Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Majd ráér akkor hőbörögni, amikor elviszi az embert a fekete autó?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Óraátállítás utáni, téli időszámítás szerinti pihent jó reggelt és vidám vasárnapot mindenkinek! Október utolsó (vasár)napja, egyben a reformáció kitörésének napja van ma. Nem akarok szentséget törni, de ez most történetesen egybeesik azzal az önmagán jóval túlmutató médiatörténeti pillanattal, amikor az 1994 óta működő Blikk nevű tudományos-fantasztikus lapból eltűnnek a hiányos öltözetű, fedetlen keblű lányok. Az utolsó szerencsés a tegnapi, szombati lapszámban volt látható. Mondjuk nekem tudomásom sem volt arról, hogy egyáltalán volt meztelen nőket mutogató Nap Lánya rovat a Blikkben, pedig miért pont a Blikkben ne lett volna?

Mindazonáltal nem erről akarok és nem is erről fogok pofázni, hanem az jutott eszembe, hogy az igazán nagy média-, egyben politikatörténeti pillanat az lesz, amikor az állampártként működő állampárt csahos karaktergyilokgyárát senki nem fogja médiának nevezni. Továbbá legalább ekkora médiatörténeti pillanat lesz, amikor Szijjártó Péterrel senki nem fog interjút készíteni Európa vagy a világ tetszőleges pontján (pláne nem sorosozó, alákérdező mikrofonállványok) azért, hogy a KESMA nevű, szörnyszülött egyenpropagandagyárat létrehozó kormány minisztere affektált orrhangon előadhassa (ahogy a minap Tallinban az észt Eesti Päevaleht napilapnak adott interjúban), hogy például:

– a szabad sajtó a liberálisok szerint liberális sajtót jelent;

– abban a pillanatban, hogy egy sajtóorgánum konzervatív hozzáállást képvisel, egy kereszténydemokrata hozzáállást, azonnal meg van bélyegezve, azonnal meg van támadva és azonnal úgy van ábrázolva, mintha bárkinek a szolgája lenne;

– minden vezető sajtóorgánum Magyarországon a sajtó bizonyos területeiről, kormányellenes; mindannyian ellenzékiek, mindegyiknek az a célja, hogy kiszorítsa a jelenlegi kormányt a hatalomból.

Szerintem az lesz az irgalmatlanul nagy média-, egyben politikatörténeti pillanat, amikor hivatalban lévő miniszter és senki más sem fog ilyen súlyos aberrációkat terjeszteni. Amikor majd egyetértés lesz abban, hogy a sajtó feladata nem az, hogy liberális legyen vagy kereszténydemokrata, hanem az, hogy a közt tisztességesen tájékoztassa és a mindenkori hatalmat ellenőrizze. Attól függetlenül, hogy a 2010-ben hatalomba kapaszkodott Orbán Viktornak hosszú listája volt arról, hogy ki mindenkin kell bosszút állnia a mindenkori sérelmeiért, ki mindenkit kell elhallgattatnia, földbe döndgölnie, és kivel nem szabad semmilyen körülmények között szóbaállnia (mert ő soha nem vetemedne, ugye), a sajtónak nincs ennél magasabb szintű feladata. A sajtónak nem az a dolga, hogy konzervatív legyen vagy liberális, kormánypárti vagy ellenzéki. A sajtónak nem pártokat kell szolgálnia, pláne nem az éppen regnáló hatalmat kell körbelefetyelnie, a regnáló kormányra nézve kínos kérdéseket elmaszatolnia, és a hatalommal szemben állókat életvitelszerűen gyaláznia. A valóban sajtónak nevezhető sajtónak nem a liberalizmus vagy konzervativizmus szócsövének kell lennie, hanem a közé, a népé. Aki nem ezt teszi, azt nincs miért sajtónak nevezni, az szolga. Pont. Aki ezt önként vállalta, abban legalább legyen annyi, hogy ezt vállalja, és nem vernyogja tele a világot azzal, hogy őt elnyomják.

És itt el is érkeztünk a soha nem vetemedés sokadik részéhez, ami alighanem jóval fajsúlyosabb kérdés annál, mint hogy a Fidesz november 14-i tisztújító kongresszusán Novák Katalin leköszönő női princípium alelnök helyett ki lesz az újabb női alelnöke a Pártnak. De ha már szóba hoztam, és egyébként is megy a találgatás, akkor röviden rögzítsük: teljesen mindegy, hogy az egyszemélyes állam- és pártvezetés ki mellett dönt. Ahol Kósa Lajos vagy Németh Szilárd is alelnök lehet, ott egy Rácz Zsófia is simán belefér. Ezúttal legalább nem kellene törvényt módosítani a kedvéért, vagyis azért, hogy beleülhessen egy olyan székbe, amibe egyébként nem ülhetne bele. A Fidesz alelnöki pozíciójának betöltéséhez elvileg nem kell felsőfokú diplomával rendelkezni, úgyhogy hajrá. Rácz kisasszonynak fiatal kora ellenére is sajátos elképzelései vannak a sajtóról és a nyilvánosságról, a küldetéstudatánál csak a sajtó érdemi kérdései előli menekülési képessége ütősebb, ezért kétségtelenül jó helyen van, jó helyen lesz. Egyébként vannak csereszabatos további női biodíszletek, akik szintén megérdemelnék Orbán Viktor kegyelméből az alelnöki pozíciót. Koncz Zsófiától Szentkirályi Alexandráig.

