Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jó lenne, ha véget érne a főváros kivéreztetése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott a Népszavának, amely beszélgetésből kiderült, hogy nem túl rózsás Budapest helyzete. Ez persze nem meglepő, hiszen eddig is lehetett látni, hogy a kormány megbünteti a főváros lakóit azért, mert Karácsony Gergelyt merték megválasztani ahelyett, hogy Tarlósnak szavaztak volna további bizalmat 2019 októberében. Forrásmegvonások soráról döntött az Orbán-kormány, ráadásul pont akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt egyébként is milliárdoktól esett el a főváros. Budapest költségvetése egyre inkább tarthatatlan, és hamarosan bekövetkezhet az, hogy elfogy a főváros pénze. Nyilván ez a célja Orbánéknak is, hiszen ha ez esetleg bekövetkezne, akkor mutogathatnának reggeltől estig Karácsonyra és a teljes városvezetésre. Nem mintha most nem ezt tennék, de akkor végképp őket állítanák be hibásként, hiszen Tarlós idején sosem ment csődbe a főváros.

Ez lehet hogy igaz, csakhogy annak idején hitelekből élt a főváros, hiszen még Tarlós sem kapott elegendő forrást ahhoz, hogy akár a legalapvetőbb funkciókat el tudja látni. Könyörögnie kellett minden forintért, pedig ő aztán jóban van Orbánnal. El lehet tehát képzelni, hogy Karácsonynak mennyi esélye van arra, hogy egy forinttal is többet kapjon annál, mint amit megígért számára a kormány. Sőt, mint az egyébként az interjúból is kiderült, még a beígért pénzek jelentős része sem érkezett meg a főváros kasszájába. Nyilván ez sem véletlen és az sem meglepő, hogy erről nem beszél a kormány, hiszen ameddig úgy tesznek, mintha ez hazugság lenne, addig vádolhatják azzal a fővárosi vezetést, hogy elherdálják a pénzt. Azt a pénzt, amit még meg sem kaptak.

A legfontosabb kérdés most kétségtelenül az: fizetésképtelenné válhat a fővárosi önkormányzat?

Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik. Ezt elkerülendő alaposan bele kell nyúlnunk a költségvetésbe.

[…] Éppen most jutottunk el oda, hogy hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez. A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város. Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része. Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt.

Erről nem üvölt a kormánypropaganda, hiszen ezt kihasználva inkább a leszerelt kukákról és az elmondásuk szerint egyre inkább veszélyes közterekről cikkeznek. Elég átlátszó a dolog, de egészen biztosan van, akinél működik. Vannak ugyanis olyan fanatikusai az állampártnak, akik elhiszik a kormány minden szavát, és kevéssé sem zaklatja őket fel a valóság. Példának okáért az Örs vagy a Blaha Index által kirobbantott ügye is,  amely lényegében arra lett kihegyezve, hogy az áldatlan állapotokért a fővárosi vezetés felelős, miközben a közbiztonság fenntartásáért a a rendőrség felel, amely nem tartozik az önkormányzat irányítása alá. De hát ki merné Pintér Sándort kritizálni a kormánypropagandában?

A fővárost kivéreztetik, ez egészen jól látható és tudható is volt egyébként. Jönnek a választások, a szavazóknak egy olyan Budapestet kell megmutatni, amely teljesen elesett. Elrettentő példaként kell mutogatni, hogy ez lesz az egész országgal, ha az ellenzék kerül hatalomra. Mocskos, veszélyes hajléktalanok mindenütt, bűnözés és a többi. Kérdés viszont, hogy ez valóban működhet-e, vagy teljesen fölöslegesen tesznek tönkre egy világvárost, hiszen a főváros lakói ennek ellenére is az ellenzéki összefogásra voksolnak az állampárt ellenében. Ha engem kérdeznének, én tartanám azt az állítást, hogy a főváros ismét az ellenzék mellett fogja letenni a voksát, hiszen a sok kritika ellenére is úgy hiszem, hogy sokan elégedettek Karácsony Gergely munkájával. Régen láthattunk ugyanis egy olyan vezetőt az országban, aki európai gondolkodással rendelkezik és uszítás helyett inkább arra törekszik, hogy a felek megértsék egymást.

Ez azonban nem segít azon, hogy csődközeli állapotba került a főváros, amely helyzet nem csak a járvány miatti lezárásoknak, hanem a kormánypártnak is köszönhető. Ezt konkrét számokkal is alátámasztotta a főpolgármester-helyettes, aki a következőket mondta:

Nézzük a számokat! Tarlós idején 10 milliárdot kellett szolidaritási hozzájárulás címén befizetnie a fővárosnak, az idén 35 milliárdot. A 12 milliárdos közlekedési normatíva első része augusztusra mindig megérkezett a fővárosi számlára, most még a támogatási szerződést se írtuk alá, az iparűzési adó megfelezése 17 milliárdos elvonást jelentett. Az, hogy ez önmagában nem állította fejre az önkormányzatot annak köszönhető, hogy a magasabb inflációs környezet és az iparűzési adóbevételünk jelentős részét kitevő nagyvállalati kör gazdasági teljesítménye a vártnál kisebbet csökkent. Ezáltal hozni tudjuk a költségvetésben tervezett 139 milliárdos ipa bevételi összeget. De nézzük a főösszegeket: 2019-ben, az utolsó Tarlós-évben 236 milliárdos bevételhez 216 milliárdos kiadási oldal társult, míg 2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni. A kiadás növekedésének oka a szolidaritási adó 25 milliárdos növekedéséből, a közösségi közlekedésre költött plusz 28 milliárdból, valamint a 2020-as béremelésből, az intézmények infláció miatti magasabb működési költségéből, illetve a járvány miatt elmaradó bevételek kompenzációjából adódik össze. Csupán az élelmiszerek drágulása 300 milliót vett ki a kasszából, hiszen az idősotthonokban nem csökkenthetők az adagok.

Téves tehát az az állítás is, hogy bezzeg Taralós idején mennyivel jobb volt. Ennek oka nem más, mint hogy a kormány nem vont el annyit az önkormányzattól, mint teszi azt most, egy járvány idején. Vélhetően ki fogják gazdálkodni a szükséges forrásokat, de ennek meglesz az ára. Kétlem, hogy a választásokig el tudná érni azt a kormány, hogy a főváros csődbe menjen és ezzel a kampány részeként foglalkozhassanak velük. Vannak problémák, az nem vitás, de hát mikor nem voltak problémák Budapesten? Soha nem volt olyan városvezetése Budapestnek, amely képes lett volna arra, hogy minden célját elérje. Mert hiába vannak esetleg nagyszerű tervei Karácsonynak, ha annyit vesznek el a költségvetésből, hogy még az alapvető fenntartás is veszélybe kerül. Már csak remélni lehet azt, hogy hamarosan véget ér a főváros kivéreztetése, és végre eljön egy békeidőszak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.