Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Európa szegényházában lakunk, és ázik befelé a tető

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy dől ránk a hülyeség, mint egy végtelenített felhőszakadás. Valaki az agyasok közül rájöhetett, hogy kevés lesz a gyurcsányozás a győzelemhez, már a nagyon elszánt rajongótábor sem veszi komolyan, hogy minden kín és keserv oka 13 éve, vagy még régebben keletkezett. Ha így is lenne, több mint egy évtizednyi kétharmad elég időt és elég mozgásteret adott a kormánynak egyrészt ahhoz, hogy amennyiben valóban bűncselekmények történtek, azoknak az elkövetőit bíróság elé állítsák, másrészt hogy kijavítsák a hibákat. Ehhez képest most ott tartunk, hogy a legalacsonyabb nyugdíj éppen annyi, amennyi 13 évvel ezelőtt is volt, a családi pótlék sem emelkedett egy fillérrel sem. De legalább megszűnt a munkanélküli segély, a munkakeresési járadék mindössze három hónapig jár, a normális nyugdíjemelés helyett bözsiutalványok és filléres, eseti pénzosztások voltak, melyek nem épülnek be a nyugdíj összegébe. Az áfa még mindig csúcstartó, az utak használatáért fizetni kell, a kivezetett adók helyett más jogcímen sarcolják a lakosságot, a magánnyugdíjvagyont eltapsolták, az ipar fejlesztése helyett látványberuházások és összeszerelőüzemek szívják fel a munkaerőt, nem jár alanyi jogon az egészségügyi ellátás, tízezrek estek ki a rendszerből.

Az iskolákat és idősotthonokat átadják az egyháznak – az állam gyakorlatilag kivonult a szociális ellátásból -, ami vagyon volt ebben az országban, azt közvetlenül vagy alapítványokon keresztül kilopták. Igaz ez a meddőségi klinikákra éppen úgy, mint a felsőoktatásra. Az egészségügyben minden évben halmozódik az adósság, a közoktatás nem képes megfelelni a kor követelményeinek, az egyetemre kerülők száma megfeleződött. Minden létező poszton pártkatona trónol, gyakorlatilag megszűnt a jogállamiság. Közben Orbán minden demokratikus országot Magyarország ellen fordított, az Európai Néppártból kénytelen volt kiléptetni a pártját, különben kivágták volna őket. Ezzel az ország érdekérvényesítő képessége csökkent, kénytelen szélsőjobbos pártokkal kokettálni a miniszterek elnöke. Az önkormányzatok függetlenségét felszámolta az orbáni illiberális demokrácia, de azzal a lendülettel, hogy egy csomó jogkört megvontak – bosszúból, mert a demokrácia utolsó maradéka még mindig működött, az aljas polgárok egy csomó településen nem fideszes polgármestert választottak -, bónuszként jól ki is fosztották őket, hogy kiszolgáltatottak legyenek a kormánynak, mire ad pénzt és mire nem. Meg főként kinek.

A legfrissebb produkciójuk az volt, hogy elbaszták a járvány elleni védekezést, elképesztő halálozási adatokat produkáltunk, miközben gyakorlatilag lebénult az egészségügy, aki nem koronavírusos, annak alig volt esélye orvoskézre kerülni a bajával. Rengeteg ember megélhetése lehetetlenült el, de NER-ék még ebben a sorscsapásban is megtalálták az üzleti lehetőséget, tízezrével, többszörös áron vásárolták a lélegeztetőgépeket, amin valakik milliárdokat kaszáltak, most pedig úgy ajándékozza el a kormány a felesleget, mintha ők fizették volna zsebből.

Mindezzel persze nem lehet választást nyerni, úgyhogy most van a pozitív kampány. Hogy szaporodunk, mint a nyulak, a családpolitika sikere minimum világraszóló. Az nem baj, hogy ez nem igaz, mert kevesebb gyerek születik, de legalább sokkal több ember hal meg. Tudjuk, a negatív növekedés is növekedés, nem kell a kákán is csomót keresni. És van pofája Európa génbankjának, az összes diktátor körül ott sertepertélő miniszterelnöknek fülig érő vigyorral bejelenteni, hogy már megint mennyi jót tett ezzel az érdemtelen társadalommal, mert felemelte a minimálbér összegét 200 ezer forintra. Azt nem írta oda, hogy a 200 ezer nem nettó, hanem bruttó, ebből a munkavállaló 133 ezer forintot kap kézhez, nem többet. Ez nem egészen 370 euró. Közben csúcstartók vagyunk inflációban, fertőzöttségben, halálozásban, adókban. Ami adó csökken, az a munkáltatónak kedvez – főként a multiknak, hiszen az ő érdekük az első -, azt rajtunk szedi be az állam más címszóval. Tehát örülés van, emelkedett a minimálbér! Mutatok valamit:

A táblázat az Eurofound jelentéséből való. Az látszik belőle, hogy idén Románia is megelőzte az üvöltve száguldó, kanyarban előző mimagyarokat, és ez még nem is minden. Ugyanis a jómagyar polgár igen sok adót és egyéb sarcot fizet, ezek pedig bruttó számok. Nettóban ennél is tragikusabb a helyzet, és akkor még nem beszéltünk az élelmiszerek (és minden egyebek) áfa különbségéről. A béka retkes segge alatt vagyunk nyolcvan méterrel. Akkor is, ha naponta jönnek ki a statisztikák a magyar családok megtakarításairól, bankbetétjeiről és arról, hány millió forintot őrizget otthon mindenki. Ugyanis a többség számára az a realitás, ami az ábrából kiolvasható, nem pedig a statisztikában jól festő adatok. Mészáros egymilliárdja és az én nulla forintom statisztikailag azt jelenti, neki is van 500 milliója és nekem is. Közben meg lófaszt van.

A fent látható állás a gáláns 133 ezer forinttal sem fog változni, Európa szegényházában lakunk, és ázik befelé a tető, potyog a vakolat, penészesek a falak, köhög a nagymama, éhes a gyerek. Na, ehhez képest hálaistenkedhetünk, hogy Várkonyi Andrea megtalálta a szerelmet a nemzeti gázszerelő oldalán, Orbán unokái spanyolul is megtanulnak, Orbán apjának jól halad az összes vállalkozása és bárki meg tud fizetni egy kis helikopteres kiruccanást, ha ahhoz támad kedve.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.