Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lali ismét okos volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kósa Lajos ismételten nagyon ügyes és okos volt, ezúttal azt sikerült kikotyognia, hogy a Belügyminisztérium vett Pegasus szoftvert, tehát a korábbi találgatások végre beigazolódtak. Persze eddig is tudni lehetett, de mivel a kormány letagadta a kémszoftver használatát, ezért csak találgatásként állították azt be, most azonban már egy hivatalos személy is beismerte annak megvásárlását, így hát védhetetlenné vált Orbánék pozíciója. Ez persze nem jelenti, hogy bármi is megváltozna, hogy emberek tízezrei lepték volna el a főváros utcáit, vagy a kormány lemondását követelné bárki is. Egyszerűen kiderült, hogy a kormány újságírókat és politikusokat figyeltetett meg egy izraeli kémszoftverrel az elmúlt években, ami ki sem derült volna, ha nem robban ki hónapokkal ezelőtt egy óriási nemzetközi botrány ezzel kapcsolatban.

A Pegasus szoftver, az egy egyszerű szoftver. Ilyen sok működik, amit a nemzetbiztonsági munka során felhasználnak az erre jogosított szervek. Ebben nem látok semmi kivetnivalót.

Lajos már csak tudja, hogy a Pegasus egy egyszerű szoftver, hiszen már hallott róla, meg hát egyébként is köztudottan nagy szakmai tudással rendelkezik szoftverfejlesztésben ugye. De viccet félretéve, igen érdekes az, hogy Kósa szerint semmi kivetnivaló sincs abban, hogy a kormány ezt a szoftvert használta, hiszen egyébként is sok ilyen működik. Emiatt felvetődik a kérdés, hogy vajon mire is gondolhatott ez a jóember? A kormány több kémszoftvert is használ egyidejűleg, hogy állampolgárok után kémkedjen? Elviekben törvényileg engedélyezett módon végezték a megfigyelést, de ez igencsak kérdéses, pláne úgy, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat 2050-ig titkosították. Vajon miért is, ha csak olyan személyeket figyeltek meg, akik valamilyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek?

A kormánytól persze nem állnak távol az ilyen esetek, ezért olyan nagyon meglepődni sem lehet ezen. Mindenhol vannak embereik, akik vélhetően jelentéseket is írnak, mint annak idején a kommunizmusban. Orbán folyamatosan arról beszél, hogy hogyan űzte el egymaga a szovjeteket Magyarországról, ezzel véget vetve a kommunizmusnak, erre egy sor olyan módszert használ a kormányzása idején, amely a kommunista módszerekre hajaz. Persze ez eddig sem volt titok, csak vicces, hogy pont azt teszik, ami ellen a sajtóban felszólalnak. Abban is szinte biztos vagyok, hogy Varga Judit – ha szükség volt rá – szépen aláírta a meghatalmazásokat arra, hogy bizonyos személyeket megfigyelhessen a kormány, ezért törvénysértést majd nem lehet rájuk bizonyítani.

Ameddig ugyanis ők vannak hatalmon, addig a törvényeket maguk írják, a hatóságok pedig nekik dolgoznak. Pintért, vagy Vargát egészen biztosan nem fogja felelősségre vonni egyik hazai hatóság sem, addig legalábbis egészen biztosan nem, ameddig Orbán Viktornak hívják a miniszterek elnökét. Akkor mi is Kósa megjegyzésének tanulsága? Az, hogy ha a kormány valamit letagad, az biztosan igaz, mint ahogy azt is érdemes megjegyezni, hogy semmi más nem történt, mint hogy kiderült az, hogy a magyar kormány – akár törvényesen, akár nem -, de a saját állampolgárai után kémkedik. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy könnyen lehet az is, hogy erre egy demokratikus jogállamban esélye sem lehetett volna. Mert Varga aláír mindent, amire a főnök azt mondja, hogy alá kell írni, de ez még nem jelenti azt, hogy később ezért nem vonhatják majd felelősségre.

A megfigyeltek között ugyanis sok ismert személy is található, akik miatt ez az ügy igazán érdekessé vált. Kétlem, hogy idén bármiféle következménye lenne ennek az egésznek, de nem dőlhetnek hátra azok, akik elrendelték ezeket a lehallgatásokat, hiszen még megüthetik a bokájukat. Egy olyan világot hoztak vissza, amely az elmúlt évtizedekben az emberek megfélemlítése köré épült. Viszont a besúgók országa voltunk annak idején, ezért lehet, hogy ez a mai napig nem változott meg. Lehet, hogy annak idején többen dolgoztak az állampártnak, de az mindenképpen érdekes, hogy a mai napig találni ilyen személyeket. Mert ne higgyük azt, hogy a Pegasus az egyetlen ilyen fegyver a kormány kezében azok ellen, akiket el kíván pusztítani. Számtalan más módszer létezik még, amelyekkel hasonló információkat szerezhetnek meg, és amelyeket a választási kampány hajrájában majd vélhetően be is fognak vetni.

Az is kérdés, hogy az ügy kirobbanása óta leállt-e a kormány az izraeli kémszoftverrel történő kémkedéssel, vagy továbbra is folytatnak ilyen megfigyeléseket. Mert még ha ez így is van, arról csak évek múlva fogunk tudni, hiszen a Pegasust sem mostanság használták sok megfigyelt telefonján, hanem akár több mint egy éve. Ez idő alatt annyi információhoz juthattak, ami könnyen eldöntheti akár a választásokat is, mert hát ki tudja, hogy ez a szoftver felkerült-e mondjuk MZP, vagy Gyurcsány Ferenc telefonjára? Amennyiben ez megtörtént, egészen biztosan nem fogunk még róla tudni, hiszen a kampány hajrájában ezek az információk még aranyat érhetnek. Elég, ha meg tudják zavarni annyira a társadalmat, hogy többé ne bízzanak az ellenzéki összefogásban, és a győzelem borítékolható a Fidesz számára. Már csak remélni merem, hogy az itt felvázoltak közelebb vannak egy összeesküvés-elmélethez, mint a valósághoz. De őszintén, nem lepne meg. ha az ellenkezője lenne a helyzet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.