Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem érdekelnek többé a kifogások

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Népszava ellátogatott pár eldugott magyarországi településre, hogy felmérje, ki hallott arról, hogy népszavazást kezdeményezett a kormány többek között arról a törvényről, amely megtiltja, hogy az oktatási intézményekben az általa nem kedvelt szakértők beszéljenek a diákoknak a szexualitásról és a nemi identitásról. Ezek a települések – nem véletlenül ezeket kereste fel az újság – az előző választáson elsöprő fölénnyel a fideszre szavaztak. A kép lesújtó. A Népszava nehéz sorsú falvakról ír, de én ebben alapvetően nem hiszek, mivel ennek semmi köze nem kellene, hogy legyen ahhoz, hogy az emberek xenofóbok, rassziszták és meleggyűlölők. Mint az a cikkből egyébként kiderül, nem is feltétlenül az iskolázottságnak van köze ahhoz, hogy az ember hogyan gondolkodik. Lehet itt mentegetni a vidéki lakosságot, de nekem ez már sajnos nem megy, hiszen még csak az sem mondható el, hogy általában ne lenne lehetőség arra, hogy hozzájussanak a valódi hírekhez.

Az tény, hogy nem mindenki rendelkezik mondjuk számítógéppel, de ma már a nehezebb sorsúaknak is nem ritkán van valamilyen okostelefonja, amin könnyen netezhet, ha nagyon akar. Véleményem szerint az csak kifogás, hogy azért hallgatnak Orbánra, mert a csapból is ő folyik. Ez ugyan igaz, de attól még léteznek olyan internetes felületek,  portálok, amelyek nem a kormány hazugságait terjesztik, ezért van választási lehetőség. Nehéz persze sajtószabadságról beszélni, de azért még fellelhető a valóság, ha az embernek van igénye erre. Úgy látszik viszont, hogy ezeken a településeken még csak igény sincs erre. Miért mondom ezt? Lássunk egy pár mgszólalást a Népszava által felkeresett falvak lakóitól.

Ez a falu inkább fideszes, az itteniek többsége elhiszi a kormánynak, hogy jót akar, és megszavazzák, amit a kormány mond. Azért támogatják Orbánt, mert nem engedte be a migránsokat.

[…] Gyulajon az emberek arra szavaznak, amit az Orbán mond nekik. Mert Orbán megmondta, hogy migránsokat nem szabad ideengedni, és igaza volt. – Miért, akartak Gyulajra jönni migránsok? – nézek rá kérdőn. – Én nem láttam egyet se, de Orbán azt mondta, hogy igen, és mi neki hiszünk. Félünk a migránsoktól.

[…] Nemcsak a migránsok miatt szavaztak a Fideszre – mondja mosolyogva. – Hanem azért is, mert a választás előtt volt itt kampánygyűlés, és kaptak egy kiló krumplit, egy tál meleg ételt meg egy sört. Ezren laknak ebben a faluban, közülük 800 olyan szegény, hogy az elmondhatatlan, nekik egy tál étel, egy sör nagy ajándék.

Ezekkel az emberekkel még vitatkozni sem lehet, hiszen nem akarnak. Számukra Orbán egy megmentő, a haza hőse, aki megvédte az országot a gaz migránsoktól, nem mellesleg közpénzből lekenyerezi a helyi lakosokat, akik fel sem fogják, hogy az a krumpli vagy meleg étel az ő pénzükből van. Ezért ők maguk is megdolgoztak, hiszen a befizetett adóikból osztogat a kormány. Az államnak saját pénze nincs, nem volt és nem is lesz soha, ezt viszont úgy látszik, az emberek egyszerűen képtelenek felfogni. Azt hiszik, hogy Orbán ajándékot osztogat, hiszen ő annyira kedves, nagyvonalú és jó ember, hogy az nem is mindennapi. Amikor viszont az emberek zöme – ez persze nem csak vidéken igaz, de azért nem kell tagadni azt, hogy a szegény falvakban tarol a Fidesz – gondolkodás nélkül hisz ennek a kormánynak, akkor nagyon nehéz érvelni.

A menekültválság már olyan régen volt, hogy ha a Fidesz nem tartja ezt azóta is napirenden, vélhetően már régen megfeledkeztek volna erről az emberek. De nem véletlen, hogy hetedik éve erről beszél Orbán, még ha már évek óta nem is láttak egyetlen menekültet sem a magyarok. Lehetne itt magyarázkodni, hogy falun csak az M1 jön be, vagy mindenki a Fidesz propagandáját sugárzó rádiót hallgat, nagy a szegénység és még lehetne sorolni, de elég volt a kifogásokból, végtére is ezek az emberek szavazzák újra és újra a Fideszt. Ők azok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen következményei vannak a választásoknak, de 1 kg krumpliért simán leszavaznak Orbán pártjára. Egyszerűen már fárasztó az, hogy mentegetni kell őket, hiszen felnőtt, választóképes emberek ők is, ezért bármilyen döntést is hozzanak, az befolyásolja az ország jövőjét.

Nem tudom, mi lehet a megoldás arra, hogy a falvakba is eljusson a valóság, mindenesetre erre lenne talán a legnagyobb szüksége ennek az országnak. Eljutottunk ugyanis oda, hogy olyan leutazni falura, mintha az ember egy másik világba utazott volna. Tudom, hogy nem mindenki gondolkodik így, pont ezért bízom benne, hogy akire a fenti állítások nem igazak, azok nem is háborodnak fel, noha pontosan tudom, hogy ilyenek is lesznek. Én magam is egy kisvárosban nőttem fel, ezért pontosan tudom, hogy miként működik ez az egész, de felnőtt korban már mi választjuk meg azt, hogy kinek hiszünk és miben hiszünk, nem lehet mindig mellettünk valaki, aki elmondja az igazságot. Ha demokráciát akarunk végre valahára ebben az országban, akkor fel kell nőnünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.