Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nagyon rendben van így

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most, hogy vége az előválasztás első fordulójának, és már az eredményt is tudjuk, beindult a fideszes propagandagépezet, amelyik soha le sem állt. Legfeljebb időnként rossz irányba csörtetett, ha valami nem az előzetes terveknek megfelelően alakult, de a lánctalpas propaganda nem tudott elég gyorsan irányt váltani. És soha nem tudott, hiszen méreténél fogva mindig viszi tovább a lendület akkor is, amikor már többet árt a megbízójának, mint amennyit használ.

Az ellenzéki összefogás előválasztásával kapcsolatban nem kockáztatott a propagandagyár, előre kihirdették, hogy bárki jut tovább, Gyurcsány Ferenc jut tovább. Miután minden választás esetében az történik, hogy van első befutó, és többen vannak, akik nem lesznek elsők, máris megkezdődött az ellenzék szétverésének kísérlete a kormánypárt megmondóemberei és rendkívül tehetséges, igen szerteágazó területen megkérdőjelezhetetlenül óriási tehetséggel szakértősködő egyéb alkalmazottai zajos közreműködésével. Első lépésben igyekeznek felhasználni azt a kétségtelen tényt, hogy nem lett mindenki első. Sőt, olyan is van, aki utolsó lett. Ahogy mindig, most is az elemi indulatokra próbál építeni a Fidesz. Kormánypárti megszólalók sora bizonygatja, hogy a választást manipulálták. Pedig én nem láttam a folyamat során egyetlen külhoni levélszavazatot, egyetlen ukrán vendégszavazót, krumplival házaló politikust, közmunka elvételével fenyegetőző polgármestert sem. A választási oldal összeomlása, vagy bármi egyéb malőr sem sok alkalmat ad a manipulációra, hiszen – szemben az országos választással – nem az történik, hogy egyetlen párt emberei ülnek mindenhol, a nemzeti választási irodától kezdve a választás informatikai hátterét adó géptermen át a szavazatszámlálókig, a hatóságokig, alkotmánybíróságig. Itt öt párt figyeli egymást, ha akarnak, akkor is legfeljebb csak együtt tudnának csalni. Annak pedig mi értelme lenne?

Mimagyarok nem szeretünk veszíteni, nekünk a második (harmadik, negyedik, ötödik) hely nem elég jó, nem szeretjük a veszteseket, csak a győzteseket. A fideszes propaganda erre épít, de azt hiszem, erősen tévednek. Nem először. Mimagyarok nem csak a győzteseket szeretjük. Azt nem szeretjük, ha valaki nem tesz meg mindent a győzelemért, ha nem adja bele a küzdelembe testét-lelkét. Aki küzd, és ennek ellenére sem győz, azt éppen úgy tiszteljük és ünnepeljük, mintha győzött volna. Ugyanez a helyzet most, az első forduló után. Jakab Péter és Fekete-Győr András nem lett első, mert a szavazók többsége nem őket támogatta. Ha így történt – és valóban így történt -, akkor sincs semmi. A gyengébb szereplés okait bizonyára felderítik, az a tudás, amihez hozzájutnak, a teljes ellenzéki összefogás tudását is gyarapítani fogja. Annak ellenére, hogy a politikusok esetleg mit gondolnak a szavazókról, a tömeg bölcsessége működik. Az emberek egyértelműen ki tudják mutatni az akaratukat és az elvárásukat. Megalázó vereséget szenvedett Fekete-Győr András és Jakab Péter – harsogja a Magyar Nemzet.

A baloldali előválasztási folyamat során több­ször is felmerült annak a gyanúja, hogy a végeredmény már több esetben előre el volt döntve, s elemzői körökben általános vélekedés, hogy Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek a balliberális szivárványkoalíció tagjai, az egész folyamat csupán egy színjáték – ezt már Deák Dániel mondta.

Az előre eldöntött végeredményről annyit, hogy minden szavazónak egy szavazata volt. Online sem lehetett végtelen számban szavazni, ahogy a nemzeti konzultáció esetében akárhányszor ki lehetett tölteni az irányított kérdésekre adott egyféle választ, és be lehetett küldeni. Akár személyesen, akár online szavazott valaki, komoly ellenőrzésen esett át, nem volt lehetősége több szavazatot leadni. A szavazatokat az összes ellenzéki párt felügyeletével számolták össze. Semmi nem volt előre eldöntve, legfeljebb a szavazók fejében, de az úgy tökéletesen rendben is van.

Az történt, hogy nem győzött le senki senkit, csupán kialakult egy sorrend. Remélhetőleg ebből is tanulni fog az ellenzéki összefogás, mert tisztán látható, mi miért történt. Dobrev Klára elvégezte a feladatát, végigjárta az országot. A vidéket is. A többiek nem. A szavazók nem vevők mindenre. A választást nem facebookos like-ok döntik el. A szavazók nem ostobák. Ha nem csak a miniszterelnök jelölt-jelöltek eredményeit nézzük meg, hanem a többi indulóét is, azt fogjuk látni, hogy Hadházy Ákos akkor is legyőzte volna Tóth Csabát, ha az nem lép vissza az utolsó pillanatban. Ráczné Földi Judit is belebukott az offshore buliba és főleg abba, hogy megpróbálta – amúgy fideszes módszerrel – eljogászkodni a dolgot. Nem sikerült. A jobbikos karlendítős jelölt is bukott Ózdon. Ha a pártok nem teszik meg, akkor a szavazók rostálják ki azokat, akik a politikai térben szeretnének mozogni.

Úgy hiszem, elkezdtük tanulgatni a demokráciát. Nem csak mi, szavazók, hanem a pártok is. Ez így nagyon rendben van. Rendben vannak a viták, egymás disznóságainak leleplezése is rendben van, ennek így kell lennie, ez a normális. Ez a garancia arra, hogy kormányra kerülve is minimumra szorítható vissza a korrupció, csökkenteni lehet az ostoba döntések számát. Mert ami a Fidesznek nincs – nagyon sokat dolgozott érte, hogy ne legyen -, az az ellenzéki összefogásnak van. Van kontroll a rivalizáló pártok részéről, és van kontroll a választók részéről. Ez így van jól.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.