Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Márpedig a nagyvárosok mindegyikében vannak dugók

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karácsony Gergely azt merte mondani egy tegnapi videóban, hogy szerinte a nagyvárosi élet részei a dugók. Ezzel – úgy hiszem – kevesen nem értenének egyet, hiszen minél nagyobb egy város, annál több az autó, ami egyben nagyobb dugókat is jelent. Van egy bizonyos pont, ameddig mérsékelni lehet a dugók mértékét, de nem létezik olyan nagyváros, ahol ne lennének napi szinten torlódások. Ha az ember egy fővárosba költözik, akkor kénytelen elfogadni azt, hogy ha autóval kíván közlekedni, akkor benne van a pakliban, hogy bizonyos időszakokban akár órákat is állni fog a forgalomban. Ez nem tetszik? Akkor nem kell nagyvárosba költözni, vagy ha ezt választja az ember, akkor még mindig ragadhat kerékpárt, rollert, vagy igénybe veheti a tömegközlekedést. Egyáltalán nem magától értetődő az, hogy az ember betöltve a 18-adik életévét azonnal leteszi a jogosítványt és kocsit vásárol magának.

És mielőtt nekem ugranának az autóval munkájukat végző emberek, elsősorban nem rájuk gondoltam, hiszen szükség van az áruszállításra, anélkül leállna a fél ország, de hogy a dugóban ülők igen nagy százaléka választhatna más közlekedési eszközt is magának, ha akarna, az egészen biztos. De ha már az autót választja az ember, akkor ne lepődjön meg azon, hogy bizonyos korlátokba ütközik. Akármennyire is úgy hiszik sokan, a városok nem az autósoknak, hanem az embereknek épültek. Oda nem 6-7 sávos autóutak kellenének, hanem parkok és sétálóutcák. De pontosan tudom, hogy ez ellen azonnal kikelnének az autósok, hiszen nehogy már valaki megmondja nekik, hogy ők mikor és hol használhatják a saját pénzükön vásárolt közlekedési eszközeiket.

Dugók Budapesten most részben azért is fordulnak elő sűrűbben, mert sok helyen lezárások vannak, aminek a felújítások az okai. Mert lehet hagyni, hogy tovább romoljon a közlekedési csomópontok állapota, csak hát ez hosszútávon nem biztos, hogy megérné bárkinek is. Ha a politikai oldalát nézzük a dolognak, Karácsony Gergely lehet, jobban járt volna, ha inkább halasztgatja a felújításokat és boldoggá teszi Budapest autósait. De nem ezt tette, hanem rábólintott a felújításokra, amely sokak haragját váltotta ki, szokás szerint. Ezt nyilván a kormánypropaganda is gyorsan kihasználta, és ezzel kezdték el támadni. De olyan gyermeteg próbálkozást talán még nem láttam, mint amit most a 888 mutatott be.

A fenti kijelentésére, miszerint ez(dugó) egy nagyvárosban életszerű, hogy így történik, a kormánypropaganda firkásza a következő párhuzamot hozta; Sadiq Khan szerint a terrortámadások a nagyvárosi élet részei. Már csak azért is hozták fel London polgármesterének korábbi nyilatkozatát, mert Karácsony Gergely tisztelője Khannak. A gond csak az ezzel, hogy véleményem szerint mindkét kijelentés igaz. Lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de ezzel vitatkozni elég nehéz. Mert hát minden nagyvárosban vannak komoly dugók, mint ahogy az utóbbi évek, évtizedek terrortámadásait nem falvakban, hanem világvárosokban követték el. London, Párizs, Madrid, New York és még sorolhatnánk. A terroristák sem hülyék, minél nagyobb hírverést akarnak a cselekedeteiknek, pont ezért választják a világvárosokat.

Akkor viszont mi felháborító van Khan, vagy Karácsony kijelentésében? Nyilván nagyszerű lenne, ha ezek a problémák száz százalékban kiküszöbölhetőek lennének, de ez teljesen elképzelhetetlen. Pontosabban a dugók elkerülhetőek lennének, de ehhez az kellene, hogy az autósok együttműködjenek idővel és elfogadják, hogy a városok zöldítésére van szükség, ami azt jelentené, hogy a legtöbb autót kitiltanák a belvárosból, ezzel csökkentve a környezetszennyezést. Hogy ez valaha is elő fog-e fordulni, vagy örökké csak egy elmélet marad, azt lehetetlen kitalálni. Mindenesetre kisebb városokban már bevált a dolog, de persze kérdés, hogy ez megoldható-e egy akár több milliós városban, vagy sem. Az autók felváltásához kiváló tömegközlekedésre lenne szükség, valamint arra, hogy legyenek más alternatívái is az autónak, mivel nem mindenki tud kilométereket gyalogolni a belvárosban.

Az elkövetkezendő években biztosan sok változásnak lehetünk majd szemtanúi, amelyek meg fogják keseríteni az autósok életét, de idővel azért el kell fogadni, hogy az emberek a városokban élni szeretnének, nem pedig meghalni a kibocsájtott mérges gázoktól. Egy 2019-es felmérés szerint évente több, mint 4000 ember hal bele a városban belélegzett mérges gázokba. És messze nem Londonban a legrosszabb a helyzet, ami azt jelenti, hogy európai szinten akár több, mint 100 000 ember életét lehetne megmenteni, ha csökkenteni tudnánk a kipufogógázok miatti környezetszennyezést. Nyilvánvalóan nem csak az autók miatt ennyire szennyezettek a városok, hanem ennek vannak más okai is, de mivel sokak számára az autó használata lényegében csak kényelmi szempont – tehát ezen lehetne változtatni – addig mondjuk egy gyár kapacitását csökkenteni nehezebb.

Nem hiszem tehát, hogy érdemes azon vitatkozni, hogy a temérdek dugó kinek a hibája, inkább azon kellene elgondolkodni, hogy nem lenne-e érdemes inkább változtatni egy kicsit az életmódunkon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.