Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs menekültválság, a szerb-magyar határon legalábbis biztosan

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van migrációs válság, vagy nincs? Ha a köztévé riportjaiból tájékozódunk, akkor mindenképpen óriási a nyomás a szerb-magyar határon, ha viszont a hivatalos adatokat tekintjük meg, akkor egészen más kép rajzolódik ki a szemünk előtt. Hónapok óta egyre növekvő nyomásról beszél a kormány, könyörögnek az EU-nál, hogy adjanak már pénzt a határkerítésre, illetve milliárdokat költenek az ott szolgáló rendőrök és katonák felfegyverzésére. Nemrég kijött egy videó Mórahalomról, ahol is olyan embereket szólaltattak meg, akik rettegnek a menekültekről és apokaliptikus állapotokról beszélnek, miközben jól láthatóan ilyenről szó sincs. 2015 óta ugyanis a helyzet visszaállt a korábban megszokott állapotra, ami azt jelenti, hogy ugyan a szerb oldalon valóban vannak menekültek, számuk meg sem közelíti azt, amit 2015-ben tapasztalhattunk.

Nyilván ez csupán egy politikai fegyver a kormány kezében, viszont sokan elhiszik, hogy a helyzet kritikus a határon. Néha ürgelyukakról számolnak be a határkerítés alatt, ahol állításuk szerint a gaz migránsok betörnek az országba, máskor pedig megrohamozott kerítésekről beszélnek. Képtelenek viszont akár csak hasonló videókkal is előállni, mint amilyeneket 2015-ben, a válság idején láthattunk. Ennek oka nem más, mint hogy menekültválságról már évek óta nem beszélhetünk. A mórahalmi videóra reagálva a Népszava újságírója elutazott az abban szereplő területre, ugyanis kíváncsi volt arra, hogy mi az igazság. Nem kellett túl sok idő ahhoz, hogy kiderüljön, szinte semmi. A határ túloldalán ugyan valóban vannak menekültek, akik esetenként megpróbálnak átjutni Magyarországra, de számuk elenyésző, semmi szükség sincs arra, hogy velük fenyegessenek.

A menekültügyi szervek szerint a 2015-ös menekülthullám nagyjából egy százaléka érezhető ma a területen. Akkor főleg a Szíriai háború elől mintegy félmillió menekült érkezett Szerbiába. Most viszont az ENSZ menekültügyi főbiztosának adatai szerint az egész Balkánon 10-11 ezer menekült volt az elmúlt hónapokban. Többségük Szerbiában várakozik, ott bő 5 ezren vannak. Ebből a szerb hatóságok a Vajdaságban, a magyar-szerb határtérségben szeptember végén 1000 körülire becsülték a menekültek és migránsok számát. A 2017-ben életbe lépett szabályok szerint az elfogottakat vissza kell kísérni Szerbiába és Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának főmunkatársa szerint pontosan ez történik. Az elfogott migránsok adatait nem is ellenőrzik, összegyűjtik és átkísérik őket valamelyik kapun, az érintettek pedig később, erőt gyűjtve, megint megpróbálnak átjutni Magyarországra. Vagyis a „migrációs nyomás” abból áll, hogy az elfogottak újra és újra, akár tízszer-hússzor próbálkoznak.

Ezzel meg is van cáfolva a kormány hazugsága, de ha belegondolunk abba, hogy a kormánypárt fanatikusai nem épp a legélesebb kések a fiókban, akkor rájöhetünk arra, hogy egy ilyen magyarázat mégis miért nem képes megváltoztatni a felfogásukat. A Mórahalmon készült videót sokkal könnyebb elhinni, az emberek rettegnek, a menekültek pedig el akarják venni a kultúránkat. De ha ez önmagában nem lenne elég, Orbán minden pénteken és ünnepnapon elismétli ezt valamelyik beszédében. Még csak hivatalos számokkal sem kívánják alátámasztani a felvetéseiket, jönnek a menekültek és kész. Hogy mi erre a bizonyíték? Hát nem láthatta mindenki, hogy Afganisztánból az ENSZ kivonulását követően százezrek indultak meg?

Hogy ezek az emberek pontosan merre is járnak most, azt nem nagyon lehet tudni, ami tökéletes a kormány számára, hiszen elég annyit megjegyezniük, hogy úton vannak a magyar határ felé. Mert mint tudjuk, mindenki azon a pár száz kilométeren akar bejutni az EU területére, az elő sem fordulhat, hogy más területen próbálkoznának. Mint ahogy az sem, hogy az Afganisztán felől érkezők mondjuk a környező országokban kaptak segítséget és most ott tartózkodnak, arra várva, hogy javul az afganisztáni helyzet. Orbán feltételezésekre építi a mondandója nagy részét, hiszen soha nem is volt célja a tényalapú tájékoztatás. Nem véletlen az sem, hogy az EU nem küld plusz forrásokat a magyar határkerítés finanszírozására, hiszen ők pontosan tisztában vannak a valódi számokkal. Tudják, hogy ha valahol menekültválságról lehet beszélni, az a belorusz-lengyel határ, ugyanis a belorusz vezetés szándékosan utaztatja ide a menekülteket, ezzel tiltakozva az uniós szankciók ellen.

Tehát szó sincs egy 2015-höz hasonló helyzetről. A határok mentén lévő menekültek száma alig változik, ami ugyan rosszul jön Orbánnak, de ez a valóság. Persze ha a szavazói vannak elég buták ahhoz, hogy elhiggyék a teljesen egyértelmű propagandát, akkor mindegy is, hogy mi az igazság, a gyűlölet győzedelmeskedik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.