Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Száguldva fejlődő falvak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az összes magyar ellenzéki politikus – ő Hadházy Ákos – nem túlságosan népszerű sem a kormánypárt, sem az ellenzéki pártok körében. Meg is értem, hiszen nem csak a fideszes disznóságokat szokta kitúrni, bizony az ellenzéki oldalon felbukkanó korrupciógyanús eseteket is nyilvánosságra hozza. Egyedül sokkal többet tesz a disznóságok leleplezése érdekében, mint az összes ellenzéki politikus és a média túlnyomó része együtt. Az ő Facebook-oldalán lehet megtekinteni az ufójelenségekkel vetekedő autópálya-anomáliát is. Hasonló terepviszonyok között Horvátországban 22 km autópálya épül 20 milliárd forintnak megfelelő összegből, ugyanakkor Magyarországon 20 km autópálya 89 milliárd forintba kerül. Jut is eszembe, ebben az ügyben nem akar Deutsch Tamás feljelentést tenni az OLAF-nál? Jó, csak kérdem.

A másik különös eset itt található:

Itt több dolog is gondolkodóba ejtett. Először is az, hogy egy 1664 fős településen valóban van-e igény 28 férőhelyes bölcsődére. Bölcsibe hároméves korig szokás járni. Jellemzően akkor adják bölcsődébe a kicsit a szülők, ha mindketten olyan munkát végeznek, amiből nem lehet kiszállni addig, ameddig a gyerek eléri az óvodás kort. Hernádkakon ennyire jó lehet a helyzet, hogy mindenki, a fiatal szülők is roppantul fontos munkát végeznek? Bizonyára ez olyan település, ahol hírből sem ismerik a munkanélküliséget.

A következő töprengésem tárgya az, hogy ha már ilyen komoly igény van bölcsire, akkor az miért református. És ez nem csak azért kérdés, mert a faluban lakó, önmagát hívőnek valló emberek egynegyede református, és feltételezem, hogy református bölcsődébe azok adják a gyereküket, akik maguk is reformátusok. Az igazi kérdés az, hogy van-e másik, felekezetileg semleges bölcsőde? Hiszen ha nincs, akkor ez leginkább erőszakos térítésnek tűnik, hiszen a szülőknek esélyük sincs a saját elképzeléseik szerint választani meg a gyerek nevelését. Ugyanez a helyzet azokkal a településekkel is, ahol az egyház átvette az iskolát. Ha a környéken sincs másik iskola – márpedig a falvaink többségére nem az a jellemző, hogy lenne -, akkor hol marad a szülők döntési lehetősége? Joguk nyilván van dönteni, de ha nincs miből választani, akkor a hajukra kenhetik ezt a jogukat. Erre és a hasonló esetekre nem érvényes az, amiért jelenleg olyan nagy hangon harcol a kormány? Országon belül már nem annyira igaz az, hogy senki nem szólhat bele a családok dolgába, minden szülő úgy neveli a gyerekét, ahogy akarja?

Azon is elgondolkodtam, hogy mennyire átgondolt a későbbi működés. Nem tudom ugyan, hogy Magyarországon mi a szabály, de azt gondolom, 3, legfeljebb 4 kicsihez kell egy gondozó. Azt tudom, hogy például Angliában 2 éves korig egy gondozóhoz két gyerek tartozik, 2 éves kor után három. Ha nálunk mondjuk kétszer annyi gyerek jut egy dadusra, az akkor is hét szakképzett bölcsődei gondozót jelent, plusz a segítőket. Van ennyi a faluban vagy a környéken? Ha van, akkor az ő bérüket ki fogja fizetni? A református egyház? Esetleg az állam? Ha az állam, akkor miért nem állami bölcsőde épül, ahol a vallási hovatartozás nem számít, és nem is része a nevelési programnak? Magát az épületet ki fogja fenntartani? Hiszen annak rezsije és egyéb költségei vannak. A dolgozók bérével együtt ez havi többmillió forint. Van erre pénze a településnek? A református egyháznak? Vagy az államnak? Ha ez utóbbi történik, akkor ismét ott a kérdés: miért nem vallásfüggetlen állami bölcsőde épül?

Végül az összeg. 191 millió forintból megkezdeni sem tudták az építkezést, várnak még 100 milliót. Nem ismerem az építési árakat, de közel 300 millió forintból már elég komoly épületkomplexumot kell tudni csinálni egy olyan kis faluban. Új épületnél a telek megvásárlása elég komoly összeg szokott lenni, de ez aligha igaz Hernádkakon. Ha az a kis, gazos telek több tízmillióba kerül, akkor ott valami nagyon nem stimmel.

Örvendetesen dinamikusan fejlődhet az a kis falu. Ezt találtam az önkormányzat honlapján:

Az átadás a kiírás szerint több mint egy éve megtörtént. A honlapon nem találtam a kész ipartelep átadásáról sem információt, sem fotókat, bár bizonyára megtörtént már, és működik a létesítmény a helyiek örömére. Talán éppen ezért kell a bölcsőde, mert minden fiatal talált munkát az ott megtelepülő cégek valamelyikénél. Igazán jó látni, hogy vannak ilyen dinamikusan fejlődő falvak az országban, ahol nem kell aggódni a jövő miatt senkinek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.