Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi lenne, ha nem lopnának?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, Jeszenszky Zsolt egyre inkább kezd megőrülni, hiszen olyan posztokat közöl manapság, amelyeknek a valósághoz most már tényleg semmi közük nincs. Történt ugyanis, hogy Dopeman azt találta mondani, hogy ha mindenki racionális alapon szavazna, akkor a Fidesz 95 százalékot kapna, amihez Jeszenszkynek is volt hozzáfűzni valója. Dopeman kijelentését nem is minősíteném, hiszen aki pár éve még Orbán hungarocell fejével focizott, majd idővel megtért és azóta is minden alkalmat megragad, hogy tövig benyaljon a főnöknek, annak a véleményére olyan nagyon nincs értelme adni. De Jeszenszky a jobboldal egyik véleményvezére, annak ellenére is, hogy irtó nagy ökörségeket szokott mondani, bár lehet, hogy pont ez a vonzereje. Ezért nézzünk meg közelebbről egy-két gondolatot ettől a nagyszerű embertől:

Tény ugyanis, hogy Magyarországon gyakorlatilag mindenki jobban, számottevően jobban él, mint 10 évvel ezelőtt. Nyilván van egy-két sajnálatos eset, ahol megszűnt egy cég, valaki elvesztette az állását és nem talált újat, vagy csak sokal rosszabbat talált… esetleg valamilyen betegség vagy baleset miattt nem tud dolgozni…

[…] De összességében, a Magyarországon aki akar, az tud dolgozni. És mivel szinte minden jelentős területen munkaerőhiány van, a munkaadók meg is fizetik a munkavállalókat, mert szükségük van rájuk. Így a jövedelmek is folyamatosan emelkednek.

Hogy munkahelyek valóban létrejöttek az elmúlt években, az tény. Mint ahogy az is tény, hogy papíron viszonylag jól néznek ki a fizetések. Ám ha közelebbről megnézzük a valóságot, akkor már egészen más képet kapunk. Az inflációról nem szeret beszélni egyik kormánypárti figura sem, mivel pontosan tudják ők is, hogy az nem a véletlen műve okán szállt el. De arról sem szoktak nagy hangon hörögni, hogy a forint gyengélkedésével összefüggésben Matolcsy elképesztő összegekre tehetett szert. Mindeközben magyarok millióitól vettek el pénzt, amely azonnal elveszített közpénz jellegét, amint bekerült egy jegybanki alapítványba. De Jeszenszky szerint ma mindenki jobban él, és ha akar dolgozni, akkor tud is, ráadásul olyannyira, hogy a munkáltatók alig találnak még hadra fogható embereket, ezért a fizetések is megfelelőek sőt, folyamatosan emelkednek.

Igen ám, de minden más is emelkedik, méghozzá nagyobb mértékben, mint a fizetések. Arról nem is beszélve, hogy azért messze nem emelkedett mindenki fizetése, elég csak a pedagógusokat megemlíteni, akik a fizetésükből sokszor még a lakhatásukat sem bírják kifizetni, nemhogy nyaralni tudnának elmenni. Jeszenszky egy olyan álmovilágban él, amit a Fidesz hozott létre, csak kár, hogy ez egy álomvilág, nem pedig a valóság. Mert valóban nagyszerű lenne, ha ma jobb lenne Magyarországon élni, mint 10 éve, de ez egyáltalán nincs így. Lehet, hogy a gazdaság jobban működik – mivel a 2008-as válság padlóra tette az országot -, de az élet számos területén lett sokaknak sokkal rosszabb, amivel már nem dicsekszik egyetlen pártkatona sem. 2010 előtt sem beszélhettünk virágzó demokráciáról, de ahhoz képest, ami most van az országban, még az is annak tekinthető.De haladjunk tovább, hiszen a fenti okfejtésemre is van kvázi válasza a cikk írójának.

