Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Igenis bűnös

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Három volt polgármester (két volt fideszes és egy független) nyílt levelet juttatott el az Átlátszó szerkesztőségének, amelyben arra bíztatják a helyi politikusokat, hogy ne engedjenek a Fidesz zsarolásának, és ne asszisztáljanak a NER további épüléséhez. Ez nagyszerű dolog, csak annyi a szépséghibája a levél időzítésének, vagyis azért született meg csak most ez a levél, mert az aláírók szerint most mutatkozott csak meg (az ellenzéki előválasztás alkalmával), hogy az emberek változást akarnak. Elegük lett a hatalom korrupt üzelmeiből és kormány-, majd rendszerváltást szeretnének. Tehát most, hogy úgy tűnik, változás várható pár hónapon belül, ki mertek lépni a fényre a rendszer működéséhez asszisztálók. Nagyszerű. 2010 után vajon ez miért nem sikerült? Miért kellett 10 évet várni arra, hogy egy ilyen levél megszülessen? Akkor még rendben volt a lopás, a korrupció, az emberek teljesen hülyének nézése és kihasználása?

Értem, hogy az aláírók korábban is felhozták ezt a témát, és többek között emiatt sem lehetnek ma már polgármesterek, de akinek a változás ígérete kell ahhoz, hogy végre nemet mondjon erre az egészre, annak valami gond van a fejében. Mégis mitől rettegtek korábban? Azért az ember nem véletlenül indul fideszes polgármester-jelöltként egy választáson. Aki nem tudta, hogy 2010 után egy ilyen indulás azt jelenti, hogy egyetért a Fidesz ideológiájával az vagy buta, vagy szándékosan próbálja félrevezetni a társadalmat. Volt lehetőség függetlenként indulni és szembeszállni a Fidesz gépezetével, amit meg is tettek sokan, több-kevesebb sikerrel.

Arra kérjük az önkormányzati döntéshozókat, ne vegyenek részt tovább az irányított közbeszerzésekben, ne engedjenek a fideszes választókerületi vezetők zsarolásának, településeik takarékosabb működését inkább vállalják fel közösségük előtt, ne dőljenek be a támogatási rendszer zsaroló módszerének.

Nagyszerű üzenet ez, csak egy kicsit későn. Mert hát az átlagpolgár mit is gondol egy ilyet elvolvasva? Csak nem azt, hogy a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról? Hirtelen mindenki elkezd kitálalni most, hogy érzik, a rendszer összeomolhat. Miniszterek mondják el, hogy mekkora a gond a gazdasággal, a támogatási rendszerrel, vagy az épp hihetetlenül magas inflációval. Ezt persze eddig is tudták, de egy büdös szót nem szóltak, sőt, inkább védelmezték a kormányt és azt állították, hogy aki ilyeneket mond, az hazudik. De mint tudjuk, ha egy fideszes politikus letagad valamit, az vélhetően igaz. Ezek a korábbi nyilatkozatok még fellelhetőek, és évek múlva is fellelhetőek lesznek, az internet ugyanis nem felejt. Egy, a választási vereség előtt pár hónappal elmondott nyilatkozat már nem fog változtatni semmin, az számít, hogy ki mikor „eszmélt” rá arra, hogy visszaélésekhez asszisztál.

Hadházy Ákos még korábban elmondta, hogy ő ezeket a kishalakat nem kívánja felelősségre vonni, amennyiben vallanak a főnökeikről. Pontosan a következőket mondta: a gépezet kis végrehajtó katonáinak viszont kiterjedt amnesztiát kell hirdetni, ha részletesen feltárják a körülményeket, és megnevezik az őket utasító személyeket. Hadházynak annyiban igaza van, hogy ez a módszer a különböző maffiaszervezetek felszámolásakor is hasznosnak bizonyult, az viszont más kérdés, hogy ehhez majd mit fog szólni a közvélemény. Mert az tény, hogy a nagyhalaknak mind a börtönben a helyük, de hogyan lehetne megbízni egy olyan emberben, aki ha arra utasítják, hogy lopjon el százmilliókat neki, akkor lehet, hogy lehajtott fejjel ugyan, de megteszi? Még ha nem is kellene börtönbe küldeni ezeket az embereket – talán nincs is akkora kapacitása a hazai börtönöknek –, de véleményem szerint mindenképpen el kellene tiltani az ilyen embereket attól, hogy bármiféle közfeladatot ellássanak.

Ez a rendszer pont azért tudott 12 évig fennmaradni, mert az ilyen kisemberek ehhez asszisztáltak. Teljesen közömbös, hogy nyomásra, zsarolásra, vagy mi másra volt szükség ennek eléréséhez, hiszen mindig létezett az a lehetőség, hogy az ember nemet mondjon. Ezek az emberek viszont ezt nem tették meg, hanem éveken keresztül kiszolgálták a hatalmat, ezzel megkárosítva az adófizetőket. Pontosan tisztában voltak a cselekedeteik következményeivel, mégsem kívántak változtatni semmin. Hogy azért, mert nem látták a rendszerváltás lehetőségét, vagy egyszerűen féltek a következményektől, az engem például semennyire nem érdekel. Mint ahogy a közmédiától távozó, majd később siránkozó egykori propagandisták sem. Ők mindannyian fontos pillérei és tartóoszlopai voltak a demokráciát leépítő Fidesz uralmának.

Mint tudjuk, a parancsra tettem kijelentés nem fog megvédeni senkit. Aki asszisztált a NER kiépüléséhez, az pontosan tudta, mit cselekszik. A kutyát sem érdeklik ennek az okai. Több ezer milliárd forint tűnt el úgy, hogy semmiféle haszna nem volt abból a magyar adófizetőknek, miközben az a pénz nekünk járt volna. Az EU nem Orbánnak és haverjainak küldte azt a több, mint 7000 milliárd forintnyi eurót, hanem nekünk, magyar állampolgároknak. Aki tehát részt vett ezen pénzek ellopásában, az igenis bűnös. Ki kisebb, ki nagyobb mértékben, de bűnös.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.