Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Erre sajnos örökké emlékezni fogunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MNB ezidáig legalább 4 milliárd forintot költött arra, hogy hazai művészek festményeivel díszítse ki az épületei beltereit. Hogy ezzel mégis mi a gond? Az, hogy ez nem egy magánbank, hanem a Magyar Nemzeti Bank, amely ennek okán közpénzeket költött, vagyis a 4 milliárd forint, amit erre sikerült elkölteniük, az mindannyiunk zsebéből származik. Pedig 4 milliárd forint közpénznek – demagógia ide vagy oda – azért talán csak lett volna jobb helye is, úgy érzem. Nyilván nem most kezdték el a költekezést, ezért még lehetne azt is mondani, hogy futotta rá annak idején, hiszen mi voltunk Európa motorja, gőzmozdonya és zászlóshajója, mi voltunk az az ország, amelyik rendre elképesztő GDP-növekedést ért el, pont ezért kellett is hogy legyen extra bevétele az államnak.

Csak hát megjött a koronavírus-járvány, a munkahelyek leálltak, emberek veszítették el az állásukat, és szorultak állami segítségre. Ebben az időben viszont a kormány nem fogta vissza a költekezést, hanem sőt: továbbra is olyan értelmetlen beruházásokra költött, amelyek soha nem fognak megtérülni. A látvány a fontos, nem pedig az, hogy ezek a döntések hosszú távon is munkahelyek ezreit teremtsék meg. Csak mivel mostmár pénz sincs ezekre a beruházásokra és fölösleges költésekre, ezért mostanság külföldi hitelekből történnek ezek a beszerzések. Nem tudom, hogy az MNB-nél mit érzékelnek ebből a valóságból, az biztos, hogy Matolcsy a magasan tartott inflációval, még pontosabban a büdösgyenge forinttal elképesztő összegeket keres. Noha az MNB feladata nem az lenne, hogy nyereséget termeljen a magyar adófizetők kárára, de már évek óta ezt teszi, a hatóságoknak pedig egy büdös szavuk sincs hozzá. Nálunk ezt is lehet.

Viszont ha már közpénzből veszik ezeket a műalkotásokat, akkor – gondolná az ember – biztosan meg lehet őket nézni a közönséges halandóknak is, nemdebár? Hát nem. Ezeket a műalkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben és irodáiban helyezik el, ami annyit jelent, hogy oda mezei senki (ismertebb nevén: keményen dolgozó adófizető) be nem léphet. De hát hány ilyen közpénzből finanszírozott beruházás van még országszerte, amelyeket a számlát fizető állampolgár soha meg sem látogathat? Az Orbán-kormány és függetlennek hazudott csatolt szervei már jó ideje úgy viselkednek, mintha a közpénz az ő tulajdonuk lenne, azzal úgy bánnak, ahogy jólesik. Felhasználják azt a saját kampányuk finanszírozására, haverjaik zsebeinek kitömésére, vagy éppen Tiborcz törvényesített lopásának elfedésére. Mint tudjuk, a közpénz már jó ideje elvesztette közpénz jellegét.

Persze nem csak a magyar, de az uniós adófizetők pénzével is így bánnak, amiből féligmeddig elege lett az EU-nak, bár azért mint a minap kiderült, még mindig kivárnak. Eddig is tudták persze, hogy mi folyik Lengyelország mellett Magyarországon is, de túlságosan beszariak voltak ahhoz, hogy valami érdemit lépjenek ezzel szemben. Most annyi történt, hogy idén alig jött uniós támogatás a magyar kormány számára, és bár a jogállamisági mechanizmus aktiválásával bevárják az Európai Bíróság döntését, még mindig nem kizárt, hogy a választásokig egy forintot nem fognak látni ezekből a pénzekből. Ki is járna ez egyébként a magyar kormánynak, oldják csak meg saját zsebből a látványos látszatintézkedéseik finanszírozását, hiszen olyan jól ment nekünk az utóbbi időben, hogy az csuda. Megy vissza a fiatal családoknak a több százmilliárd forint, az időseknek is megy a nyugdíjprémium, meg hát nemzeti rezsicsökkentés is van, ugye. Azt is megint jól megvédte Orbán Brüsszelben. Hogy ez a valóságban annyit jelent, hogy a megemelkedett gáz és áram árát másként fizetjük be? A kutyát nem érdekli, a villanyszámla és a gázszámla alacsony, a választók egy része pedig elég egyszerűen van összerakva ahhoz, hogy ennyivel be is érje.

Nyilván nem pont egy pár MNB által megvásárolt festmény fogja kiverni a biztosítékot, hiszen ha ez nem történt meg Orbán 4 milliárdos dolgozószobájának kialakítása, vagy a százmilliós faliszőnyegek idején, akkor most sem fog. Persze felháborodtunk, voltak is róla cikkek, de senkit sem vontak felelősségre ezekért (sem), hiszen Orbán azt csinál a közpénzekkel, amit csak akar. Ha szőnyeg kell neki, akkor vesz, ha pedig elit dolgozószobára van szüksége, akkor majd közpénzből állja ennek a költségeit is. Hogy a honvédségi nemkormánygépek magáncélokra való használatáról ne is beszéljünk. Hiszen ő a miniszterelnök, neki jár egy Várban kialakított dolgozószoba, mégis csak le kell tudnia nézni valahogy a pórnépre ugyebár. Az MNB költése is csak annak a bizonyítéka, hogy egy irdatlan nemzeti burzsoáziát építettek ki az adófizetők pénzén, és úgy viselkednek, mintha minden forintért megdolgoztak volna. Tolvaj kormánya van Magyarországnak, amely vélhetően évtizedekre meg fogja határozni az ország sorsát.

Itt nem az MNB-s festményekről van szó elsősorban, hanem arról a több ezer milliárd forintról, amely úgy tűnt el a költségvetésből, hogy annak nyoma sem maradt. Nem épültek belőle iskolák, kórházak, nem lett színvonalasabb az oktatási és egészségügyi rendszer. Cserébe létrejöttek stadionok, templomok és egyéb feleseleges épületek, amelyek fenntartása később költségesebb lesz majd az önkormányzatok számára, mint arra sokan gondolni mernek. Mert hát az üres stadionok és templomok nem fogják visszahozni a büdös életben azt a pénzt, amibe kerültek. Nem mintha Budapest-Belgrád vasút visszahozná. Így válik majd az összes ilyen építmény, dolgozószoba, festmény és stadion Orbán mementójává. Örökre emlékezni fogunk arra, hogy volt egy felcsúti politikus, aki kirabolta az országot, és maga mögött mást sem hagyott, mint fölöseleges épületeket, iszonyatos hiteleket és nem utolsó sorban ragacsos gyűlöletet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.