Nem, nincs kánaán, ezt senki sem mondja. És persze, a fizetések mellett az árak is növekednek. A gyűlöletkeltők ezzel kapcsolatban is tudnak hergelni. Például megmutatják, hogy hány órát kell különböző országokban (átlagfizetéssel) dolgozni egy iPhone-ért. És lám-lám, Magyarországon milyen sokat kell… arról persze ilyenkor nem beszélnek, hogy az ember nem iPhone-t vesz minden hónapban, nem erre költjük minden pénzünket. Hanem azt kell nézni, hogy összességében élelmiszerre, lakhatásra, rezsire, utazásra, biztosításra, tanulásra, orvosi kiadásokra, stb., stb., azaz a rendszeres »fogyasztói kosárra« mennyi megy el. És ebből bizony az jön ki, hogy a megélhetési költségek nálunk a legtöbb más országénál alacsonyabbak, és hogy a magyar emberek jövedemi viszonyai az elmúlt évtizedeben drasztikusan javultak. Pl. több, mint 1 millióan jöttek ki a szegénységi küszöb alól. Persze, van még teendő, de aki maga is tesz, dolgozik érte, az szépen lassan, de garantáltan egyről a kettőre tud ma jutni Magyarországon.

Nem is tudom hol kezdjem, hiszen az, ami itt olvasható, egy merő nagy hazugság. Elég csak elutazni külföldre és kiderül, hogy a megélhetési költségek messze nem nálunk a legalacsonyabbak, mint ahogy nem nálunk a legolcsóbb bevásárolni, vagy orvoshoz menni sem. Számtalan olyan ország van – az évtizedek óta hanyatló Nyugat-Európában is -, ahol egy bevásárláskor kevesebb pénzt hagy az ember a kasszánál, ráadásul a fizetése is magasabb, mint a magyar. Már azt sem lehet mondani, hogy a lakhatás olcsó lenne idehaza, hiszen csak Budapesten olyan drága lett a lakhatás, mint sok nyugat-európai országban. A fizetések viszont messze nem emelkedtek olyan mértékben, hogy ezt kiegyenlítsék. Egyszerűen hazugság az, amit itt Jeszenkszky állít, egyetemben azzal a kijelentéssel, miszerint 1 millióan jöttek ki a szegénységi küszöb alól. Ezt mégis mire alapozza? A KSH Orbán Viktor megbízásából felmérte?

Azt lehet csak átverni ezzel, aki van annyira ostoba, hogy nem a saját szemének, hanem a kormány hazugságainak hisz. És persze van, aki valóban jobban él ma – pénzügyileg legalábbis -, mint 2010 előtt, de egy ember anyagi helyzete nem feltétlenül tudja ellensúlyozni azt, hogy közben a demokrácia megszűnt Magyarországon. És pontosan tudom, hogy messze nem érdekel ez mindenkit, de akit igen, az egészen biztosan nem a Fidesz mellett fog majd voksolni a soron következő választásokon. Pont ezért próbálkozhat Jeszenszky, ahogy csak akar, de nem mindenki annyira buta, mint amennyire a kormány annak tekinti őket. De csak hogy ne maradjunk elégedetlenek, a végére azért még idetenném a bejegyzés legerősebb pár sorát, mindenki élvezze vérmérséklete szerint.

De aki hagyja magát felhergelni, akit a saját tapasztalatai helyett a különböző hangulatkeltő szlogenek befolyásolnak, aki a Facebook-on terjedő álhíreken rugózik, az valóban nem racionálisan, hanem emocionálisan dönt. Bekajálja a gyűlöletkeltést, azt, hogy »ezek lopnak«, és nem gondolja végig, hogy ha ennyit ellopnak, akkor vajon miből épül az ország, ennyi gyár, üzem, autópálya… mitől van ennyi munka, mitől javult ennyit a közbiztonság, stb.

Már csak azt a kérdést tenném fel, hogy mi lenne, ha nem lopnának?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.