Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyébként is hagyománya van a hülyeségnek. A tudatlanságból, tájékozatlanságból fakadó kreténségek tényként való közlésének

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan nem értik, és attól tartok, az alábbi passzust hiába is teszem ide, akkor sem fogják. Sőt, valószínűleg pont azok utasítják el leginkább, akikről a történet szól. Ennek ellenére ideteszem, hátha. 

A Dunning–Kruger-hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

Kruger és Dunning szerint számos tanulmány sugallja, hogy a legkülönfélébb területeken, az olvasott szöveg megértésétől a gépjárművek használatán át a sakkozásig és teniszezésig, az amatőrök magabiztosabbak a szakértőknél. Azt feltételezték, hogy egy tipikus jártasság esetében a hozzá nem értők

    1. hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
    2. nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
    3. nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
    4. ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá.

Erre a hipotézisre építve egy tesztsorozatot végeztek a Cornell hallgatóin, amiben a saját logikus érvelési képességüket, nyelvtani ismereteiket és a humor felismerésére való képességüket kellett értékelniük. Egy teszt kitöltése és az eredményük megismerése után azok, akik jó eredményeket értek el, jól becsülték meg, vagy alábecsülték, hogy a többi résztvevőhöz képest mennyire teljesítettek jól, azok viszont, akik rosszul teljesítettek, jelentősen túlbecsülték a saját képességeiket.

Azt hiszem, leszögezhetjük, hogy tudományosan is bizonyítottá vált, hogy a hülyeség létezik. A kérdés legfeljebb az lehet, hogy miért citálom ezt most ide. Hát lényegében azért, mert ez a jelenség kis hazánkban szerintem igen magas szinten, sűrűn és vastagon jelen van. És mert mint tudjuk, egyáltalán nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik egy adott témában, bármilyen témában. Legyünk hát őszinték.

Sokszor kérdeznek, főleg politikai témákban az ismerőseim. Hogy mit gondolok, mi lesz, hogyan tovább, stb. Általában meg szoktak lepődni a válaszomon. Ami jellemzően nem az, hogy ez lesz, meg az lesz, meg így lesz, meg úgy lesz, hanem röviden és tömören: nem tudom. De te annyira tájékozott és naprakész vagy – mondják. És akkor mi van? – kérdezem. Attól még én sem tudhatok mindent. Sőt. Azért, mert napi szinten követek valamit, és a saját eszközeimmel próbálom kibogozni a történéseket, attól, hogy valamit elmondok, vagy leírok, az még távolról sem mérvadó. Pláne nem az egyetemes igazság vagy az egyetlen helyes megfejtés. Azt tartom egészségesnek, hogy legyen mindenkinek kellő önkritikája, és fogadja el a nála sokkal képzettebb és tájékozottabb emberek tudását, érveit. Véleménye mindenkinek lehet, legyen is, de tényként közölni valamit, amiről az embernek fogalma sincs, de sejtése se nagyon lehet, szerintem a legkártékonyabb dolog.

Magyarországon amúgy is hagyománya van a hülyeségnek, azon belül a tudatlanságból, ostobaságból, tájékozatlanságból fakadó kreténségek tényként való közlésének. Mindenki szakértő olyan területeken, amelyeken a valódi szaktekintélyek évtizedekig tanulnak, kutatnak, dolgoznak. Nagyon jól megfigyelhető ez a politikában, a sportban és mióta a koronavírus ránk szabadult, a pandémiával kapcsolatos kérdésekben is. Tényleg a tízmillió orvos országává változott át lángoktól ölelt hazánk, olyannyira, hogy az ember már nem is nagyon mer megszólalni a járvánnyal kapcsolatban, mert annyira megosztó lett a kérdés, mint a politikai erőtér. Túlzás nélkül állítom: családok, barátságok mennek rá arra, hogy valaki oltott-e, vagy sem, hogy egyáltalán ki hiszi el a járvány létezését, és ki nem. Persze ebben a térben is magától értetődő, hogy gyakran mindkét oldal úgy érvel (tisztelet a kivételnek), hogy valójában halvány fogalma nincs a témáról.

Az már-már kvázi alapvetés, hogy egy műkörmös vagy egy biztonsági őr képzettebb, mint egy orvos. A különféle kommentszekciókban pillanatok alatt széttrollkodnak, megsemmisítenek egy-egy kompetens személyt, ez soha nem volt probléma. Ezek vagyunk mi. Így működik az ország is, ez az általános viszonyulás bizonyos dolgokhoz. Lényegében majdnem mindenhez. A Google barátságának köszönhetően szinte mindenki szinte mindenhez is ért. Emberek innen-onnan kimásolt, forrásellenőrizetlen szövegeket a sajátjukként adnak elő, és meggyőződésük, hogy rohadtul okosak. Borzasztó és egyben halálos is. Mert az nem lenne különösebben nagy baj, ha valaki önmagában, elszigetelten hülye, ám ha a pusztító hülyeségét terjeszti is, akkor viszont vannak gondok. Amikor a saját, ezer sebből vérző hülyeségünket tényként publikáljuk a tátott szájú közönségünknek, amelyik dörgedelmes igazságként fogadja el és be. Ezen a ponton szoktak kezdődni a bajok.

Ami konkrétan a vírust illeti. Nem nehéz észrevenni a kormány passzivitását és félelmét, ami egyenesen következik abból, hogy rengetegen oltásellenesek. Ami meg abból (is) következik, hogy tavaly március óta nincs semmiféle transzparencia az éppen aktuális járványhelyzettel, illetve az ezzel összefüggő kormányzati döntésekkel kapcsolatban. Ezért benne van a pakliban, hogy akár szavazatokat is veszíthetnek az esetleges megszigorító intézkedések miatt. Így aztán nem vállalják be, legfeljebb halomra döglik megint egy rakás ember.

Nem szeretnék zavart kelteni a fideszes vallásúak fejében azzal, hogy egy Libanonban született, Magyarországon tanult, Skóciában praktizáló orvos mondanivalójára hivatkozom, de Dr. Ali Harmouche véleménye igencsak alátámasztja, hogy a Dunning-Kruger effektus nagyban manifesztálódott a pandémia ideje alatt. Szerinte sok ember nem képes megkülönböztetni az áltudományt a valóditól, az inkompetenciát a kompetenciától, a szélhámost a tisztességestől, a hazugságot igazságnak látja és fordítva. Ezért vannak olyanok, akik az orvosban látják a bajt, a vírust konspirációnak gondolják, az oltást manipulációnak, és így tovább.

Nem akarom túlmagyarázni az evidenciát, de szerintem oltassa be magát mindenki, aki még nem tette! Nehogy rossz vége legyen a túlzott önbecsülésnek.