Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A nagy vizitdíj- és tandíj-átverés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

2008-ban a Fidesz kezdeményezésére népszavazást tartottak a 300 forintos vizitdíjról, a 300 forintos kórházi napidíjról és a havi 2000 forintos egyetemi tandíjról. A nép túlnyomó többsége úgy döntött, hogy nem akar fizetni.

Orbán Viktor ennek a népszavazásnak köszönhette hatalomra jutását, amit – egyre aljasabb eszközökkel – azóta is megtartott. Érdemes hát megnézni, hogy mennyit spóroltak a magyarok a vizitdíj és tandíj eltörlésével. Más szavakkal: hogyan vert át Orbán Viktor egy egész országot. 

Tandíj a hivatalos szövegekben valóban nincs, mert – első lépésként –  a „tandíj” szó használatát megtiltották. A jószágot el kellett nevezni valami másnak: az „önköltséges képzés” nevet kapta a keresztségben. Második lépésben minden évben megállapítottak egy keretszámot: ennyi és ennyi felsőfokú hely lehet ingyenes, a többi önköltséges. Aztán az évek során egyre csökkentették az ingyenes helyek számát. 2010-ben 213 984 főt vettek föl államilag támogatott (ingyenes) helyre, a 2018/2019-es tanévre már csak 161 676 főt. (Forrás: https://dari.oktatas.hu/fir_stat_pub)

Ráadásul az önköltség nevű tandíj egy pillanatig sem maradt havi 2000 forint, évről-évre nőtt. Az OECD éves jelentése szerint a 2019/2020-as tanévben egy alapszakos magyar egyetemistának 1,17 millió forint éves tandíjat kellett fizetnie. Ez pont hatvanötszöröse a 2008-as népszavazáson mámorosan leszavazott évi 18 ezer forintnak. Így néz ki Orbán jelszava: itt nem lesz tandíj!

Az Orbán-rendszer kiteljesedése előtt még azoknak is volt esélyük továbbtanulni, akik „csak” kulturális tőkét hoztak otthonról, pénztőkét nem. Egy gyermekére figyelő pedagógus házaspárnak meglehetett az a jóérzése, hogy ha nem is keresnek jól, sok érzelmi és szellemi befektetéssel biztosíthatják gyermekük jövőjét. Mostantól kezdve azonban az ingyenes helyeket azok a fiatalok fogják megtölteni, akiknek jó képességeire szüleik már idejekorán rásegítettek drága pénzen vásárolt különórákkal, külföldi nyelvtanulással, az önköltséges helyeket pedig azok, akiknek ugyan nincsenek kiemelkedő képességeik, de szüleik ki tudják fizetni a sunyin tagadott tandíjat. Vagyis mindkét kategóriában a gazdagok. Az otthonról hozott kulturális tőke pedig pénz nélkül semmit nem fog érni. A Rákosi-korszakban a középosztály csak anyagilag deklasszálódott, de kulturális tőkéjét megőrizve a következő generációban vissza tudott kapaszkodni. Az Orbán-rendszer tökélyre fejleszti a módszert: kulturálisan is lezülleszt, és innen már nincs visszakapaszkodás.

Nézzük a másik területet, az egészségügyet! Orbán azzal a jelszóval indította uralkodását, hogy „az egészség nem üzlet.”. Azután azzal, hogy forrást vont ki az egészségügyből, megteremtette a „Nagy Piaci Rést”. Mivel a várólisták csak nőttek, nőttek, egyre több jól felszerelt magánrendelő nyílt azoknak, akik nem akartak a várakozási idő alatt meghalni, és meg tudták fizetni a kezdetben 10-15 ezer forintos, ma már 30-40 ezer forintos vizitdíjat. (A kezelések milliós árairól most ne is beszéljünk!). Most tehát a vizitdíj százharmincszorosa annak, amit Orbán 2008-ban leszavaztatott. Akinek nincs pénze, az dögöljön meg!

Így kezdődött a betegek lassú átterelése a magánegészségügybe. A Covid-járvány kapóra jött, mert rakétasebességűre gyorsította a folyamatot. A járványra hivatkozva egy csapásra meg lehetett szüntetni az állami egészségügyet. Valami látszatot persze fenn kellett tartani, maradt némi kis működgetés, de azt senki nem gondolja komolyan, hogy egészségügyi ellátásnak lehet nevezni, amikor:

– bármi baja van az embernek, nem keresheti fel a háziorvosát, mert előbb telefonon be kell jelentkeznie, és időpontot kell kérnie;

– egy fájdalmas baj kivizsgálására három hónap múlvára kap szakorvosi időpontot;

– életmentő kezeléseket félbehagynak, mert a kórház csak covidosokat fogad.

„Az egészség nem üzlet” jelszótól Orbán eljutott odáig, hogy „az egészség jó üzlet”. Valamikor talán azt is meg fogjuk tudni, hogy melyik strómanja mennyit fektetett be ebbe a üzletágba. Mindenesetre – mint a hvg.hu (2021.11.04.) írja – Budapesten és a vidéki nagyvárosokban napjainkban tucatnyi magánkórház épül, befurakodva a Covid ürügyén leállt állami egészségügy teremtette résbe.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.