Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyre jobban rettegnek a propagandisták

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Noha az átláthatóság, a transzparencia bajnokaiként állítják be magukat, Karácsony Gergelyék nem árulják el, hogy kik finanszírozzák azt a napokban indult, saját bevallásuk szerint is 25 millió forintos plakátkampányt, amely a főpolgármester népszavazási kezdeményezését támogatja.

Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, lényegében pedig miniszterelnök-jelöltségét támogató plakátkampányba kezdett az általa életre hívott 99 Mozgalom. Utóbbi tájékoztatása szerint a plakátkampány „25 millió forint körüli összegbe került, normál piaci körülmények között szereztük. A kampány finanszírozója a 99 Mozgalom által alapított egyesület, amely adományokból finanszírozza a kampányt.” A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy kik, esetleg mely szervezetek voltak az adományozók, ám konkrét névsor helyett Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánycsapata csupán annyit közölt, hogy „az egyesületeknek a nyilvánosság és az átláthatóság érdekében be kell számolniuk az adományok felhasználásáról a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § 3) bek. szerint. Ez határidőre meg fog történni a 99 Mozgalom honlapján.”

Igen, jól látják, valóban egy 25 millió forintos plakátkampányon rugózik a Magyar Nemzet. Az nem érdekes, hogy a kormány százmilliárdokat – nem milliókat – költött eddig propagandára, amelynek részét képezték az ország minden területén kihelyezett óriásplakátok, mint ahogy az sem, hogy ezt miért is az adófizetők állták. Senki sem kérdezett meg minket arról, hogy hozzá kívánunk-e járulni ahhoz, hogy Soros Györgyöt, a teljes ellenzéket, vagy brüsszeli politikusokat járassanak le a mi adóforintjainkból. Egyszerűen megtehették, mert ők vannak kormányon, ez ennyire egyszerű. De az sem zaklatta fel a Magyar Nemzetet, hogy Orbán népszavazási kezdeményezését miért fogadták el napok alatt, Karácsony kezdeményezését pedig miért halogatják még ma is a döntéshozók.

Egyetlen dolog fontos, miből volt Karácsonynak 25 millió forintja arra, hogy óriásplakátokon hirdesse a népszavazási kezdeményezését? Noha Karácsony elmondta, hogy támogatóik adományaiból finanszírozták az egészet, de ez a kormánypárti lapnak nem elég, ők névsort szerettek volna, amivel nyilván nem éltek volna vissza. Nyilván nem születtek volna olyan cikkek a témában, amelyek olyan – a listán szereplő – emberek hátterét mutatja be, akik támogatták a plakátkampányt. Karácsony persze nem tett mást, mint hogy közölte, a törvényben meghatározott időn belül ez a névsor elérhető lesz, addig viszont nem kívánják ezt kiadni, pláne nem egy kormánypárti lap propagandistáinak. Utóbbit már csak én tettem hozzá persze.

A kormánypárt és a propagandistái egyszerűen képtelen érzékelni a valóságot és azt, hogy ők mennyit költenek propagandára, összevetve mondjuk az ellenzéki pártokkal és jelöltekkel. A magyar kormánynak lényegében annyi pénze van kampányra, amennyit csak szeretne, hiszen az adófizetők pénze szabadon felhasználható. Persze nem kampánynak nevezik ezt, hanem kormányzati tájékoztatásnak, vagy nemzeti konzultációnak, de ezek mégis kampányok, amellyel Orbán hatalmát próbálják megerősíteni. Sokszor elmondtam már, de egy normális országban ezek a kommunikációs elemek bőven kimerítenék a tiltott pártfinanszírozást, és már régen vizsgálat indult volna. De mivel az ÁSZ élén Domokos László, Orbán Viktor egyik jó barátja áll, ezért ilyenben még csak reménykedni sem érdemes.

Nyilván nem ez a 25 milliós kampány fogja megváltoztatni az emberek hozzáállását ebben a témában, de Karácsony legalább próbálkozik valamivel. És vélhetően a népszavazás is csak a választások után történik majd meg – mivel az állami szervek addig halasztják a döntést ezzel kapcsolatban, ameddig csak lehet -, akkor is fontos az, hogy ez téma legyen a társadalomban. Nem szabad ugyanis megfeledkezni az utóbbi hónapok legfontosabb kérdéseiről, a Fudanról, a Pegasus ügyről, vagy az autópályák magánkézbe adásáról. Ezek olyan témák, amelyek egyenként is elég jelentősek ahhoz, hogy komoly feszültséget váltsanak ki a szavazókból. Nem szabad ezek egyikét sem elfelejteni akkor, amikor az emberek a szavazófülkékhez fáradnak 2022 tavaszán. Senkit sem szólítok fel arra, hogy ne arra szavazzon, akire akar, csupán azt tartom fontosnak, hogy úgy szavazzunk, hogy előtte átgondoljuk, mik is a lehetőségek.

Orbán véleményem szerint átlépett minden lehetséges vörös vonalat és már régen elérte azt, hogy még évtizedek múlva is elrettentő példaként emlegessük majd őt és rendszerét. De akinek ez tetszik, az persze szavazzon csak rájuk nyugodtan, hiszen választási szabadság van, ellentétben a vallásszabadsággal, ami lassan már nem létezik Magyarországon. Minden embernek joga van ahhoz, hogy hülye legyen, ez idehaza sincs másként. Akit nem zavar a kormány tevékenysége és az sem érdekli, hogy már számtalan szakmai szervezet és kormány ítélte el a magyar kormány utóbbi években nyújtott tevékenységét, az szavazzon nyugodtan bizalmat egy rezsimnek, amelynek célja a demokrácia teljes lerombolása. Mert hát nehéz lenne másnak minősíteni azt, amit Orbán és csapata az elmúlt 10 évben véghezvitt.

Ha viszont már egy 25 millió forintos plakátkampánytól is ennyire megrémült a hatalom, akkor valami nem nagyon stimmelhet. Ennek persze számtalan jele mutatkozott már, de érdekes látni azt, hogy minden kisebb történésre azonnal ugranak a propagandisták. Azonban ameddig a kormány politikáját szinte csak kritizálni lehet, addig az ellenzéki összefogás egyre több embert képes maga mellé állítani, és a legtöbb felmérés szerint könnyen megszoríthatják az állampártot. Ehhez a plakátkampánynak persze nem sok köze lesz, mint inkább annak, hogy Orbán egyszerűen túl sokat akart.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.