Ami az orbánizmusnak a más véleményen lévők elhallgattatására soha nem vetemedő legendás adottságait illeti. Ha jól gondolom, a doktorminiszterelnök körülbelül akkor vehette a fejébe az Európai Parlament feloszlatásának ötletét (amit aztán magyar közpénzből külföldi lapokban fizetett hirdetés formájában terjesztett), amikor a Sargentini-jelentés 2018-as EP-vitáján harsányan kiröhögték, miután előrukkolt ezzel a halhatatlan aranyköpettel: Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk. 2018 szeptembere óta már többször kiderült, hogy mennyire érdemes ezt komolyan venni a becsület és a tisztesség élő szobrától, aki nem csupán egy egyenesen, gerinces ember, de akiről éppen a minap mondta az egyik korábbi (és jelenlegi) talpnyalója, hogy intellektuális fölénye egyszerűen lebilincselő.

Szóval. Szerintem az MNB egykori alelnöke, Király Júlia esete a NER-rel van annyira erős, hogy ez a halhatatlan aranyköpet jusson eszünkbe. Mint ismert, Király lemondott a KBC bankban betöltött igazgatósági tagságáról, miután a kormány „fenyegető üzenetet” küldött a K&H bankot tulajdonló KBC vezetésének a személyével kapcsolatban. Az ok prózai és földhözragadt az orbánizmus 12. évében:  megjelent azon a sajtótájékoztatón, ahol Karácsony Gergely bejelentette: visszalép az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára, két nappal később pedig MZP nagygyűlésén fel is szólalt, kiállva a hódmezővásárhelyi jelölt mellett. A szép benne az, hogy mindezt előre jelezte a bank vezetésének, biztosítva őket arról, hogy civilként áll ki, nem kíván politikai szerepet vállalni, sem a bankot említve fellépni.

Ehhez képest sajtóértesülésekből már azt is tudjuk, hogy a pénzügypolitika egyik vezetője személyesen tette tiszteletét a KH vezetésénél, hogy jelezze: a kormány nagyon nem nézi jó szemmel, hogy politikailag aktív emberek ülnek egy független bank független igazgatóságában

Úgy éreztem, amikor elvállaltam a fellépést Márki-Zay Péter mellett, hogy ez ugyan minden formális szabály szerint összeegyeztethető tisztségemmel, ebben az országban már ez sem biztos. Ezért jeleztem a KBC-nek: fellépek a rendezvényen. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon ma nem lehet civilnek lenni. Barátok vannak és ellenségek. A mostani kiélezett politikai helyzetben a bank úgy érezte, hogy ezt a kockázatot már nem kell bevállalnia. (Király Júlia)

Nem elsősorban az az érdekes ebben, hogy Király Júlia a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt, és hogy vajon ő a hányadik azoknak a szakembereknek a sorában, akik megvetéssel konstatálják ma, hogy mivé lett az a formáció, amelyet egykor a szakmai tudásukkal szolgálni igyekeztek. De ha jól értem, akkor itt az történik, hogy egy magát demokratikusnak és jogállamnak tartó uniós ország kormánya fenyeget egy külföldi bankot 2021-ben? Jól értem? Azt szerintem értem, hogy már ott tartanak a mindenkin átgázoló, szégyentelen kétoldali vergődésben, hogy egy úgynevezett független polgármester az önkormányzat (!) faluházában és könyvtárában, önkormányzati dolgozóval (!) gyűjti a Fidesz nevű pártnak a stopgyurcsányos aláírásokat. Vagyis hogy köztulajdonban lévő intézmények, közalkalmazottak, egyáltalán az egész ország azért van, hogy egyetlen párt érdekeit szolgálja. Már nem lelkes aktivistákkal, hanem a köztulajdonban lévő infrastruktúra felhasználásával, önkormányzati dolgozók bevetésével választási kampányolnak.

De ez mi? A következmények nélkül maradt Pegasus-botrány után/közben rohadtul nem kéne álnaivkodnom, de azért mégis feltenném a kérdést: most akkor ez a Fidesz választási programja? Ezután odamegy a kormány erős embere bárhova és közli, hogy a kormánynak mi tetszik, és mi nem tetszik, ki hova állhat, ki mit gondolhat, ki kinek az oldalán mutatkozhat? Ez a terv jövő tavaszig? Zsarolás, fenyegetés, megfélemlítés, hogy ha jót akarsz magadnak, ne ugrálj? És ezek az erkölcsi hajótöröttek kérik ki maguknak és verik a brüsszeli asztalt, hogy Magyarországon demokrácia van, mert itt senkit nem érhet hátrány a véleménye miatt, és különben is mit akar Király Júlia, majd ráér akkor hőbörögni, amikor elviszi a fekete autó? Ezek nem vetemednének arra, amire minden áldott nap gátlások nélkül vetemednek? Ezek vannak megsértődve, hogy a maffiához hasonlítják őket? Ezek, akik mindent erőből intéznek, mert a terhelt gyerekkorú, az apja által bántalmazott küldetéstudat már akkor is csak az erőből értett? Ezek aggódnak egy független bank független igazgatósága miatt, amikor minden létező, valaha független állami intézmény/hatóság élére a csahosaikat ültették? Annyira összeszarták magukat Márki-Zay Pétertől, hogy már azokat is fenyegetik, akik egy színpadra állnak vele? Már a civil társadalmat kell fenyegetni, mert nem úgy állnak a számok? Most már nem elég Gyurcsánnyal paráztatni a még paráztatható népeket, már mindenkit le kell vadászni, aki pártokon felül/kívül állva foglal állást ez ellen az őrületbe hajló ámokfutás ellen? Tényleg ez következik minden idők legsikeresebb kormányzásából, hogy ilyen mélyre kell süllyedni a sárba? Kiábrándító, lesújtó, köpedelem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.