Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy tud tükörbe nézni ezek után?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy néz ki, hogy Karas Monikát, a Médiatanács elnökét a Fidesz lemondatta ciklusa kitöltése előtt. Ugyanis 2021 szeptemberében járt volna le Karas 9 éves mandátuma, de mivel az már bőven a választások után van, hirtelen új kihívások után nézett a fideszes káder, aki vélhetően az ÁSZ alelnöki pozícióját fogja átvenni. Annak az Állami Számvevőszéknek az alelnöki székét, amely évek óta szintén Orbán szolgálója és kiszolgálója. A papíron már nem fideszes Domokos László évek óta szolgaian hajtja végre Orbán parancsait, és büntet meg olyan ellenzéki pártokat, amelyek éppen a legnagyobb veszélyt jelentik a regnáló Fidesz hatalmára. Annak idején a Jobbikot pont ezért bírságolták meg több mint fél milliárd forintra a kampány kezdete előtt nem sokkal. Ezzel nyilván kicsinálták a pártot, amely nem volt képes teljes erejével a kampányra koncentrálni.

Nyilván nem ez döntötte el a választásokat, de lássuk be, azért bőven volt benne része. Nem véletlen, hogy ennyire fontos egyébként Orbán számára az, hogy a legfontosabb pozíciókba lojális kádereket helyezzen, hiszen demokrácia hiányában a fideszes látszatdemokrácia színfalai mögött változatlanul kontroll alatt tarthatja az államot. Tartanak ugyan választásokat négy évente, de úgy változtatta meg a kétharmad a szabályokat, hogy a Fidesz ellen, illetve az egymás ellen induló, versengő ellenzéki pártok soha ne győzhessék le őket. Az összefogásra szerintem nem számítottak, így arra sem, hogy jövőre lemoshatják őket a választáson, ami annyit jelent, hogy elbúcsúzhatnak az érinthetetlenségüktől. De nyilván nem azért építette Orbán 10 évig ezt a rendszert, hogy csak úgy le tudja rombolni a győztes pártkoalíció.

Pont ezért küldték el Karast, hogy helyére egy másik pártkatonát ültethessenek, aki további 9 évre betöltheti ezt a pozíciót. A Médiatanács egy fontos intézmény, hiszen nekik köszönhető az, hogy az M1 úgy működhet ahogy, mint ahogy az is, hogy le lehetett uralni a vidékia média teljes egészét. A Médiatanács nem törődött Orbánék törvénytelennek tűnő taktikáival, hiszen ezzel ellentétes parancsot kaptak. Lényegében támogatták az állami propagandát és ellehetetlenítettek olyanokat, akik meg merték írni az igazságot. Karas egy kártékony pártkatona, aki ezentúl vélhetően Domokos mellett teheti majd tönkre még jobban ezt az országot akkor is, ha esetleg már nem a korábbi főnöke lesz a miniszterelnök.

Orbánék viszont már a látszatra sem adnak, ennek pedig az az oka, hogy elszámolták magukat. Azt hihették, hogy simán megnyerik a következő választásokat, ezért van még idejük bőven az olyan döntések meghozatalára, amelyeknek egyetlen célja, hogy az ő kezükben összpontosuljon a rendszer teljes egésze. Orbán ezért lecseréli azokat a vezetőket, akiknek megbízatása hamarosan lejárna ugyan, de csak a választások után (illetve kétharmadhoz köti a Polt-félék leválthatóságát). Ezen emberek helyére újak kellenek, és tökmindegy, ki az új ember, hiszen sosem számított a pozícióban ülő janicsár személye: a lényeg az volt, hogy teljesítse a parancsot. Karas ezt jól láthatóan meg is tette, amiért vélhetően meg is kapja majd méltó jutalmát.

Kérdés persze, hogy egy esetleges kormányváltást követően nem fogják-e átírni úgy az Alapatrövényt, hogy ezek a frissen megszerzett pozíciók fölöslegesek legyenek? Pontosan lehet tudni azt, hogy hol ülnek káderek és hol ülnek még olyanok, akik valódi döntéseket hoznak. Karas, Domokos vagy épp Polt pont ilyen bábuk, akiknek semmiféle beleszólásuk sincs a döntésekbe, ők csak közönséges végrehajtók. Ez persze egyáltalán nem menti őket fel a felelősség alól, de úgy érzem, érdemes ezt megjegyezni, mert hát valaki mégis felelős ezekért a tettekért. A felelősségrevonásban nekik is részt kell venniük, hiszen ez a három ember több rosszat tett ennek az országnak, mint sok más miniszterelnök együttvéve. Egyszerűen nevetségessé tették a demokráciát, ami egyébként sem létezett idehaza, noha igény talán lett volna rá.

Tehát már nem kérdés, hogy Karast felmentik a posztjáról és az is elég valószínű, hogy miként megírták sokan korábban, lényegében felfelé fog bukni. Mert hát Domokos mellé bekerülni sokak számára valamiféle megbecsülést jelent, noha az ellenzéki tábor számára ez természetesen nevetséges. Elvégre Domokos semmi komoly múltat nem volt képes felmutatni, ami már kinevezésekor tudatosíthatta az emberek többségében azt, hogy itt egy báburól van szó, nem is érdemes vele foglalkozni. Karas is csak egy pártkatona, de munkájuk hihetetlen mértékben ártott a demokratikus berendezkedésnek, hiszen ha ilyen emberekkel van tele a közigazgatás, akkor nekünk végünk van.

Vajon hány olyan pozíció van még, amelyeket a választások előtt megpróbálnak majd ugyanilyen módon bebiztosítani, hogy ha esetleg veszítenének, akkor is az ő kezükben maradjon az irányítás? Átírtak mindent a saját kényük-kedvük szerint, miközben a demokrácia szépen lassan leépült idehaza. Óriási szükség lenne arra, hogy az ilyen Karas-félék örökre eltűnjenek a közéletből, de erre igen pici az esély. Mert hát van annyi fideszes munkahely, ahova be lehet suvasztani ezeket az embereket még egy esetleges választási vereség esetén is. Orbán megkaparintott szinte mindent, amire csak lehetősége volt, a magyar nép pedig közben álmodozott. Álmodozott arról, hogy talán egyszer jobb lesz, egyszer majd talán megszűnik a pénzlopás. Tévedtek, mivel olyan nincs, hogy elegendő pénz, mindig többre van szükség. Kérdés, hogy többek között nem ez jelenti-e Orbán hatalmának vége? Elvégre már hónapok óta hitelből élünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.