Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet kritikával illetni az ellenzéket, de vagy bízunk a csodában, vagy feladjuk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Schiffer András szerint nem történt ellenzékváltás, és kár túldimenzionálni MZP sikerét az ellenzéki előválasztáson. Valójában semmi sem változott és az is óriási probléma, hogy Orbán ellen szövetkeznek mindannyian. Nekem nem szokásom egyetérteni Schiffer Andrással és ezzel most is így vagyok. Ugyan azzal egyetértek, hogy nem történt ellenzékváltás, de szerintem erre nem is nagyon volt ideje az ellenzéknek, hiszen jelen állás szerint a legfontosabb az, hogy Orbán és a NER eltűnjön végre az ország vezetéséből. Lehet itt mindenféle dolgokon lamentálni, de ennél fontosabb dolog jelen állás szerint egyszerűen nincs, mivel nincs több ideje már ennek az országnak arra, hogy megvárja azt, hogy az ellenzék teljesen átalakuljon és Gyurcsány, vagy a DK eltűnjön a színről. Idővel ez biztosan meg fog történni, de nem pár hónap, év leforgása alatt.

Csodálatos dolog lett volna persze, ha ez megtörténik, de erre szerintem reális esély soha nem is volt. Gyurcsány ügyesen építette fel magát újra, és tette az ellenzék legerősebb pártjává a DK-t. Ezen megint csak lehet keseregni, de ez jelenleg a valóság. Időre van szükség ahhoz, hogy egy új generáció nőjön fel és fogjon politizálásba, amire véleményem szerint egyébként már mutatkoznak jelek. A Momentum létrejötte, Karácsony megválasztása, vagy az MZP mögött felsorakozó fiatalok tízezrei szerintem pont azt mutatják, hogy változik a politikai paletta, még ha nagyon lassan is. Az MSZP lényegében megszűnt létezni, vagy ha úgy tetszik, átalakult DK-vá. Viszont a korábbi előd politikai erejét képtelen elérni, hiszen túl nagy pofon volt 2006 ahhoz, hogy erről csak úgy megfeledkezzünk.

És itt nem csak az őszödi beszédről beszélek, vagy az októberi eseményekről, hanem arról, hogy nem megfelelő kormányzást hajtott végre az akkori MSZP. Korrupcióban persze nagyon távol álltak a mai Fidesztől, de az sem mondható el, hogy megfelelően vezették volna ezt az országot. Hibát-hibára halmoztak, amelynek bukás lett a vége. Ez erősítette meg és lökte hatalomra Orbánt, hiszen az elégedetlenség elegendő volt ahhoz, hogy elsőként kapjon kétharmados alkotmányozó többséget egy párt. Ez persze később visszanézve óriási hiba volt, de akkor még nem tudhattuk – persze voltak, akik erre számítottak -, hogy Orbán ismét egy pálforduláson megy át, és szembemegy a korábbi nézeteivel. De legalábbis azon nézeteivel, amelyeket úgy állított be, hogy azok a sajátjai.

A 2010-es választások megtanították a felnövekvő generációt arra, hogy soha senki nem kaphat még egyszer kétharmados többséget, hiszen a politikusainkban nem bízhatunk meg. Soha sem lehet tudni azt, hogy kinek mennyire fog a fejébe szállni a hatalom, és mi lesz az eredménye egy újabb kétharmadnak. Persze most az ellenzéknek pont erre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa az Orbánék által átírt alkotmányt és olyan változtatásokat hajtsanak végre, amellyekkel a demokrácia újra visszaállítható lenne, de talán a kétharmad nélkül is van erre lehetőség. Ez persze csak akkor fog kiderülni, ha az ellenzék megnyeri a választásokat és bizonyítja, hogy valódi változást akar, nem pedig csak a hatalomra fájt a foga.

És igen, nem lesz hirtelen Magyarország egy demokratikus ország, nem lesz jobb Magyarországon élni csak azért, mert kormányváltás történik, de elindulhatunk egy olyan úton, amelynek végén boldogabban élhetünk majd saját hazánkban. Nem érdemes azonban csodát várni senkitől, hiszen a csodavárás soha nem vezetett eddig sem semmi jóra. Arra van most szükség, hogy Orbánék eltakarodjanak, bármi áron. És tudom, nagyszerű lenne, ha lenne egy olyan erős ellenzéki párt a jelenlegi politikai palettán, amely európai gondolkodással rendelkezik és valóban az ország sorsát tartja szem előtt, de szerintem erre még várni kell. Mert előbb-utóbb ez is be fog következni, mint ahogy az is, hogy a felnövekvő generációk kitermelik majd azokat az új politikusokat, akik tudják, hogyan működik a nyugati demokrácia, és akik nem csak konzervatív, vagy régi szocialista módon tudnak gondolkodni.

Alapvetően sem a konzervativizmussal, sem pedig a szocializmussal nincs probléma, probléma akkor van, ha ezeket a politikai pártok félreértelmezik, és csak lózungokként használják a két ideológiát. A modernkori szocializmus – ami Skandináviában már évek óta jelen van – igenis egy működő rendszer, amely csak egy opció a sok közül. Úgy tűnik, ha most MZP esetlegesen megveri Orbánt, akkor erre nem számíthatunk, de ez nem feltétlen jelent problémát, hiszen lehet valaki konzervatív és egyben valóban az ország sorsáért aggódó kormányfő. Noha pontosan tudom, hogy eddig a konzervatív, keresztény értékeket ápoló politikusokról és politikai pártokról Magyarországon nem sok embernek jut az eszébe bármi pozitív. Csak hát Orbánék se nem konzervatívok, se nem keresztények, ezért az igazság az, hogy fogalmunk sincs arról, hogy milyen is lehet egy ilyen kormány.

Ha az ellenzék győz a választásokon, egészen biztosan változásokra számíthatunk és nagyon sokan úgy vagyunk vele, hogy legyen is majd bármennyi egyet nem értés a pártok között, csak jobb lehet a jelenlegi rendszernél. Mert lehet, hogy az ország jelenleg politikailag valóban stabil, de ez még nem jelenti azt, hogy ez önmagában egy jó dolog lenne. A stabilitás nem minden, hiszen egy diktatúra is lehet stabil, de az országban élni mégis nyomorúságos. Érkezhetnek a milliárdos külföldi beruházások, mert bíznak az ország stabilitásában a külföldi befektetők, de attól még nem lesz sajtószabadság, jogállam és valódi demokrácia sem. Fel kell rázni a magyar társadalmat, amire szerintem egy kormányváltás tökéletesen alkalmas lehet. Jelenleg egyszerűen nincs jobb lehetőségünk mint az, amit a saját szemünkkel is látunk. Ha egy rendszerváltáshoz szükség van a DK-ra, Jobbikra, vagy épp az MSZP-re is, akkor szükség van. Nem jó, de ezt vagy elfogadjuk és bízunk a változás lehetőségében, vagy inkább azt mondjuk, hogy ebből nem kérünk és arra szavazunk, hogy a jelenlegi rablókormány maradjon a helyén. Mindenki úgy dönt, ahogy jónak érzi.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.