Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valamikor, hát most óriási szükségünk van egy erős Európai Unióra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Marlene Wind dán politológussal, a koppenhágai egyetem professzorával beszélgetett a 24.hu újságírója. A politológus a Főpolgármesteri Hivatal, a CEU Demokrácia Intézet és a Political Capital közös rendezvényén, a Budapest Forumon vett részt. Az interjúban elhangzottakkal nem igazán tudok vitatkozni, hiszen én magam is egyetértek az állítások jelentős részével, amennyiben Wind lényegében azt fejtegette, hogy szükség van-e még ma is az Európai Unióra, vagy ez már egy olyan idejétmúlt modell, amelyet érdemes lenne lecserélni valami másra. Sokan pedzegették már ezt a kérdést, nyilván nem lehetett túl nagy meglepetés Wind számára sem ez a kérdéssor, mégis fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, különösen akkor, amikor a huxit lehetősége egyre gyakrabban előkerül a kormányt szolgáló beszélő fejek retorikájában.

Persze a kormánytagok és fideszes politikusok állítják, hogy huxitra semmiképpen sem kerülne sor, nincs napirenden a téma, hiszen nekünk az EU-ban van a helyünk, de az igazság az, hogy sajnos már régóta nem tartozunk oda. Lehet persze, hogy papíron még ott vagyunk – hála az égnek -, de ha most kellene felvételt nyernünk, ez egészen biztosan nem sikerülne. A jelenlegi kormány ugyanis képtelen az európai normák betartására, mint ahogy arra is, hogy garantálja a demokrácia és a jogállam meglétét. Mivel azonban az EU egy borzasztóan bürokratikus intézmény, ezért onnan országot kizárni nagyon nehéz, sőt, talán nem is lehetséges. Az országnak magának kell arról döntenie, hogy ki akar-e lépni, és még akkor is több éves vitára számíthat, mint ahogy az jól látható volt Nagy-Britannia esetében is.

Én magam úgy gondolom, hogy a Brexit egy óriási hiba volt, amely évtizedekre meg fogja határozni a szigetország sorsát, sőt, talán azt is ki lehet jelenteni, hogy örökre. Már most is látni a Brexit következményeit, pedig még csak nemrégiben következett be. Már most több fronton küzdenek, amelynek egyértelműen a Brexit az oka, még ha a kormány természetesen tagadja is. Évtizedekre lesz szüksége ahhoz a szigetországnak, hogy talpra álljon és működőképes országként funkcionáljon. Pedig mint tudjuk, Nagy-Britannia azért nem Magyarország szintjén volt, mikor a kilépés mellett döntött, mégis óriási, elsősorban gazdasági hatása van a döntésnek.

24.hu: Szüksége van a világnak az Európai Unióra a 21. század elején?

Marlene Wind: Mindenképpen jó dolog, hogy létezik. Európaiként látnunk kell, ha körbenézünk, hogy egyre inkább autokráciákkal vagyunk körülvéve. Ráadásul rá kellett döbbennünk, hogy a Donald Trump vezette Amerika sem az a demokratikus szövetséges volt, akivel valaha összefogtunk. Szerintem soha többé nem fogunk benne bízni, hogy az Egyesült Államok vezetése örökké demokratikus elkötelezettségű lesz. Ha meg akarjuk őrizni a demokráciát, magunkkal kell kezdenünk. Sokkal jobban kell látnunk, hogy nem vehetjük magától értetődőnek azt a világot, amelyben élünk, és fontos, hogy a gyerekeinknek is demokráciát adjunk át. Minél inkább rádöbbennek erre az európaiak, hogy valami szent dolog van a kezeink között, és minél inkább ráébredünk, hogy illiberális rezsimek támadnak minket, annál jobban megértjük, milyen fontos dolog ez. Igen, Európának ott kell lennie, és még keményebben kell harcolnia a szuverén Európáért. 

Ezzel én csak egyet tudok érteni, hiszen az az álláspontom, hogy az EU nélkül ma már rossz esetben akár háborúk is kialakulhattak volna. Nem gazdasági, hanem valódi, vérre menő háborúra gondolok, hiszen az autoriter rezsimek vezetői felhergelték annyira a saját nemzetük tagjait, hogy könnyen lehet, hogy a vezetőikért akár a vérüket is adnák. Jó lenne, ha erre eltúlzott, hülye viccként lehetne tekinteni, de én úgy gondolom, hogy ha nem lennénk az Európai Unió tagjai, Orbán simán megpróbálkozott volna valahogy azzal, hogy a Trianon előtti Magyarországot újra létrehozza. Ezzel most is próbálkozik, de mivel a keze meg van kötve, ezért ez teljesen esélytelen vállalkozás. Orbán évek óta próbálkozik azzal, hogy Európa vezető politikusává váljon, de ez egyszerűen nem sikerülhet neki, hiszen még ha idehaza el is játszhatja a diktátort, ez nem működik az EU rendszerén belül. Semmiféle hatalma nincs Európában, amelyet ő a mai napig nem volt képes elfogadni.

Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy nekünk szükségünk van az Unió szövetségére és nekik is ránk, mert anélkül elszabadult ágyógolyóvá válhatna Magyarország. Egyáltalán semmi szükség nincs nacionalista villongásokra és arra, hogy bármely nemzet is azt higgye magáról, hogy ő jobb, magasabbrendűbb, értékesebb másoknál. Orbán célja viszont ennek elhitetése, ami országhatáron belül sokaknál működött is, viszont pont az Uniónak köszönhetően ezzel semmire sem megy. Mert a szavak szintjén nekimehet bármely uniós ország vezetőjének, akár többnek is egyszerre, de a diplomáciai kakaskodáson túl olyan nagyon sok mindent nem tud tenni. Ha viszont nem létezne az Unió és a britekhez hasonlóan más országok is arra a döntésre jutnának, hogy búcsút intenek a szövetségnek, akkor igen könnyen kialakulhatnának olyan konfliktusok, amelyek megakadályozására annak idején az EU létrejött.

Az EU egy krízist él át, ez nem is vitás, viszont ebből tanulni kellene, és még erősebben kijönni belőle, semmint megrökönyödni és meggyengülni. A Brexit miatt a szövetség kapott egy pofont, de nem került földre, csak megszédült egy picit. Újra észhez kellene térni még az előtt, hogy egy újabb pofonba szaladunk bele. Ez viszont egyáltalán nem lehetetlen, hiszen sok világesemény ráébresztett mindannyiunkat arra, hogy a kontinensnek összefogásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje a következő időszakot. Erős nemzetállamokra, de erős szövetségre is szükség van most, ami egy Orbán vezette magyar kormánnyal elképzelhetetlennek tűnik. Neki ugyanis ez egyáltalán nem érdeke, ezt ő maga is sokszor elmondta már.

Tehát a fenti kérdésre az én válaszom is az, hogy ha valamikor, hát most óriási szükség van az Európai Unióra ahhoz, hogy túléljük ezt a nehéz időszakot. Mert lehetünk akármennyire különbözőek Európa területén, azért azt nem felejthetjük el, hogy több dolog köt minket össze, mint amennyi szétszakít bennünket. Mindannyian európaiak vagyunk, még akkor is, ha időként ezt sokan megkérdőjelezik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.