Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És még az se tiszta, amit a Gazsi bácsi kérdezett a füstölgő sallert lóbálva ott az árokparton; miért mi fizetünk ezért?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: Kukucskálók

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Nocsak! Tán megbotlott kend az ingerküszöbben? Vagy talán lement alfába és meditál? Az anyu akadékoskodása miatt félbemaradt, nagy ívűnek szánt tudósításomra csak annyit reagált, hogy örül amiért „kimaradt a nagy létszámú közös kínai+magyar emberkísérletből.”

Honnan veszi ezt az infót? Én ilyet nem írtam. Sőt, oltásról egyáltalán nem! Mert egyszer akartam, alaposan, de a médiában unásig ismételt oltakozott, beoltott, leoltott és az eloltott szavakat – amikor a nyugdíjalapot kímélő 30 ezer leselejtezett bennszülöttről akartam kendet tudósítani – összekevertem. Szerencsére a nagyi résen volt és egyetlen csuklómozdulattal megelőzte az előzetesben történő kihallgatásomat: Delete!

Úgyhogy engem ne kérdezzen kend. Nem vagyok jó szófejtésben. Amit mondanak, hallom, leírom. Ennyi. A hallgatás szót mondjuk értem. Ott hagytam abba az előző tudósításomat is, mert az anyu után nekem esett a nagyi, hogy „amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek”. Szóval nem én nyertem a dolgozó nők első családi szájkaratéját.

A hallgat, lehallgat, kihallgat, elhallgat, és az elhallgattat politikai kifejezések különbözőségéről pedig halvány dunsztom sincs, mert én egyházi iskolába jártam. Minket, a demokratikus módon elszegényített bennszülöttek ivadékait a hallgató tagozaton tárolták, távol a kályhától. Még az okos táblát se közelíthettük meg, nehogy véletlenül gondolkodóba essünk, és akkor nem lesz, aki a kastélyban ablakot pucol, hanem elpucol innen. Ráadásul mi, lányok még a karzatra (falusi nyelven kakasülő) se mehettünk fel a templomban, mert képesek lennénk lenézni, ami a hímneműek „primátusa”. (Na! Mit szól?) Ezt a szót először a hittanban plankoltam fel. Pastor Aeternus 1870/07/18 „elsőbbség és tévedhetetlenség”. Kapiskálja kend? És még azt is tudom, ezt magyarítva az ereszcsatornás bácsi a vonaton beleszerkesztette az Alaptörvénybe, ezért döntheti el a külügyér, hogy melyik a jó vakcina vagyonszerzésre és melyik antitesttermelő. Mert a virológust a szakmai kompetenciája korlátozza a helyes döntés meghozatalában. Törzsileg.

De nem csak az oltással kapcsolatos szavakat kutyultam ám össze. Hanem az ügynök szót is rosszul használtam. És még most is nagyon gubancos ez nekem. Mert én sokáig úgy tudtam, hogy az ügynök az a gazdája portékáját árulja. Aztán kioktattak engem a fiúk, hogy nem is, pontosabban nem csak. Hanem az is ügynök, aki másokat kukkol és jelenti a gazdinak, amit látott/hallott. Mindezekért – főleg pedig az utóbbiakért – egy halom zsét zsebel be. De ne gondoljam ám, hogy akárki kukkolós ügynök lehet. Első a megbízhatóság. Ha nem engedik a kukkolnivaló közelébe, akkor kár pénzt költeni a kiképzésére. Ezt mondták a fiúk.

És most aztán mivel hogy a plébános úr nem mondja meg a reggeli misén, hogy mitől féljek ma, és a bűneimen való rágódáson túl, még ha merek, akkor mire kell gondolnom, rám szakadt az öntevékeny gondolkodási kényszer. Még jó, hogy kend se nem izraeli, se nem izraelita, tehát az kizárható, hogy külföldinek kukkolok, amikor kendnek jelentek. Mellesleg se kiképezve nem vagyok, se nem engedtek a csülkös pacalos kondér közelébe, úgyhogy nem tudnék a fenti, fejünk feletti világról jelenteni, ha tudnám is, miként kell. És ez bosszantó tud lenni.

Hanem. Amikor a Gazsi bácsi a defekttel piszmogott az árokparton, mert már akkor is sötét volt, amikor hazaindultunk a földesúr málnásából, a Mimi néni még jobban összezavarta, amit én a kukkolás tudományáról véltem. Képzelje. A bütyökfalvi Éhséglapostól alig száz méterre, az esti félhomályban az árokparton ücsörögve azt mondta a Mimi néni a Boriska néninek, hogy „A Soros a hibás. Mert a Soros ügynökök frusztrációja okozta a mostani ország romlást. Ez biztos. Ő már ezt, akkor tudta, mikor hallotta, hogy az Ellenzéki Kerekasztal tanácskozásának szünetében a Göncz Árpád meg az Aczél György a legnagyobb egyetértésben úgy beszélgettek az Eszterházy legújabb könyvéről, hogy a jelen lévő, külföldön kiképzett fiatal Soros ügynökök egy szót nem értettek belőle, mert irodalmi magyar nyelven folyt a diskurzus. Azóta, vénségükre se tudják feldolgozni, hogy hiába voltak a kommunista belügyminiszter vejének védőszárnyai alatt, a gulyáskommunizmus európai menüvel terített asztalánál és onnan mandinerből fizikai értelemben Európába csöppentek, értelmileg képtelenek a művelt Nyugat menázsijából csipegetni. Cefetül kukkolnak, dúrják a lóvét a multi gazdáiknak, de még mindig nem tudják mit is kéne jelenteni, és amiért leragadtak a pacalnál, mindenkit gyűlölnek. ”

Otthon kérdeztem a nagyit ez a Mimi néni mitől tud ilyesmit, ráadásul ilyen hosszú mondatokban. Kapaszkodjon kend! A Mimi néni filozófus és azért dekkol a falunkban, mert innen messze van a Balaton és nem kell neki attól tartania, hogy véletlenül belefullad, mint a kolléganője három éve ilyentájt.

Na. Most akkor. Mit kezdjek én ezzel a halom szóval? Arról már nem is beszélve, hogy ki, kinek, kit kukkol? Ja. És még az se tiszta, amit a Gazsi bácsi kérdezett a füstölgő sallert lóbálva ott az árokparton; miért mi fizetünk ezért?

Bütyökfalva, 2021. július 27.

Mirtill

P.S.: Ami pedig a Juliska néni iránti kérdését illeti. Megtalálta a helyét. Az MTI nem tud annyit a falunkról, mint ő. A régi elfoglaltsága oda, mert a mostani uralkodó párt tagjai már nem gyűjtik a pártbélyeget (amiért az előző diktatúrában ő volt a felelős), de azért a templomi persely kezelésével csak a közelébe maradt a közéletnek, rajta tartja a szemét nem csak a folyamatokon, hanem az egész szociális szférán is. Ennek tudható be, hogy a litánián a randira készülő csajok így fohászkodnak: „A Juliska néni nyelvétől ments meg Uram minket!”

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.