Május 11,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Évtizedek múlva is ebben a mérgező, lélekölő bűzben fogunk dagonyázni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 501,989 forint, még hiányzik 2,498,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Dicsértessék a szellem világossága, a megszokott sorminta alapján vidám vasárnapot kívánok mindenkinek! Ha számít, vagy ha nem, mától augusztus lesz egy darabig, de ez alighanem semmit nem változtat azon, hogy Varga Judit a helyén van, Kásler Miklós a helyén van, és mindenki más is a helyén van, akinek a lemondása a meglehetősen sajátosan alakult uborkaszezon utóbbi heteiben és napjaiban elég hangsúlyosan előkerült.

Bár senki nem kérdezte, és csak igen szűk körben van ennek esetleg jelentősége, rövid szolgálati közlemény jelleggel teszem ide: ahogy elnézem magunkat, meg a fenti rózsaszín felületet, elég egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt bő félév legkeservesebb hónapját zártuk tegnap, holott már jó ideje taposunk egy helyben, miközben a mindent túlordító nagy korrupciós gépezet zajában néha a saját gondolatainkat se halljuk. Nem, ezzel egyáltalán nem az a baj, hogy ebből idén se lesz Maldív-szigetek vagy Dominika, de még egy nyomorúságos luxusjachtozás se az Adrián, hanem hogy ha sokaknak nem is, nekünk biztosan fájdalmas lesz kukába dobni 6 év munkáját és eltűnni hirtelen, mint erdőben a vadnyom. Úgy tűnik, mégis efelé haladunk öles léptekkel, úgyhogy majdnem minden okunk megvan rá, hogy bizakodóan tekintsünk a jövőbe, és azzal vigasztalódjunk, hogy azért vannak egészen inspiráló példák is arra, hogy a megfeszített munka meghozza az ő gyümölcsét.

Itt van például rögtön a miniszterelnök úr felcsúti illetőségű, Puskás Akadémiának elnevezett hobbicsapata, amely 0-5-ös összesített kettős vereséggel búcsúzott a minap az Európa Konferencia Liga selejtezőjétől. Felcsúti büszkeségeinknek egyáltalán nem kell azon töprengeniük, hogy mikor dobják be a törülközőt, és ez így van jól. Olvasom, hogy a fideszes az állami cégek és az állami megbízásokon hizlalt nem strómanok és nem oligarchák egymás sarkát taposták, hogy támogathassák a klubot. Ez derül ki legalábbis tavalyi pénzügyi beszámolókból, amelyek szerint minden áldott nap 21 millió forint adomány érkezett Felcsútra. Be is lehet ezt szorozni, de minek? Ez naponta annyi (köz)pénz, mint amennyiből a júliusi költségvetésünkkel számolva egy egész év alatt működik a Szalonna. Amiben egyetlen vas közpénz nincs.

Vagy mutatok egy másik inspiráló példát arra (via Átlátszó Erdély), hogy ha a kitartó munka nem is, de a feltétlen szolgaság azért tud kifizetődő is lenni, a gerinc, az elvek, a lelkiismeret teljes hiánya mellett: három és fél év alatt az Orbán-kormány 20 millió eurót, azaz közel 7,5 milliárd forintot (!) pumpált az erdélyi magyar sajtóba, ezzel egy akkora médiatrösztöt létrehozva, amely bevétele alapján már az erdélyi magyarnál sokszorosan nagyobb román médiapiac legnagyobb szereplőihez mérhető. Mindezért cserébe nagyjából egyetlen elvárásnak kell megfelelniük: a médiatröszthöz tartozó kiadványokban semmilyen, a magyar kormánnyal szemben kritikus hang nem jelenhet meg. És akkor dől a lé, évi 5-6 milliónyi magyar adófizetői pénzből vidáman el lehet ketyegni, és nem kell azon gondolkodni, hogy mi lesz holnap. Járulékos haszonként a határon túli olvasóközönségnek esélye nincs azzal szembesülni, hogy valójában mit művel az és 365 napján a felcsúti istenkirály, aki állítólag egyesítette a nemzetet.

De evezzünk egyéb vizekre. Olybá tűnik, hogy Lewis Hamiltont, aki hétszeres világbajnok és akinek Deutsch Tamással ellentétben lovagi címe is van, nem rázta meg különösebben, hogy a magyar kormánypárt illusztris tagjai harci díszbe és éktelen sopánkodásba vágták magukat, amiért külföldi autóversenyző minőségében volt pofája elítélni a nertársak semennyire nem menő homofóbiáját, és szolidaritását fejezte ki az LMBTQ-közösség iránt. Tegnap ugyanis megnyerte az időmérőt, mondhatni agyonverte a mezőnyt, úgyhogy a 36. Forma-1-es Magyar Nagydíj mai futamán ő rajtolhat az első helyről. Kisebb tragédia, de ez ellen még az ötös számú hivatásos gyalázkodóművész sem tudott tenni semmit, holott Varga Judit és Deutsch Tamás dallamára nem kicsit fordult ki magából.

