Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar ombudsman leminősítését kérik külföldön

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága egy 38 oldalas jelentést készített a magyar ombudsman munkájáról, amelyet nem tartanak megfelelőnek, ezért leminősítését kérik. Ez azt jelenti, hogy A kategóriából B kategóriába minősítenék Kozma Ákost, amelynek folyományaként az intézménynek nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában. Ez egy újabb csapás lenne a magyar kormánynak, amelyik nemrégiben – 2020-ban – nevezte ki Kozmát az alapvető jogok biztosának. Nyilván itt megint attól lesz hangos a propaganda (vagy már most az), hogy Soros fúrja meg a szuverén magyar orbánizmust, hiszen a jelentést is a Magyar Helsinki Bizottság közölte, amely mint tudjuk, Soros kitartottja.

Mondjuk nem túl meglepő az, hogy kritika érte Kozmát, hiszen ombudsmanként kiállhatott volna az elepvető emberi jogokért, felszólalhatott volna a menekültekért, vagy az LMBT-közösséghez tartozó emberekért, de természetesen nem tette. Olyan ő, mint Áder János, aki mindent aláír, amit csak elétolnak, és soha egy büdös kérdést sem tesz fel, hiszen nem ezt a feladatot szánta neki Orbán akkor, amikor kinevezte. Ma Magyarországon egyszerűen már nem létezik olyan hatóság, amely független lenne a kormányzattól, és itt is pontosan ezt látjuk. Azonban addig, ameddig egyetlen orbánista hatóság sem fogja bírálni Kozma munkáját, addig ezt külföldről megtehetik. Márpedig ha úgy dönt a világszövetség, hogy leminősítik a magyar ombudsmant B-kategóriába, akkor olyan sok mindent nem fog majd tudni tenni.

Kilincselhet persze Orbán, meg nyavajoghat Szijjártó, de vésgő soron semmiféle beleszólásuk sincs abba, hogy mit dönt egy független külföldi szervezet. Elég nyilvánvaló az, hogy lassan, de biztosan mindenkinek elege van már abból, hogy Magyarország látszademokráciaként hülyét csinál az EU-s értékekből. Elegük van abból, hogy egy közösség tagjaként még a legalapvetőbb emberi jogokat sem sikerül megvédeni, céljuk pedig a folyamatos uszítás. A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága a következő okok miatt fosztaná meg a magyar ombudsmant az A kategóriás minősítésétől:

 Az Albizottság szerint dr. Kozma Ákos és hivatala nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával és nem szólalt fel ezek kapcsán, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTI embereket, a menekülteket és a migránsokat  érintő jogsértéseket, valamint a médiapluralizmussal, a civil szervezetek helyzetével és a bíróságok függetlenségével kapcsolatos problémákat. Kritizálja az Albizottság azt is, hogy az ombudsman nem fordult az Alkotmánybírósághoz a politikailag érzékeny, illetve a jogvédelem intézményeit érintő ügyekben. Az Albizottság szerint továbbra is probléma, hogy a biztos kiválasztásának folyamata nem kellőképpen széleskörű és átlátható. Emellett az ombudsman a regionális és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is csak korlátozottan használta ki az érzékeny ügyekben.  Az Albizottság szerint az, hogy az ombudsman nem szólalt fel valamennyi emberi jog előmozdítása és védelme érdekében, a függetlenségének a hiányát is mutatja. Végkövetkeztetésük szerint az ombudsman működése súlyosan veszélyezteti a Párizsi Alapelveknek való megfelelést, ezért javasolják a leminősítést.

Ezekkel a megállapításokkal nehéz lenne vitatkozni, hiszen az ombudsman neve tényleg soha nem került elő ezen ügyek egyikénél sem. Azt is kétlem, hogy egyáltalán túl sokan ismernék Kozma nevét, hiszen Áderhez hasonlóan csak hallgatni tud. Pedig egy ombudsmannak óriási jelentősége lenne egy demokratikusan működő országban, csak mivel itt ilyenről nem beszélhetünk, ezért nem is túl meglepő, hogy csak egy narancssárga bársonyszékben ülő káderről van itt is szó. Kozma szerencséje viszont az, hogy 2022-ben még lesz lehetősége arra, hogy bizonyítsa nem létező függetlenségét, hiszen a hivatalok malmai igen lassan őrölnek. Ezzel kihúzhatja a választások utánig, ami persze még nem jelenti, hogy nem lesz majd eltávolítva a posztjáról, ha egy független vizsgálat azt bizonyítja be, hogy alkalmatlan a munkája elvégzésére. Itt nem politikai tisztogatásról beszélek, hanem egyszerűen arról, hogy minden olyan vezető beosztású ember munkáját meg kell vizsgálni, akikről feltételezhető, hogy semmi mást nem tesznek, mint a jelenlegi kormány parancsait teljesítik.

Polt Péter, Kozma Ákos, Domokos László, Karas Monika, és még sorolhatnánk azok neveit, akik magas pozíciókban ülve asszisztálnak ahhoz, hogy az Orbán-kormány akadálytalanul tiporhasson az emberi jogokon és szíthassa a gyűlöletet korlátok nélkül. Ezeknek az embereknek felelniük kell azért, amiben segédkeztek, máskülönben nem beszélhetünk valódi rendszerváltásról. Ezeket az embereket természetesen munkájuk alapján kell megítélni, de látva az utóbbi években tanúsított magatartásukat, úgy hiszem, hogy nem igazán kérdéses az, hogy kinek kell mennie a posztjáról. Ugyanis nem csak a fent emlegetett világszövetség fogalmazott meg hasonló kritikát a magyar ombudsmannal kapcsolatban, hanem a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Háttér Társaság és a Társaság a Szabadságjogokért is, még idén februárban.

Pontosan látható tehát, hogy Kozma Ákos nem képes a feladatai rendeltetésszerű ellátására, ezért idővel mennie kell posztjáról. Persze ehhez az kell, hogy Orbán többé ne foglalhassa el a Karmelita kolostorbeli irodáját, ahol is olyan döntéseket hoz naponta, amelyek megpecsételik magyarok millióinak sorsát. Egy normális kormányra és független hivatalokra van szükség, amelyek akkor is felszólalnak az igazságtalanságok ellen, ha ezen igazságtalanságok okozója történetesen a regnáló magyar kormány. A mindenkori magyar kormány. Remélem, megérjük még azt az időszakot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.