, ahol ez nem történik meg, ott elég nehéz demokráciáról beszélni, hiszen a nép által megválasztott politikusok ellenőrizetlenül tesznek, amit csak akarnak.

Német Szilárd ostoba módon elővette a telefonját és még csak úgy sem tett, mintha valóban beszélgetne valakivel a telefonon, amikor odalépett hozzá az újságíró. Egyszerűen a füléhez tette a készüléket, és le-föl járkált. Mások ugyan elmondtak néhány mellébeszélő mondatot a Pegasus-üggyel kapcsolatban, de mivel szerintük a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén az illetékesek (pláne Pintér) már elmondtak mindent, ezért itt most nem kötelesek válaszolni a feltett kérdésekre. Az a gond csupán, hogy az ülésen elhangzottakat jó szokásukhoz híven 30 évre titkosították, szóval a magyarok soha nem fogják megtudni, hogy miért és kiket hallgattak le vélhetően illegális módon egy izraeli kémszoftverrel. Mert ahhoz, hogy az engedélyeket aláírhassák, az kellett volna, hogy a lehallgatott személyekkel szemben felmerüljön a gyanú valamilyen bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban, de nehéz ilyet elképzelni mondjuk egy újságíróról.

A közszolgák ma Magyarországon úgy hiszik, hogy nem kötelesek tájékoztatni az embereket a tevékenységükről, és meggyőződésük, hogy nem is vonhatóak felelősségre. Lényegében úgy viselkednek, mintha egy felsőbb kaszt tagjai lennének, nem pedig szolgái a köznek, akiket az emberek választottak meg az ő képviseletükre. A legtöbb európai országban – legalábbis tőlünk nyugatra -, ha egy kormánypárti politikus megtagadja a válaszadást, vagy elzavarja az őt kérdező újságírót, igen komoly kritika fogja érni. Idehaza viszont már semmiféle kritikától nem kell tartania, hiszen olyan megszokottá vált ez a viselkedés, mint az, hogy a köztévé napi 24 órában hazudik. Már felháborodni sem tudunk azon, hogy minket, szavazókat néz teljesen hülyének egy rakás, a mi adónkból meggazdagodott élősködő, akik még a munkájuk megfelelő elvégzésére sem hajlandóak.

Az interjú legelején Rogán államtitkára Dömötör Csaba egyenesen kampányblöffnek nevezte a Pegasus-ügyet, ami már csak azért is vicces, mert ez egy világszintű botrány, tehát ha valaki ezt szépen megszervezte, az igen komoly kapcsolatokkal rendelkezhet. Csak nem Soros áll emögött is? Vélhetően semmi komoly nem fog kiderülni az ügyel kapcsolatban a jelenlegi kormány működése alatt, ezért majd legfeljebb találgatni lehet, hogy mi is volt a megfigyelések célja. Abban viszont biztos leszek, hogy a választás közeledtével ki fog derülni, hogy még kiket hallgattak le a kémszoftverrel, hiszen majd olyan információk fognak napvilágra kerülni, amelyeket csak és kizárólag titkosszolgálati eszközökkel szerezhettek meg. Kétlem, hogy Völnert vagy Varga Juditot ezért felelősségre fogják tudni majd vonni, de igazából a külföldi botrányokról sem hallani túl sokat a nemzetközi sajtóban, ami azért meglepő. Mert más kormányok is lebuktak ezzel a programmal, noha ott lehet, hogy nem újságírók és üzletemberek lehallgatására használták azt.

Úgy hiszem, ennek a riportnak a tanulsága nem más, mint hogy soha többet ne válasszon meg senki olyan embert az ő képviseletére, aki nem akar elszámolni a tevékenységével. Márpedig a videóban szereplők mindegyike ilyen, még ha kényes ügyről is van szó. Élősködnek a magyar embereken, miközben arra nem hajlandóak, hogy elszámoljanak az igazsággal. Milliós fizetéseket vesznek fel, de a szavazóik érdekeiről megfeledkeznek. Csak és kizárólag azt nézik, hogy mi a párt pillanatnyi érdeke, és mi az, amivel még jobb helyzetbe kerülhetnek a választások előtt pár hónappal. Adná az ég, hogy legalább a bíróság előtt el kelljen majd mondaniuk mindent, amit a lehallgatási botrányról tudnak. Akkor legalább megtudhatnánk, hogy az utóbbi évek egyik legsúlyosabb ügyének mi volt a célja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.