Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sikerült megint úgy kicsellózni a családokkal, hogy azt sikerként hirdetik fideszék, a megszívatott emberek pedig még kezet is csókolnak a fenenagy hálálkodás közepette

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, kellemes csónakázást, vízisízést, napozást, hová mi jut. Aki szorgalmasan követi a magyar belpolitikát, az máris tudhatja, hogy Karácsony Gergely fog győzni, Dobrev Klára a biztos befutó, illetve Márki-Zay Péter a tuti jelölt. Továbbá ma Karácsony Gergely bejelenti a visszalépését. Vagy nem. A Fidesz mindenképpen megnyeri a választásokat, illetve a Fidesz mindenképpen megbukik. Merkely Béla kardiológus bejelentette, hogy minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust, ezért – vagy valami másért – Romániából importálunk betegeket. Közben most, amikor nálunk elméletileg még csak felfutóban van a járvány, gyakorlatilag az egészségügy folyamatosan csak a koronavírusos betegekre van berendezkedve, mintha más nem is létezne. Ez egy idő után önbeteljesítő jóslat lesz, mert valóban nem lesz más betegségben szenvedő, ugyanis vagy meggyógyul saját erőből az ember – a szerencsésebbek képesek megfizetni a magánellátást, ahol nem kell hónapokat várni egy szakorvosi vizsgálatra, egy ultrahangra, és nem kell évekig összeszorított foggal reménykedni a műtétben -, vagy kipusztul.

A Magyar Turisztikai Ügynökség saját hatáskörben hozzávágott egy vásárosnaményi – veszteséget termelő – szállodához majdnem 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ugyanekkor a NAV fegyvereseket küldött Iványi Gáborék egyik iskolájába, hogy ellenőrizzék, rendben mennek-e a dolgok az intézményben. Közben mindenki tudja, hogy nem mennek rendben a dolgok. És nem azért, mert az iskola dolgozói magánrepülővel járnak jachtozni, és egymást rugdossák le a luxuscsónakról nagy igyekezetükben.

Változatlanul az van, hogy nem értem a rezsicsökkentést. Pedig tényleg becsülettel végigolvastam az Origo szakmailag bizonyára kimagasló cikkét, de ebből annyi derült ki számomra, hogy húdejó nekünk, mert minden országban sokkal magasabbak az energiaárak, mint nálunk. Idézek a portál cikkéből:

A VIZSGÁLT ORSZÁGOK FŐVÁROSAIBAN FIZETETT REZSIDÍJAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA ALAPJÁN AUGUSZTUSBAN KOPPENHÁGÁBAN ÉS BERLINBEN TÖBB MINT HÁROMSZOR VOLT MAGASABB A LAKOSSÁGI ÁRAMTARIFA, MINT BUDAPESTEN, ÉS TOVÁBBI TÍZ FŐVÁROSBAN LEGALÁBB KÉTSZER AKKORA.

Sajnos kimaradt valami fontos apróság. Tavaly Dániában (Koppenhága) 3562 euro volt az átlagbér, Németországban (Berlin) 2559 euro, Magyarországon (Budapest) 813 euro. Itt persze nem csak az arányokat kell kiszámolni, hiszen eléggé egyértelmű, hogy az sem mindegy, hogy a megélhetés költségin felül (rezsi, élelmiszerek és minden, ami a napi életvitelhez szükséges) mennyi pénz marad a családi kasszában, amiből félre lehet tenni, nem a létfenntartáshoz, de az emberhez méltó élethez feltétlenül szükséges dolgokra – könyv, színház, múzeum, étterem, utazás, sport – mennyit lehet költeni. Ha azt mondjuk, hogy Magyarországon – nem teljesen hasraütök, a napi.hu-n olvastam – a havi rezsiköltség egy magyar háztartásban átlagosan 140 euro. Ha egy dán ennek a négyszeresét fizeti (ez már feltételezés), akkor az 560 euro. Még mindig ott tartunk, hogy a magyarnak marad 673 eurója arra, hogy kaját vegyen, tankoljon, buszbérletet és menzát fizessen, megtakarítson, koncertre menjen. A dánnak marad 3002 eurója, a németnek 1999 eurója. Melyik lehet vajon a jobb?

Az Origo cikkéből még valami nem derül ki, de sehol máshol sem sikerült megtalálnom. Mégpedig az érdekelne, hogy amennyiben a magyar háztartások a győztes rezsiharc eredményeként csak töredék árat fizetnek, a szolgáltató is töredék áron szerzi be az energiahordozót? Vagy piaci áron? Ha piaci áron, akkor ki tömi be a lakosság által fizetett ár és a beszerzési ár közötti különbséget, és főleg miből? Ha az állam, akkor azt csakis az én adómból, vagy az általam törlesztett hitelből teheti, tehát azt is én fizetem, legfeljebb nem tudok róla. Ha ez így van, akkor is annyira nagyon jó nekem? Esetleg az történik, hogy egy kommunikációs trükkel átvert a kormány? Hmmm?

Ha az van, hogy Magyarország a világpiaci ár töredékéért jut hozzá vagy állítja elő az energiahordozót, azt hogyan csinálja? Azt még csak el tudom képzelni, hogy gázból sikerült betárolni még olcsón, de villamosenergiából? Ha ilyen ügyes a kormány, ezt az ügyességet miért nem kamatoztatták az üzemanyagok esetében?

A rezsicsökkentéshez hasonló hókuszpókusz látható a CSOK és egyéb támogatások esetében. Az Eurostat friss felmérése szerint a lakásárak Magyarországon az elmúlt 10 évben megduplázódtak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy hiába kapnak a közösből támogatást a feltételeknek megfelelő családok, még mindig többet kell fizetniük (saját erőből, hitelből) egy saját tulajdonú ingatlan megvásárlásáért, mintha hagyta volna a francba a kormány az egészet, nem pancsol bele a piaci viszonyokba csak azért, hogy széttrombitálhassa a világban, milyen rohadtul nagyon támogatja ő a magyar családokat. Arról nem beszélve, hogy az ingatlanárak emelkedése az albérletárakat is vitte magával, márpedig ahhoz nem jár sem támogatás, sem ingyenhitel, amit aztán elengednek, ha elég gyerek születik az albérletbe. Magyarul: sikerült megint úgy kicsellózni a családokkal, hogy azt sikerként hirdetik fideszék, a megszívatott emberek pedig még kezet is csókolnak a fenenagy hálálkodás közepette. Ügyes. Mindeközben az Európai Unió egészében átlagosan (amiben benne van a magyar 109 százalékos lakásáremelkedés is) az elmúlt tíz évben 34 százalék volt az emelkedés, a lakbérek átlagosan 16 százalékkal drágultak. Magyarország ebben is jobban teljesít, nem kétséges.

Azt hiszem, elég ennyi örömhír reggelre, a többit majd beosztjuk, nehogy csömört kapjunk. Kellemes ébredezést, szép napot mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza, és jó alaposan beszólunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.