Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A tudatlanság a diktatúra alapja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem túl nagy meglepetésre kiderült, hogy uniós pénzből finanszírozott buszokkal is szállítottak embereket vidékről Budapestre azért, hogy meghallgathassák Orbán gyűlöletben tocsogó ünnepi-háborús beszédét. Az ellenzék már jó ideje ellenség persze, mint ahogy ebben a beszédben, mint egyébként oly sokszor korábban, Brüsszel ellen is uszított a vezér. Ez csak azért vicces, mert a pénzek tényleg részben onnan érkeztek, hogy azokból aztán kisbuszokat vásárolhassanak, amelyekkel egy hete a vidékieket a fővárosba utaztatták. Nyilván erről nekik fogalmuk sem volt, elég ha azt tudják, hogy Brüsszelt gyűlölni kell, onnan csak a zsarolások és diktátumok érkeznek. Brüsszelben el akarják dönteni, hogy mit csináljunk mi, magyarok, azt már nem tudják, hogy onnan az elmúlt években annyi támogatás érkezett, amelyből az országot egy olyan pályára lehetett volna állítani, amelynek végén akár valódi, össztársadalmi sikereket is elérhettünk volna.

Mi az a pár ezer milliárd forint, amit Orbán a haverjai zsebének kitömésére használt fel? Nekünk az járt. Nem tudom, miért, de ezt mondta Orbán annak idején az EU-s és a norvég pénzek kapcsán is, a gondolkodni nem hajlandók pedig el is hitték. Miért is kérdőjeleznének meg bármit is? Orbán azt mondta, és kész. Amit ő a száján kiejt, az tény, azzal vitába szállni nem lehet, és nem is szabad. Na most ezek a Brüsszelt gyűlölő emberek – noha állítom, sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy merre is van ez a város és mi a funkciója az Európa Unión belül – az uniós állampolgárok pénzén vásárolt buszokkal mentek a fővárosba, hogy ott tapsoljanak ahhoz, hogy Orbán szapulja az uniót.

Vannak persze problémák bőséggel az EU működését illetően, ezt szerintem semmilyen épeszű ember nem kérdőjelezi meg, de éppen ezért dolgozni kellene azon, hogy a helyzet megváltozzon, nem pedig szapulni kellene egy olyan szövetséget, amelynek egyrészt a tagjai vagyunk, másrészt pedig azt köszönhetjük, hogy a második világháborút nem követte egy harmadik vagy negyedik. Van elég olyan ország Európában, amelynek nacionalista vezetői könnyen kirobbanthattak volna egy ilyen háborút, ez mégsem történt meg, hiszen tudták: vannak határai annak, hogy mit tehetnek meg, és mit nem. Orbán is pont emiatt kénytelen néha visszafogni magát, pláne Brüsszelben, hiszen az erősebb országok képviselői kinevetnék.

Tudják, hogy van egy olyan határ, amit senki sem léphet át azok közül, akik az Európai Unióhoz tartoznak. Igen, Orbán kialakíthatott egy modern diktatúrát Európa szívében, de ameddig ez nem befolyásolja más uniós országok életét, addig ez őket nem érdekli. Amennyiben azonban ez megváltozna – mint ahogy kénytelen volt a magyar kormány visszatáncolni azt követően, hogy a szlovákok felháborodtak azon, hogy a kormány szlovák területeket próbált megvásárolni -, igen gyorsan megálljt parancsolnának Orbánnak. Az ország határain belül azt csinál lényegében, amit csak akar, de amikor megpróbál beleszólni az uniós politikába, akkor falnak ütközik. És ez  így van rendjén. Ezt Orbán is pontosan tudja, ezért volt kénytelen már több alkalommal is visszafogni magát Brüsszelben azt követően, hogy mindent összehazudozott idehaza.

A békemenet egy közpénzekből finanszírozott pártesemény volt, ez nem vitás. Nem is értem, hogy miért próbálnak úgy tenni a kormánytagok, mintha ez nem lenne teljesen nyilvánvaló. Vélhetően tízezreket buszoztattak a fővárosba azért, hogy ott meghallgathassák a vezető beszédét. Volt ingyen busz, alighanem ingyen étel és ital is, valamint később ingyenes mozizás, amelynek keretében megnézhették az Elkxrtuk című remekművet. Ennek költségeit az adófizetők állták, de nem számít, hiszen akik ezt elfogadták, azok azt is elfogadták, hogy ezzel manipuláják őket. Nem azon kell felháborodni, hogy uniós és magyar közpénzen vásárolt buszokkal szállítottak híveket a fővárosba, hanem azon, hogy erre a mai napig tízezreket képesek találni országszerte. Mennyire kell tájékozatlannak lenni ahhoz, hogy valaki ezt lehetőségként élje meg?

Sajnos már nem tudom azt mondani, hogy szegény, szerencsétlen, megvezetett emberek, hiszen mondhattak volna nemet is az útra, mégsem tették meg. Tudom, a televízió meg a rádió mossa az agyukat, de ez igazából azoknál működik csak, akik erre vevők. Sem az idős kor, sem a szegénység, sem pedig a rossz élethelyzet nem magyarázat arra, hogy miért hiszi el valaki egy diktátor hazugságait. Természetesen vidéken és az idősek között is vannak bőséggel olyanok, akik gyűlölik a rendszert és annak létrehozóját, de sajnos túl kevesen vannak ahhoz, hogy ez meg is látszódjon, és ne azt lássuk, hogy ezekről a buszokról vidéki, idős fanatikusok szállnak le. Azt is tudom, hogy a kormány szándékosan őket célozta meg, de választási lehetőség akkor is van, ez nem mentség semmire sem.

Ezeket az embereket átverték ugyan, de a saját tudatlanságuk, tájékozatlanságuk is szükséges volt ahhoz, hogy ez így történjen. Ez csak akkor változhat meg, ha az emberek többségének igénye lesz a tudásra. Arra, hogy megértsék az őket körülvevő világot. Megértsék az Európai Unió és egyben az ország működését is. Soha, semmi sem olyan egyszerű, hogy valami jó, vagy rossz. Az is fontos lenne, hogy ne a mások által szajkózott véleményeket tegyük magunkévá, mert a legegyszerűbb és legkényelmesebb, hanem magunk is elgondolkodjunk azon, amit az arcunkba kiabálnak. Hogy megkérdőjelezzünk akár biztosnak és egyértelműnek tűnő dolgokat is. Enélkül ugyanis nem fog menni, hiszen minden diktatúra a tudatlan, tájékozatlan, ostoba emberekre épít, és ez idehaza sincs másként. Erre megoldás az oktatás helyzetének javítása lehet, ami nyilván nem érdeke a regnáló kormánynak. Ameddig ez nem történik meg, addig boldogan fognak felülni a tudatlan fanatikusok a Fidesz által küldött buszokra, hogy tapsoljanak egy diktátor beszédéhez. Az egész történetben talán ez a legszomorúbb.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.