Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem, a hálapénz elfogadása egyáltalán nem vicces

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előállították és gyanúsítottként hallgatták ki két fővárosi kórház főorvosát és egyikük asszisztensét, miután a rendelőjükben közel 200 olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek hálapénzt adtak át nekik – olvasható a Police.hu-n.

Ez a hír jelent meg a napokban több hazai portálon is, ami alapvetően nem is annyira érdekes. Megmondták, hogy ezentúl a hálapénz elfogadása bűncselekménynek minősül majd, ezért akit ezen kapnak, az büntetésre számíthat. Én ezzel maximálisan egyetértek, pláne úgy, hogy ezeket a pénzeket nem pont azok teszik zsebre, akik valóban éheznek a havi fizetésükből, hanem azok az orvosbárók, akik egyébként is milliókat keresnek. Véleményem szerint a hálapénz intézménye egy gusztustalan és teljesen elfogadhatatlan rendszer, amelyet fel kell számolni. Pont ezért értek egyet azzal, hogy mindenkit büntessenek, aki továbbra is pénzt fogad el azért, mert a munkáját végezte.

Nem érdekel, hogy Balkán vagy sem, mint ahogy az sem, hogy ennek idehaza hagyománya van. Pont itt az ideje annak, hogy csatlakozzunk a Nyugathoz, ahol ilyenért börtön járna. Az orvosok végezzék el a munkájukat, azért kapják meg a fizetésüket, és ennyi. Ne legyen még ahhoz is pofájuk, hogy százezreket vegyenek el olyan emberektől, akiknek ez a pénz életmentő lehet. Utasítsák vissza azonnal az ilyet, hiszen ők már megkapták a fizetségüket a munkájukért. Nem felszolgálók ők, akiknek pont azért jár a borravaló – sok helyen legalábbis -, mert alapvetően kevesebbet keresnek, mint sokan mások. Egy orvos százezreket, milliókat keres havonta, amit egyáltalán nem sajnálok tőlük, de azért ha magukba néznének, felfoghatnák, hogy ezen felül még szegény betegek pénzét is elfogadni elképesztő pofátlanság.

Én annak idején úgy tekintettem az orvosokra, mint hősökre, akik tiszteletet érdemelnek. És ez azokra az orvosokra a mai napig igaz is, akik ezt megérdemlik, de annyiszor csalódtam már orvosokban az elmúlt években, hogy egyre nehezebb alapvetően feltételezni a legjobbat ezekről az emberekről. Magukat istennek képzelik, mások véleményére nem adnak, lenézik a pácienst, tahó, bunkó módon beszélnek és még sorolhatnánk. Ehhez képest ott vannak az ápolók és nővérek, akik éhbérért dolgozzák ki a belüket is, és sokszor lenézik őket még az orvosok is. Ők voltak – többek között – a járvány legnagyobb hősei, hiszen nem panaszkodtak, hanem végezték a munkájukat, sokszor a saját egészségük kárára.

De visszatérve a hírre. Olvasgattom a HVG-n a kommenteket a cikk alatt – azért ott, mert lassan már minden nagyobb portálon eltűnt a kommentelési lehetőség – és a legtöbben viccet csinálnak az egészből. Úgy irkálnak, mintha egyébként a hálapénz intézménye egy elfogadható rossz lenne, amivel kénytelenek vagyunk együtt élni. Viccelődnek azon, hogy 200 üres borítékot találtak, biztos a postára mentek, illetve arról beszélnek, hogy inkább a nagyobb bűnözőket kellene letartóztatni. Utóbbival még egyet is tudnék érteni, de nem úgy, hogy közben megfeledkezünk azokról az orvosokról, akik esküjüket megszegve pénzt kérnek a betegeiktől.

A bűn az bűn, bárki is kövesse el. És igen, a politikusbűnözőknek rácsok mögött a helye, ezen nem is vitatkozik senki, de azoknak is, akik egyes emberek szenvedésén gazdagodnak meg. Mert hát a legtöbben tudják, hogy az orvosbárók elképesztő pénzeket keresnek, ami miatt a rendszer ilyenné vált. Nem akarok általánosítani, de sok esetben hatalmas teljesítmény jó és becsületes orvost találni, hiszen maffiózók vették át az irányítást (az egészségügyben is). Mindennek megvan a tarifája, ha pedig az embernek nincs elegendő pénze, akkor keressen magának mást. Az orvosok szolgáltatásként adják el a tevékenységüket, ahelyett, hogy arra törekednének, hogy tudásukkal minél több ember életét megmentsék.

Én ezzel egyszerűen nem tudok egyetérteni, sőt szemet hunyni sem tudok fölötte. Egyáltalán nem vicc tárgya az, hogy ezek az emberek tízezrekkel rövidítettek meg családokat. Egyáltalán nem érdekel, hogy milyen jó munkát végeztek, ez a feladatuk. Egy tűzoltó sem várja el, hogy borítékot adjanak neki azért, mert kimentett egy embert egy égő házból. Ők pontosan tudják, hogy erre esküdtek fel, az emberek megmentésére, akár a saját életük árán is. Őket képes vagyok feltételek nélkül tisztelni, hiszen munkájuk valóban olyan, ami emberek életét változtatja meg, ráadásul az ő fizetésük is nevetségesen alacsony. De a tűzoltó akkor is kijön eloltani a tüzet, ha csak 150 ezer forintot kap ezért a munkáért, és akkor is berohan az égő épületbe, ha pontosan tudja, hogy ha nem jön ki élve, akkor családja komoly anyagi bajba kerülhet. Ők ugyanis az emberek megmentésére esküdtek fel, hasonlóan az orvosokhoz, akik azonban egyre többször köpik szemen saját magukat ezzel a viselkedéssel. Nekem egyszerűen nincs kedvem nevetni a 200 üres borítékon, mivel az egyáltalán nem vicces.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.