Nem azért teszem szóvá ezt a sokadik bűzös szellentést, mert a vicsorgó identitáspolitikai őrjöngést fontosabbnak tartom annál például, hogy Bayer kilógó nyelvvel és epét hányva szolgált kormánya mindeközben magas ívben tojik az egészségügyi szakdolgozók tegnapi utolsó utáni segélykiáltásaira (amely a csilliárdokból fenntartott köztévének mindössze egy 28 másodperces, semmitmondó blokkot ért az esti híradóban, és amelynek internetes oldalára 20:36-kor löktek ki egy hírt, de már se híre, se hamva a címlapon), hanem. Azért, mert amikor majd egy következő kormány esetleg 50%-os béremelést ad az egészségügyi szakdolgozóknak, megerősíti a háziorvosi rendszert és még azt is megcselekszi, hogy mindenki időben hozzáférhessen az életmentő diagnosztikai vizsgálatokhoz és műtétekhez, mi akkor is ebben a mérgező, lélekölő bűzben fogunk dagonyázni, ami a NER pórusaiból árad tizenkettedik éve. Akkor is ócska, gyáva és hülye lesz mindenki, aki a másik oldalon áll. Akkor is a mocskolódás és az anyázás lesz az érdemi párbeszédet helyettesítő alaptesttartás, a kiindulási és megérkezési pontja az életünknek. A kocsmai minősítgetéseken túl azt mondja ez a született zseni:

Javaslom – sőt, követelem, hogy legközelebb Bahreinben legyen már ilyen kurva bátor fiú! Ott pofázzon bele a helyi homokosokra vonatkozó törvényekbe és szokásjogokba, ne nálunk beszéljen hülyeségeket és ócska hazugságokat a pedofil törvényről, rendben? És szóljon a magához hasonló Vettel haverjának is, hogy Bahreinben tüntessen látványosan szivárványszínű cipellőben…

Az egy dolog, hogy nem Hamilton és Vettel, hanem a magyar kormány dörgölőzik leplezetlenül Bahrein államvezetéséhez, nem nekik a cimborájuk a bahreini külügyminiszter, hanem Szijjártó Péternek, és nem is ők jártak 2016-ban udvariassági látogatás címszó alatt Bahrein olajügyi miniszterénél, hanem Orbán Viktor lánya és veje. Az igazán visszataszító ebben a kioktatásban a nettó sértegetésen és lehülyézésen túl, a böszme tájékozatlanság. Ugyanis Lewis Hamilton Bahreinben is kurva bátor fiú volt idén márciusban, amikor szót emelt az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Miután már tavaly megígérte, hogy nem hagyja szó nélkül elsikkadni az emberi jogi visszaéléseket, még bahreini hivatalosságokkal is beszélt. Azt mondta, nem hiszi, hogy csak úgy el lehet menni ezekbe az országokba (értsd: ahol lábbal tiporják az emberi jogokat), és csak úgy figyelmen kívül lehet hagyni mindazt, ami ezeken a helyeken történik. Szóvalhogy nem lehet simán megérkezni, jól érezni magad, majd távozni.

Úgyhogy lehet, hogy identitsápolitikai gumicsontnak tűnik ez az egész, de mégiscsak a nyomorúságos emberi jogokról/jogainkról van szó, amelyek ma már egyáltalán nem számítanak magától értetődően adottaknak. Nem csak Bahreinben, hanem Orbán és Bayer Magyarországán sem. Ezek a kocsmaszagú kirohanások mind az emberi jogok ellenében történnek. És az a helyzet, hogy ahol a szexuális kisebbségektől megvonják a jogot, hogy család lehessenek, ahol egy kormány a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy egy szabad szemmel alig látható kisebbségre ráuszítsa az elsöprő többséget, ott a többségnek az emberi jogai és méltósága is pont annyit ér, mint a céltáblává tett kisebbségé. Semennyit. Ott a példás, keresztény, heteroszexuális családban nevelkedő gyereknek se jut orvosi ellátás csak azért, mert ő normális szülők normális gyereke. Ott az egészségügyben dolgozók számának növekedéséről vagy a fantasztikus béremelésről szóló retkes propagandával szembeni lesújtó valóság (nemhogy elmaradt a béremelés, de sokak fizetése még csökkent is) mindenkit pofán csap, mindenkinek a húsába vág, nem csak azoknak, akiket népszavazáson, nemzeti konzultáción, tökön és babon át, nyíltan üldöz a hatalom.

Úgyhogy a végére már csak egy érdekes adatot tudok kínomban iderakni: a kormány 41 milliárdból (egészen pontosan 40,9) újítja fel a vasútvonalat Szegedtől a szerb határig, ami után a jelenleg 60 kilométeres sebességű közlekedésre alkalmas pályaszakaszon már szédítő 80-120 kilométerrel hasíthatnak óránként a vonatok. Hogy értsük a nagyságrendet: a Szeged-Röszke 13,3 kilométeres vasútvonal átépítéséről és villamosításáról van szó. Ez azt jelenti, hogy 1 kilométernyi vasútfelújítás ma több mint 3 milliárd forintba kerül, vagyis 1 méter vasútfelújítás ma több mint 3 millió forintba kerül Magyarországon. Mert telik rá. Ha 2000 év múlva térül meg, akkor is. A mérgező, lélekölő bűz csak a ráadás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.