Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Románia az intő példa arra, hogy miért fontos az oltás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, a román egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került. Ennek oka nem más, mint az, hogy az ország lakosságának jó része még egyetlen oltást sem vett fel. Lett volna lehetőségük erre, hiszen van elegendő oltóanyag, és azok beadása is meg volt szervezve, mégis elképesztően alacsony, 30 százalék körüli az átoltottság mértéke. Mondjuk Magyarországon is csak 58 százalék körüli ez az érték, mégis komoly különbség van a két adat között. A 30 százalék jól láthatóan semmire sem elég, hiszen naponta tízezrek fertőződnek meg és kerülnek úgy kórházba, hogy nagy esély van arra, hogy nem lesz már szabad ágy a kezelésükre. Sokan a kórházban, meggondolják magukat és azt mondják, inkább már beadatnák maguknak az oltást, ám másoknál már túl késő.

Naponta több százan halnak meg az alacsony átoltottsággal bíró keleti országokban, ami tökéletesen bizonyítja, hogy a vakcina működik. Spanyolországban az átoltottság mértéke már 80 százalék fölött van, ami azt jelenti, hogy ugyan még most is fertőződnek meg emberek koronavírussal, de nagyon ritkán halnak bele a betegségbe. Minden nyitva van, maszk nélkül éljük az életünket, a bárok, diszkók reggel 6–ig nyitva vannak, milliók szórakoznak, mégsem szabadult el a vírus. Amitől sok orvos és tudós tartott, az nem következett be, nem volt hiba kinyitni az országot, és az sem volt hiba, hogy végre eltörölték a korlátozások zömét. Az emberek megtették, amire kérték őket, és felvették az oltást. Ennek következményeként a javuló adatokat látva a kormány is megtette, amit ígért, mégpedig azt, hogy lassan, de újra élhetővé teszi a mindennapokat.

Európa keleti felén azonban olyan kevesen bíznak az oltásokban, olyan sokan hisznek az álhíreknek, hogy sokszor a saját életükkel fizetnek meg ezért. Nyilván okolható a kormány is a nem megfelelő tájékoztatásért vagy oltási kampányért, de tulajdonképpen a társadalom az, amely eldönti, hogy akar-e oltást, vagy sem. Romániában a többség úgy döntött, hogy ők nem akarnak, ami miatt nem lehet csak a kormányt okolni. Az emberi butaság nem a politika hibája, ehhez az kell, hogy az ember a valóság helyett inkább a hazugságoknak higgyen. Lehet persze tiltakozni az oltás ellen, és lehet azt mondani, hogy megvárják, hogy évek múlva kiderüljön, valóban biztonságos-e, csak ezzel azt kockáztatják, hogy belehalnak a várakozásba. Persze mindenkinek a saját joga az életéről dönteni, de szerintem érdemes megvizsgálni az adatokat, és ennek alapján dönteni.

A magas átoltottsággal rendelkező országokban már alig vannak halálos áldozatok, míg az alacsony átoltottsággal rendelkező országokban újra katasztrófahelyzet alakult ki. Aki ez alapján sem képes felfogni azt, hogy a járványnak csak mi vethetünk véget azzal, hogy beoltatjuk magunkat, annak kár is magyarázni ezt. Nem akarok én meggyőzni senkit, csak azt szeretném, ha mindenki átgondolná, mit tesz. Mert lehet, hogy szerencséje lesz, és oltás hiányában is túléli a vírust, de mi van, ha nincs szerencséje, és akár fiatal létére áldozatául esik a vírusnak? Akkor majd mindenki más lesz a hibás, csak az áldozat nem? Mondom, nyugodtan legyen valaki oltásszkeptikus, vagy tagadó, csak ne terjessze a hülyeségét. Elég, ha saját magával és ismerőseivel kiszúr, nem hiányzik, hogy úgy érezze, az ő feladata megfellebezhetetlen igazság terjesztése az országban.

Ha a Covid évtizedekkel ezelőtt csapott volna le, még bőven az internet megjelenése előtt, akkor nem lett volna kérdés, hogy emberek milliói álltak volna sorba a vakcinákért. Akkor még mindenki kérdés nélkül megbízott a tudósokban és az ő munkájukban. Ma már viszont minden teljesen más, hiszen az interneten olvasnak valami teljes ökörséget és inkább azt hiszik el, mint a valódi szakértők véleményét. Az álhírek – talán lehet ezt mondani – százezrek, ha nem milliók halálát fogják okozni még a koronavírus kapcsán. Úgy hisszük, hogy csak azért, mert valamit olvasunk valahol, akkor az azonnal valódivá válik. Fel kellene tudni mérni azt, hogy mi hazugság és mi nem az, de mivel ma már olyan sokan el tudják érni ezeket a híreket, ezért annak veszélyei is megsokszorozódtak. Ha Románia nem elrettentő példa a vakcinatagadók és szkeptikusok butaságát illetően, akkor nem tudom, mi lehet az. Nálunk 60 százalék körüli átoltottsággal vélhetően nem fordulhat elő a romániaihoz hasonló eset, de azért ne legyünk biztosak abban, hogy nem lesz idehaza is súlyosabb a helyzet, amint vége lesz a vadászati világkiállításnak.

Nagyon remélem, hogy a magyaroknak nem kell azon átmenniük, amin most a románok mennek át. És itt senki mást nem lehet hibáztatni, mint az állampolgárokat, akik meghozták saját döntésüket. Ez a politikától vagy az EU működésétől teljesen független. A halálokért az emberi butaság felelős.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.