Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezzel a döntéssel nem nagyon fog tudni mit kezdeni a hatalom

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karácsony Gergely betartotta, amit ígért, meg fogja vétózni a budapesti atlétikai vb rendezését, amelynek Ferencváros adna helyet. Ennek oka nem más, mint hogy a kormány nem mond le a Fudan-beruházásról, amely a Diákvárost ellehetetlenítené és ahelyett, hogy tízezer tanuló számára építenének egy megfizethető kampuszt, a Kínai Kommunista Párt egyetemét fogják felhúzni azon a területen, ahova vélhetően évente milliós tandíjat fizető diákok érkeznek majd. Jól látható, hogy melyek Orbánék prioritásai: a gazdagok támogatása a szegényekkel szemben. Sőt, itt még csak arról sincs szó, hogy szegény gyermekeknek kellene lakhatást biztosítani Budapesten, hanem arról, hogy átlagos fizetésből élő családok gyermekei is megengedhessék maguknak, hogy Budapesten tanulhassanak.

Mert megnézve a fővárosi – és egyéb egyetemi városok – lakbér-emelkedését elmondható az, hogy az egyszerű családok számára ez megfizethetetlen. Egy diák még ha dolgozik is az iskola mellett, képtelen megfizetni a horribilis albérleti díjakat, ezért családja támogatására szorul, ha Budapesten szeretnének tanulni. Amely diák családja viszont nem tudja ezt az extra pénzt előteremteni és nem jut kollégiumi hely, az egyszerűen nem tud Budapesten tanulni. Ezen a helyzeten javítana a Diákváros, ha egyszer elkészülne, de mivel a kormánynak fontosabb az, hogy a Fudan felépíthesse budapesti egyetemét, ezért a Diákváros a háttérbe szorult, még ha azt is állítják a kormánypárti politikusok, hogy ez nem igaz.

Ha Karácsony betartja a szavát, akkor szeptember elején, azaz jövő héten már kiderülhet, hogy valóban megvétózza a Fővárosi Közgyűlés a budapesti atlétikai vb megrendezését, vagyis egy óriási pofont adnak Orbánnak azért, amiért megpróbálta átverni a fővárost. Karácsony elmondása szerint ugyanis a kormány ígéretet tett arra, hogy a Diákváros meg fog épülni, ha a főváros engedélyezi az atlétikai vb megrendezését. Pont ezért ment ebbe bele a fővárosi vezetés, amely most becsapva érzi magát, ezért kihátrálna a megegyezésből. Kérdés, hogy mit fog tudni csinálni Orbán, ha a főváros lemond a rendezésről, hiszen abba még Orbán sem tud beleszólni, mivel Budapest az ellenzék terepe, nem a kormánypárté.

Vajon elviszik Debrecenbe a vb-t? Egyébként is jól láthatóan Orbán megpróbál egy második fővárost létrehozni a Fidesz egyik fellegvárának számító városban, ahol Kósa Lajos évekig tudott polgármesterként tevékenykedni. Azonban régen kicsúsztak már az időből, hiszen a vb stadionja is éppen Budapesten épül, azt nem lehet hirtelen áthelyezni Debrecenbe. Sőt, még Mészáros Lőrinc sem lenne képes arra, hogy ennyi idő alatt felhúzzon egy több tízezer ember befogadására képes stadiont. Viszont ha az olimpia után az atlétikai vb-t is kénytelen lesz lemondani a kormány – az olimpiai rendezést nyilván nem mi nyertük, de pályáztunk érte, amitől visszaléptünk a NOlimpia kezdeményezés hatására -, akkor Orbán olyan méregbe fog gurulni, hogy még az is lehet, hogy hirtelen lebetonozza a Dunát.

Elvégre az olimpia elkaszálását követően is épülnek a stadionok és különböző sportlétesítmények, mivel a kormány a mai napig hisz abban, hogy Budapestnek olimpiát kell rendeznie. Ez Orbán egyik álma lehet, amivel bekerülhetne a történelemkönyvekbe, csak hát eléggé valószínűtlen, hogy ha rendez is Budapest valaha olimpiát, az még Orbán kormányzása idején fog bekövetkezni. Az úszó vb-t sikerült megrendeznünk elképesztő pénzösszegből és a terv az volt, hogy az atlétikai vb-t is Budapest rendezi, ami egyes vélemények szerint komoly bevételt hozott volna a fővárosnak. Ez azonban igencsak kétséges, mivel kevés olyan világesemény van manapság, amely nem veszteséges. Az olimpia is az utóbbi években veszteséges volt, hiszen olyan elképesztő összegekbe kerül, amelyet egyszerűen 2 hét alatt nem lehet kitermelni, arról nem is beszélve, hogy ha nem gondolkodnak előre azzal kapcsolatban, hogy mi legyen az olimpiai létesítményekkel az olimpia után, akkor csak üres, fenntarthatatlan épületeket hoznak létre sok pénzből.

Orbán elképesztő pénzeket költött sportberuházásokra, amelyek soha nem fognak megtérülni. Az egy dolog, hogy milliárdokat ölt versenysportokba, de az nem feltétlen térül meg, hiszen senki sem fog jobban futni, vagy úszni attól, mert több támogatást kap a klubja. Nyilván szükség van komoly pénzekre egyes sportágak támogatására, de sokkal nagyobb szükség van szakemberekre és jól megtervezett programokra, valamint utánpótlásra. Ha nem betonba és gyepbe öntötték volna a milliárdokat, hanem szakemberek kinevelésébe és sport programok létrehozásába, akkor vélhetően kevesebb elégedetlenkedő ember lenne ma az országban. De Orbán célja nem a sport felemelése, hanem az, hogy elmondhassa, ő hozta ide a világversenyeket nekünk, neki köszönhető minden.

Nem számolt viszont a főváros ellenállásával és azzal, hogy Karácsonyék betartják a szavukat. Lehet, hogy blöfföl a fővárosi vezetés, de ha nem, akkor Orbán óriásit fog veszíteni hamarosan. Magyarázkodhat majd ugyanis a IAAF-nek, hogy miért is kell lemondani egy világversenyt azért, mert ő inkább egy kommunista egyetem létrehozását támogatja ahelyett, hogy betartaná a budapestieknek tett ígéretét. Nyilván nem kell majd ennyire részletekbe menően magyarázkodnia, de a valós okai ezek lesznek annak, ha le kell mondania a világversenyt. Kétlem viszont, hogy Karácsony vétóját sokan elleneznék majd a közgyűlésben, ezért ha pár napon belül nem gondolja meg magát Orbán, akkor újabb nagy pofára esés lehet a vége, amely a nolimpia óta a legnagyobb pofon Orbánnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.